Το Ισραήλ θέλει πόλεμο με το Λίβανο

Freepen.gr - Το Ισραήλ εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση δολιοφθοράς κατά της Χεζμπολάχ, σε ένα προφανές πρώτο βήμα για την ανάφλεξη ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τον Λίβανο. Στο πρώτο κύμα της επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, εξερράγησαν ταυτόχρονα περίπου 5.000 βομβητές, τους οποίους είχε διανείμει πρόσφατα η Χεζμπολάχ στα μέλη της σε ολόκληρο το Λίβανο, σημειώνει το southfront.press.

Αναφέρθηκαν εκρήξεις από το κυβερνείο Baalbek-Hermel στα βόρεια, στην πρωτεύουσα Βηρυτό, την κοιλάδα Beqaa στα ανατολικά και το κυβερνείο του Νότου, την καρδιά της Χεζμπολάχ.

Οι βομβητές, μοντέλα Gold Apollo AR924, φέρεται να είχαν υποκλαπεί από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και να είχαν εφοδιαστεί με εκρηκτικό υλικό πριν φτάσουν στο Λίβανο πριν από πέντε μήνες περίπου. Η εταιρεία Gold Apollo με έδρα την Ταϊβάν ισχυρίστηκε ότι οι συσκευές κατασκευάστηκαν από έναν εργολάβο με έδρα την Ουγγαρία, την BAC Consulting KFT.

Το πρώτο κύμα της επίθεσης στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, και άφησε περισσότερους από 2.800 τραυματίες.

Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο πρεσβευτής του Ιράν στη χώρα, Μοτζταμπά Αμανί, ο οποίος φέρεται να μεταφέρθηκε στην Τεχεράνη για θεραπεία.

Το δεύτερο κύμα της επίθεσης ήρθε στις 18 Σεπτεμβρίου. Είδε εκατοντάδες φορητούς ασυρμάτους Icom IC-V82 VHF, τους οποίους επίσης πρόσφατα διένειμε η Χεζμπολάχ στα μέλη της, να ανατινάζονται σε ολόκληρο το Λίβανο, από το Μπααλμπέκ-Χερμέλ μέχρι τη Βηρυτό, την κοιλάδα Μπεκάα και τα νότια.

Ένα στέλεχος πωλήσεων της θυγατρικής της ιαπωνικής Icom στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε ότι οι πομποδέκτες που εμπλέκονται στην επίθεση φαίνεται να είναι προϊόντα «απομίμησης». Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν επίσης υποκλαπεί και εξοπλιστεί με εκρηκτικά από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πριν φτάσουν στο Λίβανο πριν από περίπου πέντε μήνες μαζί με τους βομβητές.

Το δεύτερο κύμα της επίθεσης δολιοφθοράς στοίχισε τη ζωή σε περίπου 20 ανθρώπους και άφησε περισσότερους από 450 τραυματίες.

Η κύρια υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, η Μοσάντ, και η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών, γνωστή ως Aman, φέρονται να βρίσκονταν πίσω από την εξεζητημένη επίθεση.

Η επίθεση φαίνεται να αποτελεί προσπάθεια πρόκλησης της Χεζμπολάχ, η οποία εξαπολύει σχεδόν καθημερινά επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) για την υποστήριξη της Λωρίδας της Γάζας από την έναρξη του ισραηλινού πολέμου εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε να απαντήσει στη θανατηφόρα επίθεση δολιοφθοράς, ενώ διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει ξεχωριστά να εξαπολύει επιθέσεις προς υποστήριξη της Γάζας.

Εκτός από την επίθεση, οι IDF άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα για την προετοιμασία μιας χερσαίας επίθεσης στο Λίβανο. Στις 18 Σεπτεμβρίου, η επίλεκτη 98η Μεραρχία αναπτύχθηκε στο βόρειο Ισραήλ. Η μεραρχία αλεξιπτωτιστών και καταδρομέων, η οποία αποτελείται από περίπου 10.000 έως 20.000 στρατιώτες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενταχθεί στην 36η μεραρχία υπό τη Βόρεια Διοίκηση του στρατού. Η μεραρχία διαδραμάτισε βασικό ρόλο στις επιθετικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Αδυνατώντας να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με μια ξεκάθαρη νίκη, το Ισραήλ προφανώς βλέπει έναν πόλεμο με το Λίβανο ως εναλλακτική λύση για μια κατάπαυση του πυρός που θα θεωρούνταν ευρέως ως ήττα. Παρ' όλα αυτά, οι πιθανότητες οι IDF να αποδώσουν καλύτερα στο Λίβανο είναι ελάχιστες και οι ισραηλινές απώλειες θα είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail