Η Ουκρανία μπορεί να αγοράσει ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες από τη Βουλγαρία

(MTI/EPA/Russian Defense Ministry)
Freepen.gr - Το βουλγαρικό κοινοβούλιο αποφάσισε να παρατείνει κατά έξι μήνες την προθεσμία που έχει λάβει η κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί την πώληση δύο ρωσικών πυρηνικών αντιδραστήρων και συναφούς εξοπλισμού στην Ουκρανία, γράφει η mandiner.hu.

Οι αρχές της Σόφιας παρέλαβαν τους αντιδραστήρες από τη ρωσική Atomstroyexport πριν από περισσότερα από έξι χρόνια, αλλά ήταν ήδη άχρηστοι, επειδή η χώρα είχε εγκαταλείψει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Μπελένε.

Οι αντιδραστήρες είναι σήμερα αποθηκευμένοι κοντά στο Belene και περιμένουν να πωληθούν. Η Βουλγαρία διαπραγματεύεται την πώληση του εξοπλισμού με την Ουκρανία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και το κοινοβούλιο υποχρέωσε την κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία για τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια τιμή που πλήρωσε η Βουλγαρική Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού στους Ρώσους εξαγωγείς πυρηνικής ενέργειας.

Εμπειρογνώμονες από την Energoatom, τον ουκρανικό φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών, έχουν φτάσει στη Βουλγαρία για να επιθεωρήσουν τον εξοπλισμό στον πυρηνικό σταθμό του Μπελένε. Ωστόσο, η απόφαση για την πώληση των αντιδραστήρων επηρεάστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι μια πιθανή συμφωνία για τους αντιδραστήρες θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τη βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail