Μπορεί το Ισραήλ να επιβιώσει από το νέο του πόλεμο στη Δυτική Όχθη;

ΑΡ Photo/Μajdi Μohammed
Οι IDF ξεκίνησαν μια νέα επιχείρηση κατά των Παλαιστινίων, αλλά καθώς ο πόνος των πολιτών αυξάνεται, η Χαμάς δεν φαίνεται να πτοείται.

Έχοντας αποτύχει να εξαλείψει τη Χαμάς στη Γάζα, το Ισραήλ ξεκίνησε στις 28 Αυγούστου έναν πόλεμο στη Δυτική Όχθη, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Καλοκαιρινές Κατασκηνώσεις - Operation Summer Camps».

Eva Bartlett, ανεξάρτητη δημοσιογράφος από τον Καναδά. Έχει περάσει χρόνια στο έδαφος καλύπτοντας ζώνες συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη Συρία και την Παλαιστίνη (όπου έζησε για σχεδόν τέσσερα χρόνια) - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή η ισραηλινή επίθεση σε περιοχές της Δυτικής Όχθης είναι η μεγαλύτερη από το 2002, με χιλιάδες ισραηλινούς στρατιώτες, υποστηριζόμενους από ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, να εισβάλλουν στις πόλεις της βόρειας Δυτικής Όχθης, στοχεύοντας ιδιαίτερα στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Τζενίν, της Τούμπας και του Τουλκαρέμ.

Την ίδια ημέρα, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Euro-Med Human Rights Monitor ανέφερε: «Αμέσως μετά την είσοδό του στη Δυτική Όχθη, ο ισραηλινός στρατός άρχισε να πολιορκεί νοσοκομεία, ασθενοφόρα και κέντρα επειγόντων περιστατικών, επαναλαμβάνοντας την τρομακτική και συστηματική πολιτική παραβίασης και κατάληψης του ελέγχου των ιδρυμάτων υγείας που εφάρμοσε στη Λωρίδα της Γάζας.

Ταυτόχρονα με την έφοδο σε αυτούς τους χώρους, πραγματοποιήθηκαν εκστρατείες επιδρομών και συλλήψεων στις περισσότερες πόλεις της Δυτικής Όχθης εν μέσω πυροβολισμών που τραυμάτισαν πολλούς Παλαιστίνιους. Από τον περασμένο Οκτώβριο, 660 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα των συστηματικών, ευρείας κλίμακας επιθέσεων του ισραηλινού στρατού.

Η δημοσιογράφος Mariam Barghouti στις 31 Αυγούστου έγραψε: «Ήμουν στην Τζενίν και δεν μπορώ να εξηγήσω πόσο αδίστακτος είναι ο ισραηλινός στρατός. Η πόλη μοιάζει με πόλη-φάντασμα και ο καταυλισμός προσφύγων είναι ένας συλλογικός θάλαμος βασανιστηρίων. Οι ισραηλινές πρακτικές στην Τζενίν περιλαμβάνουν: μαζικές συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων, ανατινάξεις σπιτιών αμάχων, απαγόρευση εισόδου τροφίμων, νερού, ιατρών. Τα παιδιά που κατάφεραν να ξεφύγουν είναι τραυματισμένα, δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά δάκρυα και σοκ. Όλοι αδυνατούν να αναγνωρίσουν πλήρως αυτή την πρωτοφανή βία και σε τέτοια ένταση. Η Τζενίν είναι μια άλλη Γάζα όσον αφορά τη βία που ασκείται».

Σύμφωνα με το OCHA του ΟΗΕ, μεταξύ 27 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 30 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών, ο υψηλότερος εβδομαδιαίος αριθμός νεκρών από τον Νοέμβριο του 2023 (μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, ο αριθμός είχε αυξηθεί σε 39 Παλαιστίνιους νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων οκτώ παιδιών, και περίπου 145 τραυματίες).

Στους δολοφονηθέντες, σημειώνει το OCHA, περιλαμβάνεται ένας 82χρονος Παλαιστίνιος, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να αγοράσει ψωμί. Οι ισραηλινές δυνάμεις φέρονται επίσης να πυροβόλησαν και να σκότωσαν δύο Παλαιστίνια αγόρια, ηλικίας 13 και 16 ετών, «τα οποία καταδιώκονταν από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ προσπαθούσαν να μοιράσουν ψωμί σε πολιορκημένες οικογένειες κοντά στην ανατολική συνοικία της πόλης Τζενίν». Ισραηλινοί στρατιώτες απήγαγαν επίσης και βασάνισαν μέχρι θανάτου έναν 50χρονο πολίτη.

Επιπλέον, το OCHA αναφέρει ότι μεταξύ της 7ης Οκτωβρίου 2023 και της 2ας Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, «652 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Η κτηνωδία δεν προέρχεται μόνο από τον ισραηλινό στρατό, αλλά και από τους παράνομους Εβραίους αποίκους, στους οποίους δίνεται το ελεύθερο να επιτίθενται και να σκοτώνουν, Παλαιστίνιους, όπως κάνουν εδώ και δεκαετίες και όπως έχω γράψει στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το OCHA, στο ίδιο χρονικό διάστημα υπήρξαν «περίπου 1.300 επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων, εκ των οποίων πάνω από 120 οδήγησαν σε θανάτους και τραυματισμούς Παλαιστινίων».

Πάνω σε όλη αυτή την ισραηλινή καταστροφή και σφαγή έρχονται να προστεθούν οι συνεχείς απαγωγές Παλαιστινίων πολιτών (νέων και ηλικιωμένων). Έχει αναφερθεί ευρέως από το εσωτερικό του Ισραήλ, μέσα από υλικό που διέρρευσε και σε αμέτρητες μαρτυρίες Παλαιστινίων ομήρων, πως το Ισραήλ βασανίζει συστηματικά τους Παλαιστίνιους μέσω ξυλοδαρμών, ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα, στάσεις πίεσης, ψυχολογικά βασανιστήρια, σχεδόν πείνα, αλλά και βιασμούς σε σημείο που να προκαλούν σοβαρές εσωτερικές βλάβες.

Το Palestine Chronicle ανέφερε στις 3 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενο το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), ότι «τουλάχιστον 53 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι πέθαναν υπό ισραηλινή κράτηση» μεταξύ της 7ης Οκτωβρίου 2023 και της 31ης Ιουλίου 2024.

Το άρθρο αναφέρεται σε μια επιστολή του Ρόνεν Μπαρ, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας, Shin Bet, προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου φέτος τον Ιούνιο, που ανεβάζει τον αριθμό των κρατουμένων σε 21.000. Αυτός είναι ένας συγκλονιστικός αριθμός 11.000 υψηλότερος από αυτόν που ήταν γνωστός τον Απρίλιο, όταν έγραψα για τελευταία φορά για τους σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιους ομήρους στις ισραηλινές φυλακές.

Το Ισραήλ θέλει να σβηστεί η Δυτική Όχθη από το χάρτη

Το πρωί που το Ισραήλ ξεκίνησε τον τρέχοντα μίνι βομβαρδισμό της Γάζας και την εκστρατεία εκτοπισμού, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ καυχήθηκε για την καταστροφή και τους φόνους που θα έρθουν, λέγοντας: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απειλή όπως ακριβώς αντιμετωπίζουμε την τρομοκρατική υποδομή στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής εκκένωσης των Παλαιστινίων κατοίκων και όποιων μέτρων απαιτούνται. Αυτός είναι ένας πόλεμος για τα πάντα και πρέπει να τον κερδίσουμε».

Στη συνέχεια, υπήρξε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δείχνοντας το χάρτη του με τη Δυτική Όχθη σβησμένη.

Στην έκθεσή της, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Euromed επικαλείται την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth που γράφει ότι «μια οργανωμένη εκκένωση του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα... κέντρα μάχης».

Η ομάδα σημειώνει: «Αυτό είναι μια σαφής ένδειξη της πρόθεσης του Ισραήλ να διαπράξει γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, όπως ακριβώς έχει κάνει εναντίον εκείνων στη Λωρίδα της Γάζας».

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ Φραντσέσκα Αλμπανέζε στις 2 Σεπτεμβρίου δήλωσε: «Πληθαίνουν οι αποδείξεις ότι κανένας Παλαιστίνιος δεν είναι ασφαλής υπό τον απεριόριστο έλεγχο του Ισραήλ... Η μακροχρόνια ατιμωρησία που παρέχεται στο Ισραήλ επιτρέπει την αποπαλαιστινοποίηση των κατεχομένων εδαφών, αφήνοντας τους Παλαιστίνιους στο έλεος των δυνάμεων που επιδιώκουν την εξάλειψή τους ως εθνική ομάδα».

Ωστόσο, οι παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης δίνουν μάχη. Στο Χ, λογαριασμοί που παρακολουθούν στενά τα γεγονότα υποστηρίζουν ότι από την 1η Σεπτεμβρίου, η Ταξιαρχία της Τζενίν, «Διεξήγαγε πάνω από 15 επιχειρήσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, σκοτώνοντας & τραυματίζοντας IOF [ισραηλινές δυνάμεις κατοχής], προκαλώντας σημαντικές ζημιές στα οχήματά τους», ενώ η Ταξιαρχία του Τουλκάμ «Διεξήγαγε 6 επιχειρήσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, σκοτώνοντας & τραυματίζοντας IOF».

Η Al Mayadeen μερικές ημέρες αργότερα ανέφερε παρόμοια γεγονότα, σημειώνοντας: «Η Παλαιστινιακή Αντίσταση αντιμετωπίζει τις IOF στην Τζενίν, Τουλκάρμ για 8η ημέρα. Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Al-Aqsa - Τζενίν επιβεβαίωσαν ότι οι μαχητές της αντίστασης συμμετείχαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στη γειτονιά al-Hadaf χρησιμοποιώντας πολυβόλα και IEDs».

Αξίζει να θυμηθούμε τα λόγια του Ισραηλινού Στρατηγού εν αποστρατεία Γιτζάκ Μπρικ μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, όταν δήλωσε: «Το Ισραήλ βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη λάσπη της Γάζας, χάνοντας όλο και περισσότερους στρατιώτες καθώς σκοτώνονται ή τραυματίζονται, χωρίς καμία πιθανότητα να επιτύχει τον κύριο στόχο του πολέμου: να ρίξει τη Χαμάς. Η χώρα καλπάζει πραγματικά προς την άκρη της αβύσσου. Αν συνεχιστεί ο πόλεμος φθοράς κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, το Ισραήλ θα καταρρεύσει μέσα σε όχι περισσότερο από ένα χρόνο».

Μετά από πάνω από δέκα μήνες που το Ισραήλ σκοτώνει και λιμοκτονεί τους Παλαιστίνιους της Γάζας, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως αν η πρόβλεψη του στρατηγού επαληθευτεί, αυτό θα είναι μια μικρή δικαίωση για τα δεινά των Παλαιστινίων τόσο από τις 7 Οκτωβρίου όσο και πριν.

Η EuroMed, στην προαναφερθείσα έκθεσή της, καλεί όλα τα έθνη: «να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στο Ισραήλ και να σταματήσουν κάθε μορφή στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής βοήθειας. Αυτό περιλαμβάνει την άμεση διακοπή όλων των μεταφορών όπλων προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των αδειών εξαγωγής και της στρατιωτικής βοήθειας- διαφορετικά, τα έθνη αυτά θα είναι συνένοχοι και συνεργάτες στα ισραηλινά εγκλήματα που διαπράττονται στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της γενοκτονίας».

Δεδομένου ότι η λεγόμενη διεθνής κοινότητα έχει απογοητεύσει κολοσσιαία τους Παλαιστίνιους επιτρέποντας στο Ισραήλ να τους σφάζει, να λιμοκτονεί και να τους βασανίζει, η διακοπή των προμηθειών όπλων στο Ισραήλ και η επιβολή κυρώσεων είναι το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν οι χώρες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail