Τουριστική μονοκρατορία

pixabay / Tho-Ge
Αλήθεια όταν επισκέπτεσαι μια πόλη τι θέλεις να δεις; Τα αξιοθέατα της, τις πλατείες της, τον κόσμο της τα μαγαζιά της, τα ωραία κτίρια, τις όμορφες τοποθεσίες, τις παραδόσεις και τα έθιμα, και ότι αφορά τη λειτουργία μια τοπικής κοινωνίας! Όμως σε λίγο, δεν θα υπάρχει τίποτε να δεις!  

Ο τουρίστας θα βλέπει μόνο τουρίστες! Θα βγαίνει από το ενοικιαζόμενο σπίτι του και θα βλέπει το απέναντι κουτί που βάζουν το κλειδί για να το βρίσκει ο άλλος τουρίστας! Στην αγορά δεν θα συναντάς πλέον γνωστούς και φίλους, να ανταλλάξεις δυο κουβέντες να πιεις έναν καφέ η ένα ούζο …Μόνο κοντά παντελόνια θα συναντάς.. και πέδιλα και ξένες γλώσσες θα ακούς!  

Οι κάτοικοι της πόλης σιγά σιγά θα φύγουν από τα σπίτια τους γιατί θα γίνουν όλα ενοικιαζόμενα! Που θα πάνε; Δεν ενδιαφέρει κανέναν, ούτε τους ιδιοκτήτες που πάνε για την αρπαχτή, ούτε την κυβέρνηση και τους δήμους! Αν αυτή είναι η εικόνα ικανοποίησης και κατάκτησης ενός επιπέδου ζωής για τη χώρα να μας το πούνε!  

Ο τουρισμός πάντα είχε τους κανόνες του και τον τομέα του! Ξενοδοχεία, πανσιόν, εποχικά μαγαζιά, ένα κομμάτι της λειτουργίας της πόλης! Εδώ όμως πάμε να ξεχαρβαλώσουμε όλη την πόλη, να την αδειάσουμε από κατοίκους, να μην υπάρχουν ούτε ενοικιαστές, ούτε φοιτητές, ούτε μόνιμοι κάτοικοι! 

Ένα τουριστικό παραλήρημα χωρίς αρχή και τέλος, που εκτός των άλλων πολεμά και τον ίδιο τον παραδοσιακό τουρισμό. Τα ξενοδοχεία σε λίγο θα απολύουν κόσμο γιατί θα είναι άδεια, η ίδια η πόλη τους θα τους έχει πάρει τη δουλειά, οι ταβέρνες θα ψυχορραγούν γιατί οι «τουρίστες» θα βράζουν μακαρόνια στα ενοικιαζόμενα! Αναρχία στους δρόμους από τα άπειρα αυτοκίνητα, ασύμμετρη κατανάλωση νερού,, φρακάρισμα σκουπιδιών και αποχέτευσης!  

Και ο ταλαίπωρος ο Έλληνας που θα είναι; Θα ψάχνει τόπο να σταθεί στα ξένα μέρη, αφού στον τόπο του θα είναι ένας ξένος Α ρε Ελλαδάρα; Βλέπω έναν στη λαϊκή, είχε ζωγραφίσει στο μπράτσο τους τους πειρατές της Καραϊβικής! Πριν τους ζωγραφίσει μάλλον θα τους είχε ψηφίσει κιόλας για κυβέρνηση… Αβάντι μαέστρο ένα τουριστικό!

Θόδωρος Γαλανόπουλος

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail