Η Τουρκία καταδικάζει τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου

Freepen.gr - Η Τουρκία κατήγγειλε μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή την εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι θα διαταράξει τις ευαίσθητες ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο και θα βλάψει τις προσπάθειες επίλυσης του μακροχρόνιου Κυπριακού.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την Τετάρτη ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη συμφωνία, που υπογράφηκε τη Δευτέρα, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου. Η συμφωνία επικεντρώνεται σε κοινές αντιδράσεις σε περιφερειακές ανθρωπιστικές κρίσεις και ανησυχίες για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

«Καταδικάζουμε την υπογραφή ενός οδικού χάρτη για την ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GCASC)», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Επανέλαβε τις ανησυχίες που εξέφρασε νωρίτερα το ψευδοκράτος που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Το ψευδοκράτος δήλωσε ότι η συμφωνία αποδεικνύει περαιτέρω την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, επικαλούμενο τις αυξημένες στρατιωτικές επισκέψεις των ΗΠΑ σε κυπριακά λιμάνια. Επίσης, επέκρινε την ετήσια ανανέωση της απόφασης των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς την ένδειξη της «μεροληπτικής υποστήριξης» της Ουάσινγκτον προς τους Ελληνοκύπριους.

Τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση εξέφρασαν την ανησυχία τους πως οι ενέργειες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

«Τα βήματα των ΗΠΑ υπονομεύουν την ουδέτερη στάση τους στο Κυπριακό και δυσχεραίνουν την εξεύρεση μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης», αναφέρει η ανακοίνωση της Τουρκίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail