Η παγκόσμια επιρροή των ΗΠΑ αποδυναμώνεται καθώς οι αντίπαλοι ενισχύουν την επιρροή τους παρά τις κυρώσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ταχύτητα και την ένταση με την οποία το Ιράν, η Κίνα, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα εμβαθύνουν τους δεσμούς τους για να αμφισβητήσουν την αμερικανική κυριαρχία, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν μερικές από τις πιο σαρωτικές κυρώσεις που έχει επιβάλει ποτέ η Δύση, γράφει το Bloomberg. Η ανάλυση του πρακτορείου έρχεται μετά από συνεντεύξεις αξιωματούχων που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς η συζήτηση του θέματος δεν είναι δημόσια.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η πρόκληση εντάσσεται σε ένα μοτίβο που οι εμπειρογνώμονες - και όλο και περισσότερο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των συμμάχων - βλέπουν ως τον αυξανόμενο αγώνα που αντιμετωπίζει η Ουάσινγκτον καθώς συνεχίζει να επιδιώκει αυτό που θέλει παγκοσμίως. Οι πηγές λένε πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα τέτοιων δυσκολιών.

Οι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στην κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπου το Καράκας αγνόησε μήνες εκλογικής πίεσης, ενώ επισήμαναν επίσης το ναυτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον στην Ερυθρά Θάλασσα, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να επιβραδύνει τις επιθέσεις των Χούτι σε εμπορικά πλοία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν εκδιωχθεί από τις βάσεις τους στην Αφρική, καθώς η Κίνα και η Ρωσία επεκτείνουν την εμβέλειά τους, ενώ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το Πεκίνο έχει γίνει πιο επιθετικό όσον αφορά τα ύδατα που διεκδικεί.

Στη συνέχεια, γράφει το πρακτορείο, υπάρχουν και οι σύμμαχοι. Σε ένα παράδειγμα, η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε αδυναμία να πείσει το Ισραήλ για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.

«Η επιρροή των ΗΠΑ φθίνει και φθίνει γρήγορα», δήλωσε ο κ. Μάρτιν Κιμάνι, πρώην πρέσβης της Κένυας στα Ηνωμένα Έθνη και διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Υπάρχουν ανερχόμενες δυνάμεις που θέλουν να επιβληθούν περισσότερο στον πολυμερή χώρο -από την Κίνα έως άλλες- και ο Παγκόσμιος Νότος έχει όλο και περισσότερο φωνή».

Η εφημερίδα γράφει ότι αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καθώς συναντά περισσότερους από 140 άλλους παγκόσμιους ηγέτες στη Νέα Υόρκη για την ετήσια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Περίπου 40 έθνη που ψήφισαν υπέρ της καταδίκης της Ρωσίας για την επιχείρησή της στην Ουκρανία πέρυσι αποφάσισαν να απέχουν από μια παρόμοια πρόταση τον Ιούλιο. Οι περισσότερες από τις χώρες αυτές έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον παλαιστινιακό αγώνα, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου. Η σθεναρή υποστήριξη της Ουάσινγκτον στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς εξαντλεί το διπλωματικό της νόμισμα, δήλωσε ο Κιμάνι. Η πίεση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός έχει αποφέρει ελάχιστα αποτελέσματα παρά τα τακτικά ταξίδια στην περιοχή από ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αξιωματούχοι των BRICS, που έχουν φτάσει τα εννέα μέλη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συμμάχων των ΗΠΑ, συναντώνται αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Περισσότερες χώρες υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στην ομάδα, η οποία καλείται ρητά να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό κέντρο παγκόσμιας επιρροής έναντι της κυριαρχίας του δολαρίου των ΗΠΑ.

Οι χώρες εκτός της τροχιάς των ΗΠΑ και των αντιπάλων τους «βλέπουν να αναδύεται αυτός ο νέος κόμβος ισχύος. Πιθανώς συμβάλλει στο να παραμείνουν μεταξύ των δύο πόλων, συμβάλλοντας σε μια πολυπολικότητα στον κόσμο», δήλωσε η κ. Nadia Schadlow, πρώην κορυφαία αξιωματούχος στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και τώρα ανώτερη συνεργάτης στο Ινστιτούτο Hudson. «Οι ΗΠΑ πρέπει τώρα να το διαχειριστούν αυτό πιο αποτελεσματικά, κάτι που είναι δύσκολο».

Το ένα κύμα κυρώσεων μετά το άλλο απέτυχε να σταματήσει το εμπόριο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Hudson, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Κίνα βρίσκει τρόπους να προμηθεύει τη Ρωσία με το 90% των τσιπ που χρειάζεται για την κατασκευή πυραύλων, αρμάτων μάχης και αεροσκαφών. Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο επισημαίνει ότι ακόμη και όταν οι ΗΠΑ αναζωπύρωσαν τους δεσμούς με τους συμμάχους για να υποστηρίξουν την Ουκρανία, είναι επίσης όλο και πιο δύσκολο να πείσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους να συμμετάσχουν με πρόσθετα σύνολα μέτρων κατά των χωρών που έχουν υποστεί βαριές κυρώσεις.

Η Ιταλία, για παράδειγμα, δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά της Iran Air παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τις ΗΠΑ ως απάντηση στην υποτιθέμενη αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία, σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη που γνωρίζει το θέμα.

Ενώ οι Βρυξέλλες έχουν υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή για την Κίνα, οι βαρύτερες κυρώσεις ως απάντηση στη βοήθεια προς τη Μόσχα θα μπορούσε να είναι δύσκολο να συμφωνηθεί, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν βαθιές επιχειρηματικές σχέσεις εκεί.

Η ευθυγράμμιση της Ρωσίας και της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν «είναι εντελώς βαθιά διαφορετικής ποιότητας από το είδος της σχέσης που έχουμε», δήλωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ο κ. Ρίτσαρντ Μουρ, επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6 της Βρετανίας, μιλώντας για τη βρετανική συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Αυτό που την οδηγεί -η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας, Κίνας, Ιράν και Βόρειας Κορέας- δεν βασίζεται σε κοινές αξίες», είπε. «Είναι σε ένα είδος μάλλον σκοτεινής και πιο πραγματιστικής βάσης».

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε τον Ιούλιο του 2024 για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2023, ξεπερνώντας τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά, η συλλογική οικονομία της ΕΕ δεν μπορεί να επιβιώσει αποκομμένη από τη Μόσχα, και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι βιομηχανίες και εταιρείες καταρρέουν μετά την επιβολή των αλόγιστων αντιρωσικών κυρώσεων. Παρ' όλα αυτά, αυτό είναι κάτι που αρχίζουν τώρα να βιώνουν και οι ΗΠΑ, αφού αρχικά είχαν ανοσία στις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε αντίθεση με την ΕΕ, η οποία επηρεάστηκε αμέσως μετά την επιβολή τους.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail