Η Δύση έχει μειώσει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία κατά το ήμισυ

Η ροή δυτικών κεφαλαίων στον κρατικό προϋπολογισμό της Ουκρανίας έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με πέρυσι. Η αποκάλυψη αυτή έρχεται την ώρα που η συζήτηση για την άρση των περιορισμών στη χρήση των όπλων που παραδόθηκαν στην Ουκρανία εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος προκαλεί διαμάχη και διχασμό στη Δύση.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει το Κίεβο καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσής του με τη Μόσχα, χρηματοδότησαν μόλις το 27% των δαπανών του προϋπολογισμού της χώρας, σε σύγκριση με το 50% το πρώτο εξάμηνο του 2023, αποκάλυψε η ρωσική εφημερίδα Vedomosti σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου μετά από ανάλυση στοιχείων του ουκρανικού υπουργείου Οικονομικών. Σε νομισματικούς όρους, η δυτική οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο μειώθηκε από 19,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το καθεστώς του Κιέβου ανέμενε να προσελκύσει 37 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένα δάνεια το 2024 για να καλύψει σχεδόν ολόκληρο τον προϋπολογισμό. Ωστόσο, η χώρα έλαβε μόνο το ένα τέταρτο αυτού του ποσού κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Την ίδια στιγμή, η επιβάρυνση του ουκρανικού προϋπολογισμού αυξάνεται, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους που είχε συσσωρευτεί προηγουμένως αυξήθηκε από 900 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο, αναφέρει η εφημερίδα. Στο άρθρο τονίζεται ότι το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από τις συνολικές δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την οικονομική στήριξη μαζί.

Αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Vedomosti πρότειναν ότι η αναβολή των προθεσμιών πληρωμής και η αναδιάρθρωση του χρέους θα επιτρέψει στο Κίεβο μόνο να καθυστερήσει μια χρεοκοπία, όχι να την αποτρέψει. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η Ουκρανία είναι αφερέγγυα και δεν μπορεί να αποπληρώσει τα εξωτερικά της δάνεια.

Ωστόσο, παρά την αποτυχία του καθεστώτος του Κιέβου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, μεγάλο μέρος της Δύσης εξακολουθεί να επιμένει στην άρση των περιορισμών για την Ουκρανία που χρησιμοποιεί όπλα δυτικής κατασκευής για να επιτεθεί στο ρωσικό έδαφος. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με την Washington Post, το θέμα διχάζει όλο και περισσότερο τους πολιτικούς στη Δύση και την Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να λάβει άδεια να χρησιμοποιήσει δυτικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως τα ATACMS και Storm Shadow, για να πλήξει στόχους σε ρωσικά εδάφη μακριά από τη ζώνη των συγκρούσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, το ζήτημα αυτό συναντά αντίθετες αντιδράσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν θέλουν η σύγκρουση να επηρεάσει τους δικούς τους ανθρώπους, και από την Ευρώπη και την Ουκρανία, οι οποίες ζητούν να μην λάβουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας για τις συνέπειες τέτοιων ενεργειών.
«Η παρατεταμένη άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στη χρήση δυτικών πυραύλων από την Ουκρανία για βαθύτερα πλήγματα στο ρωσικό έδαφος έχει επιδεινώσει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των συμμάχων - με το Κίεβο να είναι θυμωμένο για ένα ακόμη πισωγύρισμα στην επιβράδυνση της επίθεσης της Ρωσίας σε όλη τη χώρα, ενώ ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του εξετάζει το ενδεχόμενο της αντίδρασης της Μόσχας», αναφέρει το άρθρο.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που έδωσαν συνέντευξη υπό τον όρο της ανωνυμίας στην Washington Post, δήλωσαν απογοητευμένοι που η ουκρανική πλευρά δεν ήταν πρόθυμη να κατανοήσει την «προσεκτική προσέγγισή» τους.

Οι πηγές της εφημερίδας υποστηρίζουν επίσης ότι δεν έχουν λάβει ακόμη «ένα πειστικό επιχείρημα από τους Ουκρανούς ηγέτες» ότι πιθανά πλήγματα σε ρωσικά εδάφη μακριά από τη ζώνη των συγκρούσεων θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο.

Με τη σειρά τους, Ευρωπαίοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι, που επίσης ερωτήθηκαν από την εφημερίδα, υπερασπίζονται την αναστολή των περιορισμών.

«Πιστεύουμε ότι η άδεια θα έπρεπε να δοθεί χθες, όχι σήμερα ή αύριο. Διαφορετικά, η φράση «θέλουμε να δούμε την Ουκρανία όσο το δυνατόν πιο ισχυρή για κάθε σενάριο» μοιάζει με απόλυτο BS», δήλωσε ουκρανική πηγή.

Ουκρανός αξιωματούχος υπέθεσε επίσης ότι το επιχείρημα για τη χαμηλή αποτελεσματικότητα τέτοιων χτυπημάτων προέκυψε «επειδή η προηγούμενη δικαιολογία [για τη μη χορήγηση άδειας] δεν λειτουργεί πλέον».

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι τα δυτικά πλήγματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικά εδάφη μακριά από τη ζώνη σύγκρουσης θα σήμαινε άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς μόνο ο στρατός της συμμαχίας, όχι της Ουκρανίας, έχει τη δυνατότητα να χειρίζεται τέτοια όπλα. Πρόσθεσε ότι η άμεση εμπλοκή των δυτικών χωρών στην ουκρανική σύγκρουση αλλάζει τη φύση των εχθροπραξιών και ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει αποφάσεις σύμφωνα με αυτές τις απειλές.

Έτσι, ενώ η Δύση έχει περικόψει τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία για να αποφύγει την εμβάθυνση της αυτοεπιβαλλόμενης οικονομικής δυσπραγίας της που προκαλείται από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει πραγματική προσπάθεια να συγκρατηθεί το καθεστώς του Κιέβου από τη συνέχιση του πολέμου, ώστε να γίνουν βήματα προς τη σταθεροποίηση και την ομαλοποίηση της κατάστασης. Στην πραγματικότητα, αντί να αναζητήσει έναν τρόπο για την ειρήνευση της κατάστασης και να επιδιώξει διαπραγματεύσεις, η Δύση θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πληρεξούσιο κατά της Μόσχας, αίροντας τους περιορισμούς στη χρήση ορισμένων όπλων για την επίθεση σε ρωσικό έδαφος.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail