Σε κρίση το γερμανικό κόμμα των Πρασίνων - παραιτείται το διοικητικό συμβούλιο μετά την εκλογική ήττα

Οι Πράσινοι στη Γερμανία βγάζουν προσωπικά συμπεράσματα από μια σειρά εκλογικών ηττών και προχωρούν τώρα σε αναδιάρθρωση της ηγεσίας του κόμματος. Οι δύο πρόεδροι Ricarda Lang και Omid Nouripour ανακοίνωσαν την Τετάρτη στο Βερολίνο την αποχώρησή τους από το κόμμα.

Patrick Poppel, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών (Βελιγράδι)

Οι Πράσινοι είχαν υποστεί βαριές απώλειες στις τελευταίες τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές στη Σαξονία, τη Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο). Στο Βρανδεμβούργο είχαν μειώσει περισσότερο από το μισό το αποτέλεσμά τους. Το κόμμα εγκατέλειψε δύο περιφερειακά κοινοβούλια.

Μόνο στο κρατίδιο της Σαξονίας κατάφερε οριακά να εκπροσωπηθεί και πάλι στο κρατικό κοινοβούλιο. «Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στο Βρανδεμβούργο μαρτυρά τη βαθύτερη κρίση που αντιμετωπίζει το κόμμα μας εδώ και μια δεκαετία», δήλωσε ο Νουριπούρ. «Δεν πρόκειται για την τύχη ενός μόνο κόμματος». Αφορά το θεμελιώδες ερώτημα αν στη Γερμανία, ως «χώρα με τη μεγαλύτερη ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι δυνατόν στο μέλλον να συνεχίσουμε να κάνουμε καλή πολιτική για την ειρήνη, την Ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ευημερία και την προστασία του κλίματος».

«Χρειάζονται νέα πρόσωπα για να βγει το κόμμα από την κρίση», δήλωσε η κ. Λανγκ. «Τώρα δεν είναι η ώρα να μείνετε κολλημένοι στη δική σας καρέκλα. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε την ευθύνη και εμείς αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη επιτρέποντας ένα νέο ξεκίνημα», πρόσθεσε.

Η Lang και η Nouripour εξελέγησαν πρόεδροι στα τέλη Ιανουαρίου 2022. Είναι σχετικά δημοφιλείς στο κόμμα. Ο Λανγκ και ο Νουριπούρ δεν σχολίασαν τον διάδοχό τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η υφυπουργός Οικονομικών Franziska Brantner και το μέλος της Bundestag Felix Banaszak βρίσκονται σε συζητήσεις. Η Μπράντνερ είναι στενή έμπιστη του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει τους Πράσινους στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές ως υποψήφιος καγκελάριος.

Ο Μπάνασακ ήταν πρώην αρχηγός του κόμματος των Πρασίνων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και είναι σημαντικός εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας. Ο αντικαγκελάριος των Πρασίνων και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ χαρακτήρισε την ανακοίνωση της διοίκησης του κόμματος «μεγάλη υπηρεσία για το κόμμα».

Ο γενικός γραμματέας του CDU Carsten Linnemann κάλεσε την κυβέρνηση να διεξάγει πρόωρες εκλογές. «Η χώρα μας δεν θα μπορέσει να αντέξει αυτή την κυβέρνηση για έναν ακόμη χρόνο!» δήλωσε ο Linnemann στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τις νέες εκλογές. Η παραίτηση είναι ένα αξιοσέβαστο βήμα και οι Πράσινοι πρέπει να αλλάξουν ριζικά την πολιτική τους, δήλωσε ο Linnemann. Αλλά πώς μπόρεσε ένα κόμμα που καθιερώθηκε όλο και περισσότερο στη Γερμανία τα τελευταία 80 χρόνια να φτάσει σε αυτό το καταστροφικό σημείο;

Φυσικά, οι περισσότεροι ψηφοφόροι των Πρασίνων βρίσκονται στη δυτική Γερμανία και στις μεγάλες πόλεις. Αλλά ακόμη και εκεί το κόμμα αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από άλλες αριστερές ομάδες. Παρά τη μαζική συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης για την κλιματική αλλαγή, η οποία είναι ένα από τα κύρια θέματα των Πρασίνων, υπέστησαν μια τόσο ισχυρή ήττα.

Δεδομένου ότι το AFD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) μπορεί να θεωρηθεί ως ο ξεκάθαρος νικητής όλων αυτών των εκλογών, τίθεται φυσικά το ερώτημα πού πήγαν οι ψηφοφόροι των Πρασίνων. Οι ψηφοφόροι των Πρασίνων δεν ψηφίζουν εύκολα ένα δεξιό κόμμα. Είναι επομένως πολύ σαφές ότι οι ψήφοι πήγαν από το πολιτικό κέντρο προς τα δεξιά και οι Πράσινοι έχασαν το ποσοστό τους προς το κέντρο.

Ποιος ήταν όμως ο λόγος για αυτές τις ήττες; Ίσως δεν ήταν η έλλειψη προσπάθειας στην προεκλογική εκστρατεία ή οι συνεχείς αντιεπαγγελματικές εμφανίσεις του Πράσινου Υπουργού Εξωτερικών. Ο λόγος για τα προβλήματα και την πιθανή παρακμή αυτού του κόμματος είναι η όλο και πιο ορατή απόσταση από τις ρίζες του. Το Πράσινο Κίνημα ήταν γνωστό για τις ειρηνευτικές του πρωτοβουλίες επί δεκαετίες. Και το κόμμα έχει τελικά απομακρυνθεί από αυτά τα ιδανικά της ειρήνης τα τελευταία χρόνια.

Τα σκληρά λόγια σχετικά με τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία ενόχλησαν ιδιαίτερα πολλούς ψηφοφόρους. Οι Πράσινοι ήταν κάποτε κατά των πολέμων και τώρα βαδίζουν στην πρώτη γραμμή της κλιμάκωσης των δυνάμεων. Η εντελώς παράλογη πολιτική συμπεριφορά όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική έχει επίσης οδηγήσει πολλούς ψηφοφόρους να πάρουν μια διαφορετική απόφαση.

Όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική, όλο και λιγότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται τους Πράσινους. Η άνοδος του AFD και η παρακμή των Πρασίνων μας δείχνουν μια ακόμη πτυχή της γερμανικής εσωτερικής πολιτικής. Το πραγματικό πολιτικό κέντρο έχει σαφώς μετατοπιστεί προς τα δεξιά και οι ψηφοφόροι των Πρασίνων έχουν μετακινηθεί προς το κέντρο. Δεδομένου ότι οι συνέπειες της παράλογης μεταναστευτικής πολιτικής και άλλων λαθών θα είναι ορατές για τα επόμενα χρόνια, αυτή η μετατόπιση από το κέντρο προς τα δεξιά δεν θα σταματήσει σύντομα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail