president.ir |
Καθώς οι σύμμαχοι συνεχίζουν να πιέζουν την Τεχεράνη, η Ισλαμική Δημοκρατία αναρωτιέται ποιος θα επωφεληθεί από έναν πιθανό πόλεμο στην περιοχή
Του Farhad Ibragimov - εμπειρογνώμονα, λέκτορα στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου RUDN, επισκέπτη λέκτορα στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr
Η δολοφονία του Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη στα τέλη Ιουλίου κλιμάκωσε δραματικά την ένταση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα ενός πολέμου πλήρους κλίμακας εδώ και αρκετές δεκαετίες. Το 2024, το Ιράν αντιμετώπισε μια σειρά μεγάλων προκλήσεων: μια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στο Κέρμαν στον τάφο του στρατηγού Qasem Soleimani- μια επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό από την οποία σκοτώθηκαν 11 διπλωμάτες και δύο υψηλόβαθμοι στρατηγοί του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC)- τον τραγικό θάνατο του προέδρου Ibrahim Raisi και του υπουργού Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian σε συντριβή ελικοπτέρου- και, τέλος, τη δολοφονία του ηγέτη του ριζοσπαστικού κινήματος της Χαμάς Ismail Haniyeh στο κέντρο της Τεχεράνης. Όλα αυτά αναγκάζουν την πολιτική ηγεσία του Ιράν να λάβει σκληρότερα και πιο ριζοσπαστικά μέτρα προκειμένου να αποδείξει τόσο στον ίδιο της το λαό όσο και στον κόσμο ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος να «μιλήσει» με το Ιράν.
Ο Ismail Haniyeh ήρθε στην Τεχεράνη για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου του Ιράν, Masoud Pezeshkian. Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του, ο Pezeshkian δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις με τη Δύση. Ο Pezeshkian πρόσθεσε επίσης πως θέλει να εξομαλύνει τις οικονομικές σχέσεις του Ιράν με άλλες χώρες και θα προσπαθήσει προς αυτή την κατεύθυνση παρά τις κυρώσεις. Οι δηλώσεις αυτές ήταν μάλλον αναμενόμενες, δεδομένου ότι ο Πεζεσκιάν είναι κλασικός εκπρόσωπος των ιρανικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και πολιτικών κύκλων που υποστηρίζουν μια πιο μετριοπαθή εξωτερική πολιτική και μια ρεαλιστική πολιτική πορεία.
Ωστόσο, σε λιγότερο από 24 ώρες, οι δηλώσεις του νέου προέδρου είχαν καταστεί άνευ σημασίας. Η δολοφονία του Ismail Haniyeh δεν απέδειξε μόνο ότι οι αντίπαλοι της Χαμάς είναι αποφασισμένοι να λάβουν ακραία μέτρα, αλλά έδειξε πως δεν υπάρχουν γι' αυτούς «κόκκινες γραμμές» όταν πρόκειται για το Ιράν.
Τον τελευταίο μήνα, όλος ο κόσμος αναρωτιέται ποια θα είναι η απάντηση του Ιράν και αν θα υπάρξει καθόλου απάντηση. Οι δυτικές αναφορές έχουν δημιουργήσει μια ορισμένη αίσθηση έντασης, δεδομένου ότι η μετέπειτα αντίδραση του Ισραήλ εξαρτάται από την απάντηση του Ιράν, πράγμα που σημαίνει ότι η απειλή ενός πολέμου πλήρους κλίμακας εξακολουθεί να είναι σχετική.
Από τη μία πλευρά, με τη δυσοίωνη σιωπή του, το Ιράν ανάγκασε το Ισραήλ να καταφύγει σε ακραία μέτρα ασφαλείας και να κλείσει τον εναέριο χώρο του. Η Τεχεράνη πιστεύει ότι η προσδοκία μιας απάντησης είναι επίσης μέρος της τιμωρίας, επειδή η ένταση στο Ισραήλ συνεχίζει να αυξάνεται.
Από την άλλη πλευρά, ο Λευκός Οίκος καθησυχάζει τον εαυτό του, επιμένοντας ότι, μέσω μεσαζόντων, έπεισε την Τεχεράνη να εγκαταλείψει την ιδέα επίθεσης στο Ισραήλ. Με τον συνήθη τρόπο της, γεμάτο πάθος, η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε πως το Ιράν θα αντιμετώπιζε σοβαρές συνέπειες αν αποφάσιζε να χτυπήσει το Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, η Ουάσινγκτον δεν επωφελείται από την κλιμάκωση της σύγκρουσης - ενόψει των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών, δεν θέλει να δώσει στον Ντόναλντ Τραμπ την ευκαιρία να κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς ότι απέτυχαν να αποτρέψουν μια επίθεση εναντίον του κύριου συμμάχου τους στην περιοχή. Ως εκ τούτου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν Τζέικ Σάλιβαν είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν με οποιονδήποτε, ακόμη και με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προκειμένου να αποτρέψουν ένα σενάριο που θα ήταν δυσμενές γι' αυτούς.
Εν τω μεταξύ, οι Ιρανοί αξιωματούχοι αρνούνται να πουν πότε και πώς θα χτυπήσουν το Ισραήλ, λέγοντας μόνο ότι θα απαντήσουν «αργά ή γρήγορα». Τον τελευταίο μήνα, ο Ιρανός πρόεδρος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Κίρ Στάρμερ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, ο Πεζεσκιάν επικεντρώθηκε σε θέματα ασφάλειας και δήλωσε ότι το Ιράν έχει κάθε λόγο να απαντήσει και να εκδικηθεί τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς. Η ιρανική πλευρά είναι εξοργισμένη όχι τόσο από τη δολοφονία του Ismail Haniyeh ως τέτοια, όσο από το γεγονός ότι το Ισραήλ τόλμησε να προβεί σε μια τόσο τολμηρή και αρρωστημένη κίνηση.
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την ευθύνη για ό,τι συνέβη, προκειμένου να δικαιολογηθεί στο μέλλον, εάν το Ιράν επιδείξει οποιαδήποτε επιθετικότητα προς αυτό. Τώρα, η Τεχεράνη κάνει ένα διάλειμμα - και υπάρχει λόγος γι' αυτό. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο Κατάρ και την Αίγυπτο μεταξύ εκπροσώπων της Χαμάς και του Ισραήλ, η σκληρή αντίδραση του Ιράν μπορεί μόνο να κάνει τα πράγματα χειρότερα και σαφώς η κατάσταση δε θα είναι ευνοϊκή για την Τεχεράνη. Η κορυφαία πολιτική ηγεσία του Ιράν βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Από τη μία πλευρά, ορισμένες γεωπολιτικές πραγματικότητες δεν μπορούν να αγνοηθούν- από την άλλη πλευρά, το Ιράν δεν μπορεί να εκθέσει την εξουσία του, ειδικά με όλο και περισσότερους ανθρώπους στο εσωτερικό της χώρας να θέτουν άβολα ερωτήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία επιθυμεί αιματοχυσία και πόλεμο, αλλά οι Ιρανοί είναι αρκετά πατριώτες και πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να δοθεί ένα τέλος σε όλα αυτά τα «χαστούκια».
Το Ιράν έχει δύσκολες σχέσεις με τους συμμάχους του - ιδιαίτερα με ομάδες πληρεξουσίων που φυλάνε πιστά τα συμφέροντα της Τεχεράνης στην περιοχή. Πριν από λίγες ημέρες, η κουβεϊτιανή έκδοση της Al-Jarida ανέφερε ότι οι σχέσεις του Ιράν με τους συμμάχους του έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας του Ισραήλ. Τα μέσα ενημέρωσης σημειώνουν πως η Τεχεράνη προκάλεσε την οργή της Χεζμπολάχ λέγοντας ότι είναι απαραίτητο να κάνει υπομονή για να εκδικηθεί το Ισραήλ για τις δολοφονίες του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ - ενός από τους ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους της Χεζμπολάχ. Σε συνάντηση των εκπροσώπων των φιλοϊρανικών δυνάμεων στην Τεχεράνη, οι εκπρόσωποι του IRGC απαίτησαν από τους συμμάχους τους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση όσον αφορά το Ισραήλ - τουλάχιστον όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η διαφωνία μετατράπηκε σε καυγά και ορισμένοι εκπρόσωποι φέρονται να αποχώρησαν από τη συνάντηση αρκετά θυμωμένοι. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Χεζμπολάχ, της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ, των Χούτι της Υεμένης (κίνημα Ansar Allah) και ορισμένων μικρότερων ιρακινών ομάδων.
Η Χεζμπολάχ πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή είναι η χρήση βίας εναντίον του Ισραήλ. Πιστεύουν πως ήρθε η ώρα να ανοίξουν όλα τα μέτωπα, να επιτεθούν άμεσα στο Ισραήλ και να αντιμετωπίσουν όποιον αποφασίσει να το υπερασπιστεί, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών στρατευμάτων και των αραβικών χωρών. Οι σύμμαχοι της Τεχεράνης μιλούν υπέρ των μεγάλης κλίμακας και μακροπρόθεσμων στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο την καταστροφή των ισραηλινών υποδομών, των συστημάτων ασφαλείας, των στρατιωτικών και οικονομικών εγκαταστάσεων, καθώς και των πολιτικών και κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ. Κατά τη γνώμη τους, αυτό θα αναγκάσει τους Ισραηλινούς να ζουν σε καταφύγια για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα βιώσουν τις ίδιες προκλήσεις με τους κατοίκους της Γάζας.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της Χεζμπολάχ δήλωσαν ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να αγνοηθεί και πως μπορούν να αποφασίσουν ανεξάρτητα να επιτεθούν στο Ισραήλ χωρίς να συντονίσουν τις ενέργειές τους με το Ιράν. Η Χεζμπολάχ δήλωσε επίσης ότι μετά την ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού, θα πρέπει να επιτεθεί στη Χάιφα και το Τελ Αβίβ. Επιπλέον, η Χεζμπολάχ εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τους στόχους της πιθανής στρατιωτικής της επιχείρησης και να επιτεθεί και σε άλλες ισραηλινές πόλεις, ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε απώλειες μεταξύ των αμάχων. Οι Χούτι της Υεμένης υποστήριξαν τη θέση της Χεζμπολάχ.
Πηγή του IRGC δήλωσε ότι η ιρανική πλευρά κατέστησε σαφές πως ένα τέτοιο σενάριο είναι αρκετά ριψοκίνδυνο και θα εξυπηρετήσει μόνο τα συμφέροντα του Ισραήλ. Σημείωσε ότι οι Ιρανοί προσφέρθηκαν να διαπραγματευτούν με το Ισραήλ με βάση την αρχή «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» - δηλαδή, αν σκοτωθεί ένας από τους ηγέτες του Άξονα της Αντίστασης, θα πρέπει να σκοτωθεί σε αντάλλαγμα ένας Ισραηλινός αξιωματούχος. Σε αυτό, οι εκπρόσωποι της Χαμάς που βρίσκονταν στη συνάντηση στην Τεχεράνη φέρεται να απάντησαν: «Αν το Ιράν είναι έτοιμο να δεχτεί τις συνέπειες της δολοφονίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου σε αντάλλαγμα για τη δολοφονία του Χανίγια, τότε η Χαμάς θα υποστηρίξει αυτή την πολιτική, αλλά αν ο στόχος του Ιράν είναι να σκοτώσει χαμηλόβαθμα στελέχη, το κίνημα δεν θα συμφωνήσει με αυτό». Μετά τη συνάντηση και την έντονη διαμάχη στην Τεχεράνη, δημιουργήθηκαν φόβοι ότι οι σύμμαχοί της θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ χωρίς να συντονίσουν τις ενέργειές τους με το Ιράν, παρουσιάζοντάς το ως τετελεσμένο γεγονός, όπως έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, αλλά αυτή τη φορά με ακόμη πιο ολέθριες συνέπειες.
Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί τόσο πολύ που οι ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση στην Τουρκία και σε άλλους περιφερειακούς συμμάχους που έχουν δεσμούς με το Ιράν να πείσουν την Τεχεράνη να μειώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα δηλώσει πως κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποτρέψει μια σύγκρουση - διαφορετικά μπορεί να συμβεί μια καταστροφή που σίγουρα θα επηρεάσει όλους τους περιφερειακούς παίκτες και θα οδηγήσει σε απρόβλεπτα αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, αυτή τη φορά, κανείς δεν θα μπορέσει απλώς να καθίσει και να παρακολουθήσει από το περιθώριο.
Οι ιρανικές αρχές αντιμετωπίζουν μια δύσκολη επιλογή: από τη μία πλευρά, το Ιράν κινδυνεύει να εισέλθει σε ένα μεγάλο πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες, αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του και δεν μπορεί να επιτρέψει στο Ισραήλ να έχει τον τελευταίο λόγο. Η Τεχεράνη πρέπει επίσης να διατηρήσει τον έλεγχο των δυνάμεων αντιπροσώπων της στην περιοχή, κάτι που έχει καταστεί αρκετά δύσκολο λόγω των αυξανόμενων αντιφάσεων. Επί του παρόντος, ο κύριος εσωτερικός πολιτικός αγώνας στο Ιράν διεξάγεται μεταξύ των συντηρητικών δυνάμεων που ελέγχουν τον στρατό και του κλήρου και των μεταρρυθμιστών, οι οποίοι ενισχύουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση.
Αν και ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν έχει απειλήσει με εκδίκηση κατά του Ισραήλ, αναμένει ότι η κατάσταση δεν θα κλιμακωθεί σε θερμό πόλεμο. Δεν είναι πως ο Πεζεσκιάν ή άλλοι στο Ιράν φοβούνται το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Φυσικά, όλοι στο Ιράν γνωρίζουν ότι ο εχθρός είναι καλά οπλισμένος και οι Ιρανοί θα δυσκολευτούν πολύ σε περίπτωση πολέμου. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό ερώτημα: τι θα κερδίσει το Ιράν από αυτόν τον πόλεμο; Εξάλλου, είναι προφανές πως το Ισραήλ προσπαθεί να τραβήξει το Ιράν στον πόλεμο και αν συμβεί αυτό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα πετύχει τον στόχο του να ενώσει την κοινωνία γύρω του και να ενισχύσει τη θέση του- θα εμπλέξει επίσης τις ΗΠΑ στον πόλεμο, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση Μπάιντεν.
Όσο για το Ιράν, δεν θέλει πραγματικά να πολεμήσει - χρειάζεται να βελτιστοποιήσει την οικονομική κατάσταση στη χώρα, να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης, να συνεχίσει τη διαδικασία επανεξοπλισμού και να διευρύνει τους δεσμούς με τους γείτονές του στην περιοχή, συμμετέχοντας σε οργανισμούς όπως η SCO και οι BRICS, αποδυναμώνοντας έτσι τις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει την Ισλαμική Δημοκρατία. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν μεγάλα προβλήματα για το Ισραήλ. Στο ίδιο το Ισραήλ, τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά, κάτι που φαίνεται από το γεγονός πως ο Νετανιάχου δεν βιάζεται και υπολογίζει στη νίκη του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Αλλά υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος μέχρι τον Νοέμβριο - ή στην πραγματικότητα, τον Ιανουάριο, όταν ο Τραμπ μπορεί (ή μπορεί και όχι, κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα) να αναλάβει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος - και τα πάντα μπορούν να συμβούν μέσα σε πέντε μήνες. Αλλά την ίδια στιγμή, το Ισραήλ συνεχίζει να υποτιμά το Ιράν και να υπερεκτιμά τη δική του δύναμη.
Ο χρόνος περνάει και οι απειλές του Ιράν μπορεί να μην ξεπεράσουν ποτέ τα λόγια. Ωστόσο, όσο περισσότερο καθυστερεί η Τεχεράνη την απάντησή της, τόσο περισσότερο αληθεύει η παροιμία: «δεν κουνάς τις γροθιές σου μετά από μια μάχη». Με άλλα λόγια, ό,τι γίνεται, γίνεται.
Του Farhad Ibragimov - εμπειρογνώμονα, λέκτορα στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου RUDN, επισκέπτη λέκτορα στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr
Η δολοφονία του Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη στα τέλη Ιουλίου κλιμάκωσε δραματικά την ένταση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα ενός πολέμου πλήρους κλίμακας εδώ και αρκετές δεκαετίες. Το 2024, το Ιράν αντιμετώπισε μια σειρά μεγάλων προκλήσεων: μια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στο Κέρμαν στον τάφο του στρατηγού Qasem Soleimani- μια επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό από την οποία σκοτώθηκαν 11 διπλωμάτες και δύο υψηλόβαθμοι στρατηγοί του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC)- τον τραγικό θάνατο του προέδρου Ibrahim Raisi και του υπουργού Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian σε συντριβή ελικοπτέρου- και, τέλος, τη δολοφονία του ηγέτη του ριζοσπαστικού κινήματος της Χαμάς Ismail Haniyeh στο κέντρο της Τεχεράνης. Όλα αυτά αναγκάζουν την πολιτική ηγεσία του Ιράν να λάβει σκληρότερα και πιο ριζοσπαστικά μέτρα προκειμένου να αποδείξει τόσο στον ίδιο της το λαό όσο και στον κόσμο ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος να «μιλήσει» με το Ιράν.
Ο Ismail Haniyeh ήρθε στην Τεχεράνη για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου του Ιράν, Masoud Pezeshkian. Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του, ο Pezeshkian δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις με τη Δύση. Ο Pezeshkian πρόσθεσε επίσης πως θέλει να εξομαλύνει τις οικονομικές σχέσεις του Ιράν με άλλες χώρες και θα προσπαθήσει προς αυτή την κατεύθυνση παρά τις κυρώσεις. Οι δηλώσεις αυτές ήταν μάλλον αναμενόμενες, δεδομένου ότι ο Πεζεσκιάν είναι κλασικός εκπρόσωπος των ιρανικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και πολιτικών κύκλων που υποστηρίζουν μια πιο μετριοπαθή εξωτερική πολιτική και μια ρεαλιστική πολιτική πορεία.
Ωστόσο, σε λιγότερο από 24 ώρες, οι δηλώσεις του νέου προέδρου είχαν καταστεί άνευ σημασίας. Η δολοφονία του Ismail Haniyeh δεν απέδειξε μόνο ότι οι αντίπαλοι της Χαμάς είναι αποφασισμένοι να λάβουν ακραία μέτρα, αλλά έδειξε πως δεν υπάρχουν γι' αυτούς «κόκκινες γραμμές» όταν πρόκειται για το Ιράν.
Τον τελευταίο μήνα, όλος ο κόσμος αναρωτιέται ποια θα είναι η απάντηση του Ιράν και αν θα υπάρξει καθόλου απάντηση. Οι δυτικές αναφορές έχουν δημιουργήσει μια ορισμένη αίσθηση έντασης, δεδομένου ότι η μετέπειτα αντίδραση του Ισραήλ εξαρτάται από την απάντηση του Ιράν, πράγμα που σημαίνει ότι η απειλή ενός πολέμου πλήρους κλίμακας εξακολουθεί να είναι σχετική.
Από τη μία πλευρά, με τη δυσοίωνη σιωπή του, το Ιράν ανάγκασε το Ισραήλ να καταφύγει σε ακραία μέτρα ασφαλείας και να κλείσει τον εναέριο χώρο του. Η Τεχεράνη πιστεύει ότι η προσδοκία μιας απάντησης είναι επίσης μέρος της τιμωρίας, επειδή η ένταση στο Ισραήλ συνεχίζει να αυξάνεται.
Από την άλλη πλευρά, ο Λευκός Οίκος καθησυχάζει τον εαυτό του, επιμένοντας ότι, μέσω μεσαζόντων, έπεισε την Τεχεράνη να εγκαταλείψει την ιδέα επίθεσης στο Ισραήλ. Με τον συνήθη τρόπο της, γεμάτο πάθος, η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε πως το Ιράν θα αντιμετώπιζε σοβαρές συνέπειες αν αποφάσιζε να χτυπήσει το Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, η Ουάσινγκτον δεν επωφελείται από την κλιμάκωση της σύγκρουσης - ενόψει των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών, δεν θέλει να δώσει στον Ντόναλντ Τραμπ την ευκαιρία να κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς ότι απέτυχαν να αποτρέψουν μια επίθεση εναντίον του κύριου συμμάχου τους στην περιοχή. Ως εκ τούτου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν Τζέικ Σάλιβαν είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν με οποιονδήποτε, ακόμη και με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προκειμένου να αποτρέψουν ένα σενάριο που θα ήταν δυσμενές γι' αυτούς.
Εν τω μεταξύ, οι Ιρανοί αξιωματούχοι αρνούνται να πουν πότε και πώς θα χτυπήσουν το Ισραήλ, λέγοντας μόνο ότι θα απαντήσουν «αργά ή γρήγορα». Τον τελευταίο μήνα, ο Ιρανός πρόεδρος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Κίρ Στάρμερ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, ο Πεζεσκιάν επικεντρώθηκε σε θέματα ασφάλειας και δήλωσε ότι το Ιράν έχει κάθε λόγο να απαντήσει και να εκδικηθεί τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς. Η ιρανική πλευρά είναι εξοργισμένη όχι τόσο από τη δολοφονία του Ismail Haniyeh ως τέτοια, όσο από το γεγονός ότι το Ισραήλ τόλμησε να προβεί σε μια τόσο τολμηρή και αρρωστημένη κίνηση.
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την ευθύνη για ό,τι συνέβη, προκειμένου να δικαιολογηθεί στο μέλλον, εάν το Ιράν επιδείξει οποιαδήποτε επιθετικότητα προς αυτό. Τώρα, η Τεχεράνη κάνει ένα διάλειμμα - και υπάρχει λόγος γι' αυτό. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο Κατάρ και την Αίγυπτο μεταξύ εκπροσώπων της Χαμάς και του Ισραήλ, η σκληρή αντίδραση του Ιράν μπορεί μόνο να κάνει τα πράγματα χειρότερα και σαφώς η κατάσταση δε θα είναι ευνοϊκή για την Τεχεράνη. Η κορυφαία πολιτική ηγεσία του Ιράν βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Από τη μία πλευρά, ορισμένες γεωπολιτικές πραγματικότητες δεν μπορούν να αγνοηθούν- από την άλλη πλευρά, το Ιράν δεν μπορεί να εκθέσει την εξουσία του, ειδικά με όλο και περισσότερους ανθρώπους στο εσωτερικό της χώρας να θέτουν άβολα ερωτήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία επιθυμεί αιματοχυσία και πόλεμο, αλλά οι Ιρανοί είναι αρκετά πατριώτες και πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να δοθεί ένα τέλος σε όλα αυτά τα «χαστούκια».
Το Ιράν έχει δύσκολες σχέσεις με τους συμμάχους του - ιδιαίτερα με ομάδες πληρεξουσίων που φυλάνε πιστά τα συμφέροντα της Τεχεράνης στην περιοχή. Πριν από λίγες ημέρες, η κουβεϊτιανή έκδοση της Al-Jarida ανέφερε ότι οι σχέσεις του Ιράν με τους συμμάχους του έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας του Ισραήλ. Τα μέσα ενημέρωσης σημειώνουν πως η Τεχεράνη προκάλεσε την οργή της Χεζμπολάχ λέγοντας ότι είναι απαραίτητο να κάνει υπομονή για να εκδικηθεί το Ισραήλ για τις δολοφονίες του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ - ενός από τους ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους της Χεζμπολάχ. Σε συνάντηση των εκπροσώπων των φιλοϊρανικών δυνάμεων στην Τεχεράνη, οι εκπρόσωποι του IRGC απαίτησαν από τους συμμάχους τους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση όσον αφορά το Ισραήλ - τουλάχιστον όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η διαφωνία μετατράπηκε σε καυγά και ορισμένοι εκπρόσωποι φέρονται να αποχώρησαν από τη συνάντηση αρκετά θυμωμένοι. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Χεζμπολάχ, της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ, των Χούτι της Υεμένης (κίνημα Ansar Allah) και ορισμένων μικρότερων ιρακινών ομάδων.
Η Χεζμπολάχ πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή είναι η χρήση βίας εναντίον του Ισραήλ. Πιστεύουν πως ήρθε η ώρα να ανοίξουν όλα τα μέτωπα, να επιτεθούν άμεσα στο Ισραήλ και να αντιμετωπίσουν όποιον αποφασίσει να το υπερασπιστεί, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών στρατευμάτων και των αραβικών χωρών. Οι σύμμαχοι της Τεχεράνης μιλούν υπέρ των μεγάλης κλίμακας και μακροπρόθεσμων στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο την καταστροφή των ισραηλινών υποδομών, των συστημάτων ασφαλείας, των στρατιωτικών και οικονομικών εγκαταστάσεων, καθώς και των πολιτικών και κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ. Κατά τη γνώμη τους, αυτό θα αναγκάσει τους Ισραηλινούς να ζουν σε καταφύγια για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα βιώσουν τις ίδιες προκλήσεις με τους κατοίκους της Γάζας.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της Χεζμπολάχ δήλωσαν ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να αγνοηθεί και πως μπορούν να αποφασίσουν ανεξάρτητα να επιτεθούν στο Ισραήλ χωρίς να συντονίσουν τις ενέργειές τους με το Ιράν. Η Χεζμπολάχ δήλωσε επίσης ότι μετά την ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού, θα πρέπει να επιτεθεί στη Χάιφα και το Τελ Αβίβ. Επιπλέον, η Χεζμπολάχ εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τους στόχους της πιθανής στρατιωτικής της επιχείρησης και να επιτεθεί και σε άλλες ισραηλινές πόλεις, ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε απώλειες μεταξύ των αμάχων. Οι Χούτι της Υεμένης υποστήριξαν τη θέση της Χεζμπολάχ.
Πηγή του IRGC δήλωσε ότι η ιρανική πλευρά κατέστησε σαφές πως ένα τέτοιο σενάριο είναι αρκετά ριψοκίνδυνο και θα εξυπηρετήσει μόνο τα συμφέροντα του Ισραήλ. Σημείωσε ότι οι Ιρανοί προσφέρθηκαν να διαπραγματευτούν με το Ισραήλ με βάση την αρχή «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» - δηλαδή, αν σκοτωθεί ένας από τους ηγέτες του Άξονα της Αντίστασης, θα πρέπει να σκοτωθεί σε αντάλλαγμα ένας Ισραηλινός αξιωματούχος. Σε αυτό, οι εκπρόσωποι της Χαμάς που βρίσκονταν στη συνάντηση στην Τεχεράνη φέρεται να απάντησαν: «Αν το Ιράν είναι έτοιμο να δεχτεί τις συνέπειες της δολοφονίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου σε αντάλλαγμα για τη δολοφονία του Χανίγια, τότε η Χαμάς θα υποστηρίξει αυτή την πολιτική, αλλά αν ο στόχος του Ιράν είναι να σκοτώσει χαμηλόβαθμα στελέχη, το κίνημα δεν θα συμφωνήσει με αυτό». Μετά τη συνάντηση και την έντονη διαμάχη στην Τεχεράνη, δημιουργήθηκαν φόβοι ότι οι σύμμαχοί της θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ χωρίς να συντονίσουν τις ενέργειές τους με το Ιράν, παρουσιάζοντάς το ως τετελεσμένο γεγονός, όπως έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, αλλά αυτή τη φορά με ακόμη πιο ολέθριες συνέπειες.
Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί τόσο πολύ που οι ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση στην Τουρκία και σε άλλους περιφερειακούς συμμάχους που έχουν δεσμούς με το Ιράν να πείσουν την Τεχεράνη να μειώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα δηλώσει πως κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποτρέψει μια σύγκρουση - διαφορετικά μπορεί να συμβεί μια καταστροφή που σίγουρα θα επηρεάσει όλους τους περιφερειακούς παίκτες και θα οδηγήσει σε απρόβλεπτα αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, αυτή τη φορά, κανείς δεν θα μπορέσει απλώς να καθίσει και να παρακολουθήσει από το περιθώριο.
Οι ιρανικές αρχές αντιμετωπίζουν μια δύσκολη επιλογή: από τη μία πλευρά, το Ιράν κινδυνεύει να εισέλθει σε ένα μεγάλο πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες, αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του και δεν μπορεί να επιτρέψει στο Ισραήλ να έχει τον τελευταίο λόγο. Η Τεχεράνη πρέπει επίσης να διατηρήσει τον έλεγχο των δυνάμεων αντιπροσώπων της στην περιοχή, κάτι που έχει καταστεί αρκετά δύσκολο λόγω των αυξανόμενων αντιφάσεων. Επί του παρόντος, ο κύριος εσωτερικός πολιτικός αγώνας στο Ιράν διεξάγεται μεταξύ των συντηρητικών δυνάμεων που ελέγχουν τον στρατό και του κλήρου και των μεταρρυθμιστών, οι οποίοι ενισχύουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση.
Αν και ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν έχει απειλήσει με εκδίκηση κατά του Ισραήλ, αναμένει ότι η κατάσταση δεν θα κλιμακωθεί σε θερμό πόλεμο. Δεν είναι πως ο Πεζεσκιάν ή άλλοι στο Ιράν φοβούνται το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Φυσικά, όλοι στο Ιράν γνωρίζουν ότι ο εχθρός είναι καλά οπλισμένος και οι Ιρανοί θα δυσκολευτούν πολύ σε περίπτωση πολέμου. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό ερώτημα: τι θα κερδίσει το Ιράν από αυτόν τον πόλεμο; Εξάλλου, είναι προφανές πως το Ισραήλ προσπαθεί να τραβήξει το Ιράν στον πόλεμο και αν συμβεί αυτό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα πετύχει τον στόχο του να ενώσει την κοινωνία γύρω του και να ενισχύσει τη θέση του- θα εμπλέξει επίσης τις ΗΠΑ στον πόλεμο, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση Μπάιντεν.
Όσο για το Ιράν, δεν θέλει πραγματικά να πολεμήσει - χρειάζεται να βελτιστοποιήσει την οικονομική κατάσταση στη χώρα, να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης, να συνεχίσει τη διαδικασία επανεξοπλισμού και να διευρύνει τους δεσμούς με τους γείτονές του στην περιοχή, συμμετέχοντας σε οργανισμούς όπως η SCO και οι BRICS, αποδυναμώνοντας έτσι τις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει την Ισλαμική Δημοκρατία. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν μεγάλα προβλήματα για το Ισραήλ. Στο ίδιο το Ισραήλ, τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά, κάτι που φαίνεται από το γεγονός πως ο Νετανιάχου δεν βιάζεται και υπολογίζει στη νίκη του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Αλλά υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος μέχρι τον Νοέμβριο - ή στην πραγματικότητα, τον Ιανουάριο, όταν ο Τραμπ μπορεί (ή μπορεί και όχι, κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα) να αναλάβει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος - και τα πάντα μπορούν να συμβούν μέσα σε πέντε μήνες. Αλλά την ίδια στιγμή, το Ισραήλ συνεχίζει να υποτιμά το Ιράν και να υπερεκτιμά τη δική του δύναμη.
Ο χρόνος περνάει και οι απειλές του Ιράν μπορεί να μην ξεπεράσουν ποτέ τα λόγια. Ωστόσο, όσο περισσότερο καθυστερεί η Τεχεράνη την απάντησή της, τόσο περισσότερο αληθεύει η παροιμία: «δεν κουνάς τις γροθιές σου μετά από μια μάχη». Με άλλα λόγια, ό,τι γίνεται, γίνεται.