Ο γερμανικός ιδιωτικός τομέας βυθίζεται βαθύτερα στη συρρίκνωση το Σεπτέμβριο

pixabay / noelsch
Freepen.gr - Η οικονομία του ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας συρρικνώθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά μηνών, σύμφωνα με έκθεση του παρόχου στοιχείων S&P Global που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας σημείωσε απότομη μείωση της μεταποιητικής παραγωγής, σε συνδυασμό με μια σχεδόν στασιμότητα στην ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών. Η απασχόληση μειώθηκε επίσης με επιταχυνόμενο ρυθμό, καθώς οι επιχειρηματικές προσδοκίες έγιναν απαισιόδοξες για πρώτη φορά το 2024.

Η έκθεση σημείωσε άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, με την άνοδο των τιμών να αμβλύνεται στις υπηρεσίες και να επικρατούν περισσότερο οι εκπτώσεις στον τομέα της μεταποίησης.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της μεταποίησης στη Γερμανία υποχώρησε στο 47,2 τον Σεπτέμβριο, από 48,4 τον Αύγουστο, αντανακλώντας την πιο απότομη συρρίκνωση των τελευταίων 12 μηνών, σύμφωνα με την έκθεση. Ένας δείκτης PMI κάτω του 50 υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας.

«Η επιβάρυνση από τον τομέα της μεταποίησης αυξήθηκε, καθώς η παραγωγή αγαθών σημείωσε τον πιο απότομο ρυθμό συρρίκνωσης εδώ και 12 μήνες», αναφέρεται.

Ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, δήλωσε ότι η εμβάθυνση της ύφεσης στον τομέα της μεταποίησης έχει διαψεύσει τις ελπίδες για πρόωρη ανάκαμψη.

«Η παραγωγή μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και ένα χρόνο, με τις νέες παραγγελίες να καταρρέουν», είπε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες μειώνουν τις θέσεις εργασίας με ρυθμούς που δεν έχουν παρατηρηθεί από την πανδημία COVID-19.

«Αυτό συμβαίνει καθώς αρκετοί μεγάλοι προμηθευτές αυτοκινήτων ανακοίνωσαν σημαντικές μειώσεις θέσεων εργασίας. Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία είναι πιθανό να εντείνουν τη συνεχιζόμενη συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης και το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση γι' αυτό», δήλωσε ο de la Rubia.

Προειδοποίησε επίσης ότι μια τεχνική ύφεση φαίνεται να έχει δρομολογηθεί.

* Πληροφορίες πρακτορείο Ανατολή

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail