Οι δυτικές επιχειρήσεις αποσύρονται από την Κίνα - Αναφορές

pixabay / bartwrite
Freepen.gr - Η Κίνα χάνει σταδιακά την ελκυστικότητά της ως επενδυτικός προορισμός για τις δυτικές εταιρείες, σύμφωνα με εκθέσεις που δημοσίευσαν αυτή την εβδομάδα το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα και το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Σαγκάη.

Οι δύο ομάδες πίεσης διεξήγαγαν έρευνες μεταξύ επενδυτών και ιδιοκτητών επιχειρήσεων στην Κίνα. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, πολλοί ερωτηθέντες έχουν παγώσει τις δραστηριότητές τους στη χώρα και δεν βλέπουν πλέον την κινεζική αγορά ως πρωταρχικό επενδυτικό προορισμό.

Μια ετήσια δημοσκόπηση του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου δείχνει ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που θεωρούν την Κίνα ως τον κύριο επενδυτικό προορισμό τους έχει μειωθεί στο 47%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 25 ετών. Έρευνα του Επιμελητηρίου της ΕΕ δείχνει πως μόνο το 15% των ερωτηθέντων ονόμασαν την Κίνα ως τον κορυφαίο επενδυτικό προορισμό τους, ενώ προηγουμένως το ποσοστό ανερχόταν στο 20%.

«Ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Επιμελητηρίου έχουν αρχίσει τόσο να αποσιωπούν τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις δραστηριότητές τους στην Κίνα όσο και να μετατοπίζουν τις επενδύσεις που είχαν προγραμματιστεί προηγουμένως για την Κίνα σε άλλες αγορές για να αυξήσουν την ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού, να επωφεληθούν από το συγκριτικά χαμηλότερο εργατικό κόστος και να αντισταθμίσουν μελλοντικούς γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς», αναφέρει στην έκθεσή της η ομάδα πίεσης της ΕΕ.

Ειδικοί και από τα δύο λόμπι υποστηρίζουν ότι ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν στην τάση αυτή είναι η ύφεση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε στο χειρότερο ρυθμό των τελευταίων πέντε τριμήνων την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου φέτος, στο 4,7%. Άλλοι παράγοντες είναι ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από τις τοπικές εταιρείες και η εμφάνιση εναλλακτικών κέντρων παραγωγής στην Ασία. Για παράδειγμα, περίπου το 20% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν από το λόμπι των αμερικανικών επιχειρήσεων δήλωσε ότι θα περικόψει τις επενδύσεις στην Κίνα φέτος, ενώ το 40% δήλωσε ότι θα τις ανακατευθύνει σε χώρες όπως η Ινδία και το Βιετνάμ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail