Σουηδικές εγκληματικές συμμορίες επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ισλανδία, υποστηρίζει ο Ισλανδός υπουργός Δικαιοσύνης

pixabay / anncapictures
Freepen.gr - Μεταναστευτικές εγκληματικές συμμορίες από τη Σουηδία φέρονται να στέλνουν άτομα στην Ισλανδία για να διαπράττουν εγκλήματα, σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης της Ισλανδίας Guðrún Hafsteinsdóttir, γράφει το rmx.news.

Η ανησυχητική αυτή αποκάλυψη έγινε μετά από συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης των σκανδιναβικών χωρών στη Σουηδία, όπου η αυξανόμενη απειλή του οργανωμένου εγκλήματος σε ολόκληρη την περιοχή κυριάρχησε στις συζητήσεις.

Η Hafsteinsdóttir υπογράμμισε την ανησυχητική αύξηση των περιστατικών που σχετίζονται με μαχαίρια στην Ισλανδία, συνδέοντας ορισμένα από αυτά τα εγκλήματα με εγκληματικές δραστηριότητες που ενορχηστρώνονται από τη Σουηδία. «Υπάρχουν εγκληματικές ομάδες στη Σουηδία που έχουν στείλει ανθρώπους στην Ισλανδία για να διαπράξουν εγκλήματα», δήλωσε, υπογραμμίζοντας τον διασυνοριακό χαρακτήρα αυτών των επιχειρήσεων.

Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα που παρέθεσε η Hafsteinsdóttir αφορούσε μια εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο ενός αστυνομικού τον περασμένο Αύγουστο. Το όχημα, που ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του αστυνομικού, πυρπολήθηκε από άτομα που φέρονται να ενεργούσαν κατόπιν εντολών από σουηδική συμμορία. Οι ισλανδικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι το έγκλημα ήταν αντίποινα, με στόχο τον αστυνομικό για λόγους που ακόμη ερευνώνται. 

Ο Runólfur Þórhallsson, βοηθός επιθεωρητή στο τμήμα αστυνομικής ανάλυσης της Ισλανδίας, αποκάλυψε ότι οι δράστες είχαν ταξιδέψει στην Ισλανδία ειδικά για να πραγματοποιήσουν αυτή την πράξη. «Έχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες σχετικά με μια ομάδα ανθρώπων που ήρθαν εδώ για αυτόν τον σκοπό», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η επίθεση ενορχηστρώθηκε μέσω του κυβερνοχώρου από μια εγκληματική οργάνωση.

Στη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης των σκανδιναβικών χωρών, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας Peter Hummelgard συζήτησε για το πώς τα εγκληματικά δίκτυα λειτουργούν όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο, προσφέροντας παράνομη εργασία πέρα από τα σύνορα. Στην προκειμένη περίπτωση, οι ισλανδικές αρχές πιστεύουν ότι η εντολή για τον εμπρησμό προήλθε από τη συμμορία Kronogård που εδρεύει στο Trollhättan της Σουηδίας. Αν και συνδέεται με τη Σουηδία, η ηγεσία της συμμορίας είναι πολυεθνική και αποτελείται κυρίως από Παλαιστίνιους υπηκόους.

«Ως εκ τούτου, είναι ίσως άδικο να πούμε πως αυτό προέρχεται από τη Σουηδία. Σε αυτή τη δραστηριότητα εμπλέκονται άνθρωποι από διάφορες εθνικότητες και συμβαίνει παντού γύρω μας», εξήγησε ο Þórhallsson, προειδοποιώντας κατά της απλουστευτικής επισήμανσης του εγκλήματος ως καθαρά σουηδικής προέλευσης.

Ο Þórhallsson αποκάλυψε ότι η συμμορία Kronogård είναι μόνο μία από τις πολλές ξένες εγκληματικές συμμορίες που προσπαθούν να εδραιώσουν την παρουσία τους στην Ισλανδία. Συνολικά, πιστεύεται πως στη χώρα δραστηριοποιούνται 15 έως 18 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος. Ωστόσο, ο νομικός προσδιορισμός αυτών των ομάδων παραμένει πρόκληση. Το Εθνικό Δικαστήριο έχει στενή ερμηνεία του τι συνιστά ομάδα οργανωμένου εγκλήματος, καθιστώντας τη δίωξη και την επιβολή του νόμου πιο περίπλοκη.

Παρά τις αναφορές για συνεργασία μεταξύ των εγκληματικών ομάδων στην Ισλανδία, ο Þórhallsson προειδοποίησε ότι οι εντάσεις θα μπορούσαν να ξεσπάσουν. «Από το 2021, υπάρχουν αναφορές από τον Επίτροπο της Εθνικής Αστυνομίας που δείχνουν φόβους για πιθανή σύγκρουση μεταξύ αυτών των ομάδων. Αν και δεν έχουμε δει σημαντική τάση προς αυτή την κατεύθυνση, είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Βίαιοι πόλεμοι συμμοριών συμβαίνουν σε γειτονικές χώρες», δήλωσε.

Σε απάντηση σε αυτές τις αυξανόμενες ανησυχίες, η Hafsteinsdóttir ανακοίνωσε σχέδια για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την αύξηση των πόρων επιβολής του νόμου. Ο Þórhallsson επαίνεσε αυτές τις προσπάθειες, αλλά ζήτησε πιο προληπτική αστυνομική δράση, τονίζοντας την ανάγκη βελτίωσης των τεχνικών δυνατοτήτων.

Η υπουργική συνάντηση ασχολήθηκε επίσης με την εκμετάλλευση ανηλίκων από εγκληματικές συμμορίες, ένα αυξανόμενο ζήτημα σε ολόκληρη τη σκανδιναβική περιοχή. Ο Þórhallsson επιβεβαίωσε ότι η Ισλανδία δεν είναι απρόσβλητη από αυτή την τάση. Τα παιδιά, ιδίως εκείνα με καθεστώς πρόσφυγα, στρατολογούνται όλο και περισσότερο από συμμορίες για κλοπές και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

«Υπήρξαν περιπτώσεις όπου παιδιά, ιδίως γύρω από εμπορικά κέντρα, χρησιμοποιούνται για μικροκλοπές. Αν και δεν έχουμε δει ακόμη επιβεβαιωμένες περιπτώσεις πιο σοβαρών εγκλημάτων, είναι ένα ανησυχητικό σημάδι», σημείωσε. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Σουηδία και η Δανία παρατηρείται πολύ πιο σοβαρή εκμετάλλευση, με τους ανηλίκους να διαπράττουν συχνά σοβαρά αδικήματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail