Πώς θα διασφαλιστεί ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας δε θα παρασυρθούν σε άμεση σύγκρουση με το Κρεμλίνο

Photo: Express.co.uk
Freepen.gr - Στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη στρατηγική του επόμενου έτους, ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι εξετάζουν πιο σοβαρά το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας διαπραγματευτικός τερματισμός της σύγκρουσης και μια έξοδος, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους για να συζητήσουν τις ιδιωτικές διαβουλεύσεις, σημειώνει το Bloomberg.

Οι άνθρωποι ξεκαθάρισαν ότι οποιαδήποτε απόφαση για διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ληφθεί από το Κίεβο και πως κανείς δεν πιέζει τον Βολοντόμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες. Χωρίς καμία ένδειξη ότι η Ρωσία έχει μειώσει τους στόχους της, η προοπτική πραγματικών διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να παραμένει μακρινή, είπαν.

Αλλά καθώς ο πόλεμος οδεύει προς έναν ακόμη χειμώνα, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια για πρόοδο στο πεδίο της μάχης. Αυτό ωθεί ορισμένους συμμαχικούς αξιωματούχους να αρχίσουν να διερευνούν τρόπους με τους οποίους η διπλωματία θα μπορούσε να βγει από το αδιέξοδο.

Αν και η αιφνιδιαστική εισβολή του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας ανέτρεψε την αντίληψη πως ο πόλεμος είχε οδηγηθεί σε ένα αδιέξοδο που έπαιζε προς όφελος των δυνάμεων του Κρεμλίνου, δεν υπάρχει άμεση προοπτική να εκτοπίσει το Κίεβο τα ρωσικά στρατεύματα από όλα τα εδάφη που κατέχουν και ορισμένοι σύμμαχοι παραμένουν ασαφείς σχετικά με τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σκοπό της επιχείρησης. Οι πύραυλοι της Μόσχας έχουν καταστρέψει μεγάλα τμήματα της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, εγείροντας φόβους για το πώς η χώρα θα ξεπεράσει τον φετινό χειμώνα.

Μια διαπραγμάτευση για τον τερματισμό των συγκρούσεων θα πρέπει να επιλύσει ένα βασικό αίνιγμα: πώς θα διασφαλιστεί ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δε θα παρασυρθούν σε μια άμεση σύγκρουση με το Κρεμλίνο. Η τελευταία ανησυχία είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο αρκετοί σύμμαχοι είναι μέχρι στιγμής επιφυλακτικοί στο να επιτρέψουν τη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς που παρέχουν στη Ρωσία και το ενδεχόμενο η Ουκρανία να γίνει μέρος του ΝΑΤΟ - με την εγγύηση ασφαλείας του - οποιαδήποτε στιγμή σύντομα.

Ορισμένοι σύμμαχοι πιστεύουν ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου και της ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων τον ερχόμενο Ιανουάριο μπορεί να προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας, κατά τη διάρκεια του οποίου η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να έχει περισσότερα πολιτικά περιθώρια για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Η συνέχιση της στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης προς την Ουκρανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αβεβαιότητα με την αλλαγή της κυβέρνησης στις ΗΠΑ και την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, ο Τραμπ έχει επίσης υποστηρίξει πως θα επιδιώξει μια συμφωνία στο διάστημα αυτό, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Ο Τζέι Ντι Βανς, ο υποψήφιος συνεργάτης του, δήλωσε πρόσφατα ότι το σχέδιο του πρώην προέδρου θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη διατήρηση από τη Ρωσία όσων έχει πάρει και τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης κατά μήκος των σημερινών γραμμών μάχης. 

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που αντιστάθηκαν στην παροχή στην Ουκρανία πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι τώρα είναι η στιγμή να συζητήσουμε πώς θα βγούμε πιο γρήγορα από τον πόλεμο.

Το άμεσο μέλημα των συμμάχων είναι να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκαταστήσει μέρος της ενεργειακής της ικανότητας ενόψει του χειμώνα και να αποκρούσει τις ρωσικές προόδους γύρω από τη στρατηγική πόλη Ποκρόβσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Ωστόσο, οι συζητήσεις σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική τροφοδοτούν επίσης διαφωνίες εντός ορισμένων δυτικών κυβερνήσεων, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το ένα στρατόπεδο πείθεται περισσότερο από τις απειλές του Πούτιν για κλιμάκωση εάν οι σύμμαχοι επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχουν βαθιά μέσα στη Ρωσία και είναι πιο πιθανό να προτιμήσει μια ώθηση προς μια διπλωματική λύση. Άλλοι σύμμαχοι αντιτίθενται στις διαπραγματεύσεις οποτεδήποτε σύντομα και θέλουν να αυξήσουν την παροχή όπλων στην Ουκρανία.

Αυτή η διάσπαση σχετικά με τις πιθανές συνομιλίες υποδεικνύει μια μακροχρόνια απογοήτευση μεταξύ ορισμένων αξιωματούχων, και πολλών στην Ουκρανία, σχετικά με την απροθυμία των συμμάχων να δώσουν στον Ζελένσκι περισσότερα όπλα για να τα αναπτύξει εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

* πληροφορίες en.interaffairs.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail