Οι Χούτι κυριαρχούν στην Ερυθρά Θάλασσα

Freepen.gr - Οι Χούτι (Ανσάρ Αλλάχ) στην Υεμένη συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ και άλλων που ανήκουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ερυθρά Θάλασσα και σε άλλα κοντινά ύδατα ως απάντηση στον ισραηλινό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας με μεγάλη επιτυχία, αναφέρει το southfront.press.
 
Μεταξύ 21 και 22 Αυγούστου, η ομάδα επιτέθηκε σε δύο πλοία, το πετρελαιοφόρο Sounion με ελληνική σημαία και το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου SW North Wind I με σημαία Παναμά, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Το Sounion, το οποίο μετέφερε περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, δέχθηκε επίθεση από σκάφη των Χούτι και χτυπήθηκε με τουλάχιστον τρία βλήματα. Αργότερα, επιβιβάστηκαν σε αυτό ειδικές δυνάμεις των Χούτι και το ανατίναξαν. Εν τω μεταξύ, το SW North Wind I υπέστη μικρές ζημιές μόνο αφού χτυπήθηκε από βλήμα.

Από την πλευρά της, μεταξύ 21 και 30 Αυγούστου, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) στόχευσε ένα σύστημα εδάφους-αέρος, ένα ραντάρ, ένα πυραυλικό σύστημα, τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ένα μη επανδρωμένο σκάφος σε περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι στην Υεμένη. Ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε επίσης από τις δυνάμεις της διοίκησης πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

Τα αμερικανικά πλήγματα δεν σταμάτησαν τους Χούτι, οι οποίοι είχαν βάλει στο στόχαστρο το υπό λιβεριανή σημαία πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Groton στις 30 Αυγούστου. Δύο βλήματα που εκτόξευσε η ομάδα εξερράγησαν δίπλα στο πλοίο στον Κόλπο του Άντεν. Ωστόσο, δεν υπέστη ζημιές.

Μεταξύ της 31ης Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, η CENTCOM εξαπέλυσε περισσότερες επιδρομές εναντίον περιοχών που ελέγχονται από τους Χούτι στην Υεμένη, καταστρέφοντας δύο πυραυλικά συστήματα, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ένα μη επανδρωμένο σκάφος της ομάδας.

Παρόλα αυτά, οι Χούτι κατάφεραν να επιτεθούν στο υπό σημαία Παναμά Blue Lagoon I στην Ερυθρά Θάλασσα στις 2 Σεπτεμβρίου. Το δεξαμενόπλοιο υπέστη ζημιές αφού χτυπήθηκε από τουλάχιστον δύο βλήματα.

Η CENTCOM δήλωσε πως ένα άλλο πετρελαιοφόρο, το υπό σαουδαραβική σημαία AMJAD, χτυπήθηκε από πυρά των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα την ίδια ημέρα. Ωστόσο, οι Χούτι δεν ανέλαβαν την ευθύνη και η εταιρεία διαχείρισης του δεξαμενόπλοιου, η Bahri, αρνήθηκε ότι είχε στοχοποιηθεί. Οι ισχυρισμοί της διοίκησης ήταν πιθανότατα μια προσπάθεια των ΗΠΑ να παρασύρουν τους Σαουδάραβες σε μια νέα σύγκρουση με τους Χούτι.

Η αποτυχία των ΗΠΑ να σταματήσουν τη ναυτική εκστρατεία των Χούτι έχει προκαλέσει σοβαρές πιέσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τώρα προβλήματα στη ναυτιλία, ενώ αγωνίζονται να διατηρήσουν την υποστήριξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ακόμα, οι ΗΠΑ δε φαίνεται να μπορούν να πείσουν κανέναν από τους συμμάχους τους, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, να συμμετάσχει πλήρως στη μάταιη μάχη τους κατά των Χούτι.

Την ίδια στιγμή, η πίεση προς το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 Παλαιστίνιους, αυξάνεται ως αποτέλεσμα της εκστρατείας των Χούτι, των καθημερινών συγκρούσεων στα σύνορα με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και των τακτικών πλέον επιθέσεων σε ζωτικούς ισραηλινούς στόχους από την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail