Μπορεί το Ισραήλ να σκοτώσει το δρόμο του προς την ειρήνη;

pixabay / edu_castro27
Η σύντομη απάντηση είναι, «ΟΧΙ!» Σήμερα, το Ισραήλ κλιμάκωσε τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ με επικίνδυνο και απερίσκεπτο τρόπο βομβαρδίζοντας ένα σύμπλεγμα κτιρίων στο νότιο Λίβανο. Υπάρχει μια πλημμύρα αντιφατικών αναφορών - η Ισραηλινή Δύναμη Κατοχής (IOF) ισχυρίζεται ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ενώ πηγές της Χεζμπολάχ, αρχικά, επέμεναν ότι ο Νασράλα είναι ακόμα ζωντανός. Μεταγενέστερες αναφορές από τη Βηρυτό λένε πως ο Νασράλα σκοτώθηκε στον βομβαρδισμό. Είτε ο Νασράλα είναι νεκρός είτε ζωντανός, αυτό δεν θα σηματοδοτήσει το τέλος ή έστω την αρχή του τέλους της Χεζμπολάχ.

Larry C. Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Χεζμπολάχ δεν είναι μια εύθραυστη οργάνωση. Τι εννοώ; Δεν εξαρτάται από έναν άνθρωπο-κλειδί ή μια ομάδα ανθρώπων. Οι Ισραηλινοί αδυνατούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα ότι πρόκειται για ένα θρησκευτικό κίνημα και πως ο θάνατος ενός ηγέτη ή ενός μαχητή είναι μέρος του σχεδίου του Αλλάχ και θα συνεχίσουν να πολεμούν. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ σκοτώνει ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ και δεν θα είναι η τελευταία. Όμως, η δολοφονία του Νασράλα είναι πιθανό να ενεργοποιήσει τη Χεζμπολάχ να εντείνει τις επιθέσεις της κατά ισραηλινών στόχων στο Ισραήλ. Ο κύκλος του « tit-for-tat» θα θερμανθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες.

Μία από τις συνέπειες της δολοφονίας κάποιου σαν τον Νασράλα είναι ότι ένας νέος ηγέτης μπορεί να μην έχει την υπομονή και την αυτοσυγκράτηση που επέδειξε ο Νασράλα τον τελευταίο χρόνο. Δεν ήταν θερμοκέφαλος, με τάση να αντιδρά συναισθηματικά. Ένας νέος Γενικός Γραμματέας (υποθέτοντας πως ο Νασράλα είναι νεκρός) θα είναι υπό πίεση να εντείνει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας και ενδεχομένως χτυπώντας βαθιά μέσα στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ δεν θα είναι μόνη της σε αυτόν τον αγώνα. Οι Χούτι θα απαντήσουν επίσης, αν μη τι άλλο για να δείξουν αλληλεγγύη στη Χεζμπολάχ. Οι σιιτικές ομάδες στο Ιράκ είναι πιθανό να εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά των αμερικανικών φυλακίων στη Συρία.

Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι οι έφεδροι έχουν ανακληθεί στους στρατώνες τους, γεγονός που μπορεί να σηματοδοτεί ότι το Ισραήλ σκοπεύει να ακολουθήσει αυτές τις επιθέσεις με χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο. Αν συμβεί αυτό, τότε ο Λίβανος θα βυθιστεί σε έναν καταστροφικό πόλεμο. Μπορούμε να περιμένουμε να δούμε μαζικές εκκενώσεις ξένων πολιτών μέσω αποβατικών σκαφών και βαρκών τις επόμενες ημέρες.

Αυτή η επίθεση είναι επίσης πιθανό να τροφοδοτήσει περισσότερη οργή μεταξύ ενός ήδη οργισμένου κοινού στην Τουρκία, την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Το αραβικό και μουσουλμανικό κοινό θα απαιτήσει αυστηρότερη δράση από τις κυβερνήσεις τους για να καταστήσουν το Ισραήλ υπεύθυνο για αυτό που πιστεύει ότι είναι ένα απάνθρωπο ανοσιούργημα. Εν ολίγοις, πρόκειται για μια πολύ επισφαλή κατάσταση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail