Εκτός από την αίσθηση της απώλειας, τι άλλο πρέπει να σκεφτεί η Δύση από τις σχέσεις Κίνας-Αφρικής;

Illustration: Liu Rui/GT
Καθώς πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής του Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας-Αφρικής το 2024 στο Πεκίνο, οι σχέσεις Κίνας-Αφρικής έχουν και πάλι τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως. Στην πραγματικότητα, η Δύση δεν έχει πάρει τα μάτια της από τη σχέση Κίνας-Αφρικής τα τελευταία χρόνια, ανησυχώντας για την επιρροή της Κίνας στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο. Πίσω από το βλέμμα της έκπληξης, του σκεπτικισμού και της καχυποψίας τους, κρύβεται μια αίσθηση απώλειας. Γιατί λοιπόν η Κίνα;

globaltimes.cn / Παρουσίαση Freepen.gr

Μετά από πέντε αιώνες παγκόσμιας επέκτασης της Δύσης, έχει επέλθει μια σημαντική αλλαγή. Η Αφρική και η Κίνα -μαζί με την Ασία στο σύνολό της- βιώνουν πρωτοφανείς προσωπικές και πνευματικές ανταλλαγές και ολοκλήρωση. Και είναι αυτή η σημαντική μετατόπιση που έχει αλλάξει βαθιά την παραδοσιακή αντίληψη των ανθρώπων για το παγκόσμιο μοντέλο ανάπτυξης και έχει φέρει μια αίσθηση απώλειας στη Δύση.

Με γνώμονα την Πρωτοβουλία Belt and Road, οι κινεζικές επενδύσεις και η συνεργασία Κίνας-Αφρικής έχουν θέσει τα θεμέλια για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Αφρική. Καθώς κινεζικές επιχειρήσεις και άνθρωποι εισέρχονται στην Αφρική και οι Αφρικανοί έρχονται στην Κίνα για επιχειρήσεις και σπουδές, υπήρξε ένα άνευ προηγουμένου κύμα ανταλλαγών μεταξύ των ανθρώπων, τροφοδοτώντας μια ζωντανή οικονομική και πνευματική ζωτικότητα.

Όσοι έχουν πάει στην Αφρική και έχουν συναναστραφεί με τους Αφρικανούς, μπορούν εύκολα να αντιληφθούν τον αντίκτυπο των κινεζικών επιχειρήσεων και ανθρώπων στην περιοχή αυτή μέσα από τις πιο περιστασιακές συζητήσεις.

Σε πολλές αφρικανικές χώρες, οι άνθρωποι αρχίζουν να συζητούν γιατί η Κίνα αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα τις τελευταίες τρεις έως τέσσερις δεκαετίες και πώς οι αφρικανικές χώρες μπορούν να πυροδοτήσουν παρόμοια αναπτυξιακή δυναμική.

Οι κινεζικές επενδύσεις στις αφρικανικές υποδομές καλύπτουν αυτοκινητόδρομους, σιδηροδρόμους, λιμάνια, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, εγκαταστάσεις επικοινωνίας κ.λπ. Τα έργα αυτά όχι μόνο βελτίωσαν τις συνθήκες υποδομής αλλά και τόνωσαν σημαντικά την τοπική οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας πολυάριθμες ευκαιρίες απασχόλησης.

Πάρτε για παράδειγμα τον σιδηροδρομικό σταθμό τυποποιημένου εύρους Μομπάσα-Ναϊρόμπι της Κένυας. Το έργο όχι μόνο μείωσε το χρόνο μεταφοράς αλλά και τόνωσε την οικονομική δραστηριότητα κατά μήκος της διαδρομής του, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αντίθετα, η ιστορική δέσμευση των δυτικών χωρών με την Αφρική είχε περισσότερο να κάνει με τη λεηλασία παρά με την οικοδόμηση. Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο απέσπασε πλούτο από την Αφρική ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος τροφοδότησε την εκβιομηχάνιση και τον εκσυγχρονισμό στη Δύση, αφήνοντας την Αφρική χωρίς βασικές υποδομές απαραίτητες για τη σύγχρονη οικονομική ανάπτυξη.

Το πιο σημαντικό είναι πως οι κινεζικές επενδύσεις δεν αφορούν μόνο την εισροή κεφαλαίων, αλλά και την ανταλλαγή τεχνολογίας και εμπειρίας, την κατάρτιση εργασιακών ικανοτήτων και τη διάδοση της αρετής της σκληρής εργασίας.

Αυτή η βελτίωση της οικονομίας τους παρείχε σε περισσότερους Αφρικανούς σταθερές θέσεις εργασίας και πηγές εισοδήματος και άλλαξε την αντίληψή τους για την οικογένεια και τη ζωή. Οι άνθρωποι στην ήπειρο σήμερα παρουσιάζουν μια ενέργεια που διαφέρει έντονα από το παρελθόν. Έχοντας αποκτήσει νέα κατανόηση και εμπειρίες σχετικά με την ανάπτυξη της κοινωνίας και την αυτοδυναμία, η στάση τους απέναντι στην εργασία και τη ζωή έχει αλλάξει βαθιά, κάτι που οι δυτικοί αποικιοκράτες δεν θα μπορούσαν ποτέ να τους προσφέρουν - και πράγματι, ποτέ δεν τους έφεραν.

Επί του παρόντος, η Κίνα εμβαθύνει την οικονομική συνεργασία και προωθεί την εκβιομηχάνιση για να απελευθερώσει το οικονομικό δυναμικό των αφρικανικών χωρών, βελτιώνοντας έτσι θεμελιωδώς τις δυνατότητές τους για την αποπληρωμή του χρέους. Όπως είπε ένας οικονομολόγος, το ίδιο το χρέος δεν είναι ποτέ τρομακτικό, αρκεί να χρησιμοποιείται για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι επενδύσεις της Κίνας στην Αφρική έχουν τονώσει την εμπλοκή των δυτικών ομολόγων της στην περιοχή. Αλλά θα είναι πρόκληση για τη Δύση να επενδύσει στην Αφρική απλώς με στόχο να εξισορροπήσει ή να ανταγωνιστεί την επιρροή της Κίνας.

Εάν οι δυτικές χώρες επιθυμούν πραγματικά να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Αφρικής, θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά και να παρέχουν ουσιαστική στήριξη, αντί να στέκονται στην άκρη, κάνοντας κήρυγμα στην Κίνα και την Αφρική σαν παλιός κακός αποικιοκράτης. Στην πραγματικότητα, η Δύση έχει ήδη χάσει τη διοίκηση και τον έλεγχό της στην Αφρική. Στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η ανάπτυξη της Αφρικής δεν είναι κρίσιμη μόνο για την ίδια την ήπειρο, αλλά και για το μέλλον του κόσμου. Όπως λέει μια αρχαία αφρικανική παροιμία: «Αν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου. Αν θέλεις να πας μακριά, πήγαινε μαζί». Η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Αφρικής αφορά την κοινή πορεία προς τα εμπρός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail