Πραγματική επιλογή για την Αφρική: Κίνα και ΗΠΑ, αλλά ποιος θα κάνει το σωστό πράγμα

Illustration: Liu Rui/GT
Η μεγαλύτερη εκδήλωση μεταξύ Κίνας και Αφρικής, η Σύνοδος Κορυφής 2024 του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής (FOCAC), ολοκληρώθηκε στο Πεκίνο την Παρασκευή. Τουλάχιστον 53 αρχηγοί κρατών ή υπουργικοί αξιωματούχοι αφρικανικών χωρών ήταν παρόντες στη σύνοδο αυτή. Αυτό είναι πραγματικά μια ισχυρή ένδειξη του πόσο δυναμική και ισχυρή έχει γίνει η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Αφρικής. Νομίζω ότι η Κίνα έχει μεγάλη εμπιστοσύνη πως αυτή η σύνοδος κορυφής της FOCAC στο Πεκίνο θα επαναπροσδιορίσει τη συνεργασία Κίνας-Αφρικής σε υψηλότερο επίπεδο, δίνοντας έμφαση σε νέους τρόπους επίτευξης του εκσυγχρονισμού.

Victor Gao - globaltimes.cn / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες δυτικές χώρες τα τελευταία χρόνια κατηγορούν την Κίνα για την εμπλοκή της με την Αφρική, επινοώντας κάθε είδους ψευδείς κατηγορίες, όπως, για παράδειγμα, «νεοαποικιοκρατία» ή «παγίδα χρέους». Από την κινεζική οπτική γωνία, όλες αυτές οι κατηγορίες είναι εντελώς αβάσιμες. Η Κίνα βλέπει και τις 53 αφρικανικές χώρες με τις οποίες έχει διπλωματικές σχέσεις, μικρές ή μεγάλες, ως ισότιμες και δεν έχει συνδέσει ποτέ πολιτικές δεσμεύσεις με τη συνεργασία της με την Αφρική. Τώρα, στις ΗΠΑ, υπάρχουν κατηγορίες εναντίον της Κίνας, γεγονός που εγείρει το ερώτημα, γιατί οι ΗΠΑ απεχθάνονται την εμπλοκή της Κίνας με την Αφρική; Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να βλέπουν όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της Κίνας στην Αφρική, επειδή ανησυχούν πως η αφρικανική ήπειρος θα παρασυρθεί στη σφαίρα επιρροής της Κίνας. Οι ΗΠΑ αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι αυτό που πραγματικά θέλει η Κίνα είναι να προωθήσει τη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες, από την οποία όλοι κερδίζουν. 

Η γεύση της πουτίγκας έγκειται στην κατανάλωσή της, και οι αφρικανικές χώρες θα πρέπει να τρώνε την πουτίγκα και να λένε σε όλο τον κόσμο ποια πουτίγκα τους αρέσει περισσότερο. Βασικά και φιλοσοφικά, νομίζω ότι η πραγματική επιλογή για τις αφρικανικές χώρες δεν είναι μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αλλά για το ποιος κάνει το σωστό.

Αν η Κίνα κάνει το σωστό, γιατί οι αφρικανικές χώρες θα πρέπει να απομακρυνθούν από την Κίνα; Η συνεργασία Κίνας-Αφρικής δε σημαίνει πως οι αφρικανικές χώρες δεν μπορούν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ ή με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να συνεργαστεί με οποιαδήποτε αφρικανική χώρα υπό έναν και μόνο όρο, να σέβεται τις αφρικανικές χώρες και να τις αντιμετωπίζει ως ισότιμες.

Η Κίνα θέλει να συνεργαστεί με τις αφρικανικές χώρες και να επιτύχει αυτό που ονομάζουμε εκσυγχρονισμό με αφρικανικά χαρακτηριστικά. Οι αφρικανικές χώρες πρέπει να καθορίσουν την πορεία τους προς τα εμπρός. Μπορούν να μάθουν πολλά από την Κίνα, αλλά δεν μπορούν απλώς να υιοθετήσουν το κινεζικό μοντέλο, διότι πρέπει να προσαρμόσουν ό,τι έχουμε κάνει στην Κίνα για να ανταποκριθούν στις δικές τους ειδικές συνθήκες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail