Πώς η Ινδία αποδεικνύει ότι η επόμενη εποχή της παγκόσμιας διπλωματίας δε θα καθοδηγείται από τη Δύση

pixabay / nonmisvegliate
Ενώ κανένας σημαντικός δυτικός ηγέτης δεν κατέβαλε συγκεκριμένη προσπάθεια να συνεργαστεί τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, ο Ινδός πρωθυπουργός επέδειξε πραγματική προθυμία να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη, αμοιβαία αποδεκτή λύση στη σύγκρουση

Του Aaryaman Nijhawan, ερευνητή και αναλυτή διεθνών σχέσεων. Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Δελχί και του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (Πανεπιστήμιο MGIMO), Ρωσική Ομοσπονδία. Επί του παρόντος πραγματοποιεί διδακτορική διατριβή- ο τομέας εξειδίκευσής του είναι η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και η πολυπολική παγκόσμια τάξη - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ξεκινούσε σιδηροδρομικό ταξίδι στην ταλαιπωρημένη ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, η επίσκεψη έμοιαζε ειρωνικά με την έντονη διπλωματία των λεωφορείων που διεξήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1972. Τη σημασία της αύξανε το γεγονός ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού από τότε που η Ουκρανία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991.

Μόλις επτά εβδομάδες νωρίτερα, ο Μόντι είχε ξεκινήσει ένα ταξίδι στη μακροχρόνια σύμμαχο της Ινδίας, τη Ρωσία, την πρώτη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό κατά την τρίτη θητεία της κυβέρνησής του. Ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι της Ινδίας ήταν άμεσοι αλλά συγκρατημένοι στην κριτική τους, ο Ουκρανός Βολοντιμίρ Ζελένσκι εξέδωσε μια πολύ πιο σκληρή επίπληξη, δηλώνοντας ότι ήταν «τεράστια απογοήτευση... να βλέπουμε τον ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου να αγκαλιάζει τον πιο αιματηρό εγκληματία του κόσμου στη Μόσχα μια τέτοια μέρα», καθώς την ίδια μέρα είχε χτυπηθεί ένα σημαντικό παιδικό νοσοκομείο στην Ουκρανία, με πολλά θύματα.

Ορισμένοι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι η επίσκεψη του Μόντι ενορχηστρώθηκε για να μετριάσει την οργή της Ουκρανίας για την προηγούμενη επίσκεψή του στη Μόσχα.

Ωστόσο, ένας έμπειρος εμπειρογνώμονας της ινδικής εξωτερικής πολιτικής θα επεσήμαινε υπομονετικά πώς ακολουθεί τη δική της πορεία, που υπαγορεύεται από τα δικά της εθνικά συμφέροντα και πώς αυτή εξελίσσεται σε μια στρατηγικά ισορροπημένη προσέγγιση απέναντι στην παγκόσμια πολιτική. Το Νέο Δελχί γνωρίζει τη θέση του στη διεθνή σκηνή και το κύρος του έναντι του υπόλοιπου κόσμου και πορεύεται αναλόγως.

Η σημερινή επίσκεψη υπογραμμίζει τις δυσκολίες στη διατήρηση ενός ευαίσθητου, εξισορροπητικού status quo σε έναν όλο και πιο αποκλίνοντα και κατακερματισμένο κόσμο. Λίγες ημέρες πριν ο Μόντι ξεκινήσει το ταξίδι του στην Πολωνία και την Ουκρανία, ο αρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Alekseyevich Moiseyev, έφτασε στην Ινδία για επίσημη τετραήμερη επίσκεψη, αντανακλώντας την αλλαγή του γεωπολιτικού χάρτη της Νότιας Ασίας μετά τα γεγονότα στο Μπαγκλαντές.

Ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο;

Οι ειρηνευτικές προσπάθειες είναι επιτυχείς όταν, αντί να είναι μονόπλευρες και διακηρυκτικές, οι διαδικασίες και οι πλατφόρμες είναι διευκολυντικές προς τα εμπόλεμα μέρη. Αντιθέτως, γίναμε μάρτυρες της Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία νωρίτερα φέτος, όπου δεν προσκλήθηκε ένα σημαντικό μέρος της σύγκρουσης.

Η Ινδία, ωστόσο, παρέστη στην εκδήλωση για να δείξει την αποφασιστικότητά της για ειρήνη και διπλωματία, αλλά απέφυγε να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν λόγω της απουσίας της Ρωσίας. Επομένως, σε συνδυασμό με την παγκόσμια ώθηση προς την πολυμέρεια και την πολυπολικότητα, είναι όλο και περισσότερο οι μεγάλες μη δυτικές δυνάμεις που παίζουν πλέον έναν ολοένα και πιο ζωτικό ρόλο στη διαμεσολάβηση των συγκρούσεων.

Η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας που έχει πλέον βαλτώσει την άνοιξη του 2022 παραλίγο να καρποφορήσει χάρη στην εντατική διαμεσολάβηση του Ισραήλ και της Τουρκίας, οι οποίες δεν είναι παραδοσιακές δυτικές δυνάμεις. Κατά ειρωνικό τρόπο, σύμφωνα με τον βετεράνο ερευνητή δημοσιογράφο Seymour Hersh και τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Naftali Bennett, ήταν η Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που τράβηξε την πρίζα σε αυτές τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τα δυτικά κράτη δεν μπορούν να υποστηρίζουν ρητά τον έναν εμπόλεμο έναντι του άλλου και στη συνέχεια να προτείνουν τους εαυτούς τους ως ουδέτερους διαιτητές σε οποιαδήποτε επερχόμενη ειρηνευτική διαδικασία. Με τα προφανή όρια της δυτικής επιρροής να εκτίθενται έντονα με το αποτυχημένο καθεστώς κυρώσεων και με μια ανερχόμενη Κίνα στον Ινδο-Ειρηνικό, το βάρος για τη διατήρηση και την επιδίωξη της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας πέφτει φυσικά σε μη δυτικά κράτη - ηγέτες του Παγκόσμιου Νότου που μπορούν να θεωρηθούν ως αμερόληπτοι και ουδέτεροι διαμεσολαβητές σε περιόδους συγκρούσεων.

Μέχρι στιγμής, κανένας σημαντικός δυτικός ηγέτης δεν έχει καταβάλει συγκεκριμένη προσπάθεια να επισκεφθεί τη Ρωσία, ακόμη και για να προωθήσει ειρηνευτικές συνομιλίες. Μια τέτοια πράξη είναι υψίστης σημασίας για τη γεφύρωση των διαιρέσεων που δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω της σύγκρουσης. Επαναλαμβάνοντας πως «η Ινδία πιστεύει ακράδαντα ότι κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί στο πεδίο της μάχης», ο Μόντι τοποθέτησε με στρογγυλό τρόπο τη χώρα του «στο πλευρό της ειρήνης».

Άνεμοι αλλαγής

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πολωνία σηματοδοτεί την πρώτη φορά εδώ και 45 χρόνια που ένας Ινδός αρχηγός κράτους επισκέπτεται τη χώρα αυτή. Αυτό προαναγγέλλει μια ανεπαίσθητη αλλά ωστόσο σημαντική αλλαγή στην ινδική πολιτική προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, στην οποία το Νέο Δελχί ήταν απρόθυμο να εμπλακεί ενεργά, δεδομένης της εγγύτητάς της με τη νεοσύστατη Ρωσική Ομοσπονδία. Ως εκ τούτου, ακόμη και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, οι δεσμοί μεταξύ των πρώην μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας προχώρησαν πιο σταδιακά από ό,τι οι σχέσεις με, για παράδειγμα, τις ΗΠΑ ή τη Δυτική Ευρώπη.
 
Ωστόσο, η δυτική υποστήριξη και η μεταβαλλόμενη γεωπολιτική δυναμική ανέδειξαν τη σύγκρουση στην Ευρώπη σε παγκόσμια ατζέντα, επισκιάζοντας έτσι πολλά από τα πιεστικά ζητήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου. Η Ινδία, ως ο αυτοαποκαλούμενος ηγέτης του Παγκόσμιου Νότου, επιδιώκει τώρα μεγαλύτερες δεσμεύσεις με τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη της σύγκρουσης, σε μια προσπάθεια να τα ωθήσει προς την ειρήνη και τη διπλωματία.

Οι προσπάθειες φαίνεται να αποδίδουν. Ο Zelensky πρότεινε η επόμενη λειτουργία της ειρηνευτικής διαδικασίας να πραγματοποιηθεί στην Ινδία, η οποία πρόσφατα πέτυχε πέρα από κάθε προσδοκία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της G20, συγκεντρώνοντας τους συμμετέχοντες του μπλοκ για να υπογράψουν μια δήλωση αποδεκτή από όλους. Ο Zelensky, ωστόσο, σημείωσε ότι θα ήταν «λογικό» να υπογράψει πρώτα η Ινδία το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της Ελβετίας, εάν πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής. Αλλά δεδομένης της γνωστής στάσης της Ινδίας, φαίνεται απίθανο το Νέο Δελχί να υπογράψει το ανακοινωθέν, εκτός εάν η ρωσική παρουσία είναι εγγυημένη στην ειρηνευτική διαδικασία.

Σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη προβολή των BRICS+ ως εξέχουσας πλατφόρμας μη δυτικών αφηγήσεων, την ανατροπή της φιλελεύθερης-διεθνούς τάξης και την εισαγωγή μιας πολυπολικής τάξης, ο μη δυτικός κόσμος είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ο Μόντι απέδειξε στις εξουσίες ότι είναι δυνατόν να παραμεριστούν οι διαφορές, εάν υπάρχει πραγματική βούληση για την εγκαθίδρυση μιας μακροπρόθεσμης, αμοιβαία αποδεκτής, ειρηνικής διευθέτησης για όλους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail