«Οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα δυσπιστίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας»

RIA Novosti / Mikhail Voskresensky
Freepen.gr - Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα δυσπιστίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας ασκώντας πίεση με κυρώσεις στην Άγκυρα, δήλωσε στο RIA Novosti ο Τούρκος ιστορικός και πολιτικός αναλυτής Μεχμέτ Περιντζέκ.

Τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ απείλησαν την Τουρκία με συνέπειες εάν δεν περιορίσει τις εξαγωγές προς τη Ρωσία ορισμένων αμερικανικών προϊόντων, ανέφεραν οι Financial Times. Ο βοηθός υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Μάθιου Άξελροντ δήλωσε στο δημοσίευμα ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει «τη ροή αμερικανικής τεχνολογίας προς τη Ρωσία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου απαιτεί ήδη από αμερικανικές οντότητες να αποκτήσουν μια σπάνια άδεια για την πώληση σημαντικών αγαθών σε 18 εταιρείες από την Τουρκία. Η πηγή του δημοσιεύματος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να επιβάλλει τέτοιους περιορισμούς ελλείψει προόδου από την πλευρά της Άγκυρας. Εν τω μεταξύ, πηγή στην τουρκική πρωτεύουσα δήλωσε νωρίτερα στο RIA Novosti ότι η Τουρκία δεν εμπλέκεται στη διαδικασία παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Οι αμερικανικές και δυτικές κυρώσεις δεν είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία. Ακριβώς το αντίθετο - η Ρωσία έχει αυξήσει τη δική της παραγωγή, μειώνοντας την εξάρτησή της από τις δυτικές προμήθειες. Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως όπλο κατά των χωρών που έχουν εμπορικές σχέσεις με τη Μόσχα. Συγκεκριμένα κατά της Κίνας, της Ινδίας, της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, μέχρι και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ενεργά αυτό το όπλο εναντίον της Τουρκίας, καθώς η Ρωσία είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Άγκυρας», δήλωσε ο Perinçek.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία αποτελεί μεγάλο παράγοντα για την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας.

«Οι ΗΠΑ στοχεύουν να καταστρέψουν την τουρκική οικονομία, να εμποδίσουν την τουρκική οικονομία να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν μετά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Υπάρχει επίσης μια πολιτική συνιστώσα σε αυτό το ζήτημα. Πιέζοντας την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις αντιρωσικές κυρώσεις, οι ΗΠΑ στοχεύουν να βλάψουν τις τουρκορωσικές σχέσεις και να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα δυσπιστίας. Βλέπουμε προσπάθειες να το κάνουν αυτό στη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Perincek.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail