Γιατί η έλλειψη κατάρτισης είναι η αχίλλειος πτέρνα της Ουκρανίας

ukrinform.net
Για να εξηγήσω τη δεινή κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, θα παραφράσω το σλόγκαν του James Carville από την προεδρική εκστρατεία του Clinton το 1992 - It is the training, stupid. Ως κάποιος που εκπαιδεύει εκπαιδευτές και μέσους πολίτες στο πώς να χρησιμοποιούν σωστά και με ασφάλεια ένα πυροβόλο όπλο, γνωρίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις είναι να κάνεις πράξη. Αλλά η μάθηση περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από την απόκτηση γνώσεων, πρέπει να είστε σε θέση να εφαρμόσετε αυτές τις γνώσεις ενώ βρίσκεστε υπό μεγάλο άγχος. Το ίδιο ισχύει και για τη στρατιωτική εκπαίδευση.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πιστεύω ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στη δραματική αύξηση των ουκρανικών απωλειών είναι η έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού. Σε πλήρη αντίθεση με τη ρωσική προσέγγιση, οι Ουκρανοί αρπάζουν άντρες από τους δρόμους, τους βάζουν σε φορτηγάκια, τους μεταφέρουν σε ένα σημείο συλλογής όπου τους χορηγείται βασικός στρατιωτικός εξοπλισμός και στη συνέχεια τους στέλνουν στο μέτωπο. Η Ουκρανία παρακάμπτει τη συνήθη διαδικασία διεξαγωγής τουλάχιστον τρίμηνης βασικής εκπαίδευσης, ακολουθούμενης από επιπλέον τρεις έως έξι μήνες προηγμένης ατομικής εκπαίδευσης - π.χ., μαθαίνοντας πώς να χειρίζονται ένα πυροβόλο, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή ένα άρμα. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η εκπαίδευση, ο νέος στρατιώτης είναι ακόμα πράσινος, άπειρος. Η Ουκρανία δεν το κάνει αυτό για τους νεοσύλλεκτους στρατιώτες της.

Μόλις ένας νεοσύλλεκτος φτάσει στο μέτωπο - σε έναν ιδανικό κόσμο - θα περιτριγυριζόταν από γκριζαρισμένους βετεράνους, έμπειρους υπαξιωματικούς (NCOs) που θα έδειχναν στο νέο πώς να παραμείνει ζωντανός στο πεδίο της μάχης. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει για τους Ουκρανούς. Οι περισσότεροι από τους έμπειρους υπαξιωματικούς τους είναι νεκροί ή τραυματισμένοι και οι θέσεις τους έχουν πληρωθεί με άπειρους λοχίες, οι οποίοι επίσης έχουν ελάχιστη επίσημη εκπαίδευση. Αν και υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, μιλάω για την πλειοψηφία.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες που πολεμούν τώρα και έχουν κάποια επίσημη εκπαίδευση βρίσκονται επίσης σε μειονεκτική θέση, επειδή η εκπαίδευση δεν ήταν ομοιόμορφη. Κάποιοι έχουν εκπαιδευτεί στην Πολωνία, κάποιοι στη Ρουμανία, κάποιοι στη Γερμανία και κάποιοι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό είναι το πρόβλημα. Ενώ όλες οι χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει εγγύηση για τυποποιημένη εκπαίδευση. Κάθε χώρα έχει την τάση να κάνει τα πράγματα με τον δικό της τρόπο.

Έτσι, φανταστείτε τι θα συμβεί αν μια μονάδα που εκπαιδεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδεθεί με μια μονάδα που εκπαιδεύεται στην Πολωνία. Κάθε μονάδα μπορεί να έχει εκπαιδευτεί διαφορετικά για να αντιδράσει σε μια κατάσταση, όπως μια ενέδρα ή μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Εάν δεν υπάρχει ομοιομορφία, οι πιθανότητες για χάος κλιμακώνονται.

Η Ρωσία, αντίθετα, λαμβάνει τακτικά νέους στρατιώτες και τους στέλνει στις ανατολικές περιοχές της Ρωσίας, όπου μπορούν να εκπαιδευτούν σε μια ασφαλή βάση που δεν πρόκειται να χτυπηθεί από πύραυλο Iskander - αυτό είναι που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί. Και οι Ρώσοι στρατιώτες λαμβάνουν τουλάχιστον έξι μήνες εκπαίδευσης προτού σταλούν σε μονάδες που συμμετέχουν σε μάχες. Και, σε αντίθεση με τους Ουκρανούς, οι νέοι που φτάνουν στο μέτωπο βρίσκονται υπό τις διαταγές έμπειρων βετεράνων και έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα κατατόπια της μάχης στο μέτωπο πριν σκοτωθούν.

Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει η Ουκρανία σε αυτό το σημείο για να αλλάξει αυτή τη δυναμική. Τα ελάχιστα εκπαιδευμένα, κακώς καθοδηγούμενα στρατεύματα θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες. Αυτό δεν αποτελεί εικασία εκ μέρους μου. Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου μόλις παρήγαγαν ένα σύντομο βίντεο που επιβεβαιώνει την ανάλυσή μου. Δεδομένης της φιλο-ουκρανικής τους κλίσης (για να το θέσω ήπια), αυτή είναι μια εκπληκτική παραδοχή από τους cheerleaders.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail