«Οι εχθροί πρέπει να είναι σίγουροι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα»

Sputnik / Pavel Bednyakov
Freepen.gr - Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας πρέπει επειγόντως να αναθεωρηθεί ώστε να επιτρέπει την πυρηνική απάντηση σε οποιαδήποτε μεγάλη στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας, δήλωσε την Τετάρτη ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου Σεργκέι Καραγκάνοφ.

Ο πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του αναπληρωτή επικεφαλής της ρωσικής προεδρικής διοίκησης δήλωσε στην εφημερίδα Kommersant ότι το υπάρχον έγγραφο είναι «θλιβερά ξεπερασμένο» και δεν χρησιμεύει πλέον ως αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο.

Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο υιοθετήθηκε το 2020, δεν προβλέπει προληπτικά πυρηνικά πλήγματα και προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων μόνο σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» ενόψει μιας «απειλής κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας. Σύμφωνα με τον Καραγκάνοφ, η προσέγγιση αυτή τα έχει καταστήσει σχεδόν άχρηστα και έχει ουσιαστικά «αποκλείσει» τον παράγοντα της πυρηνικής αποτροπής από το στρατιωτικό και το οπλοστάσιο της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας.

«Επιτρέψαμε να επιδεινωθεί η κατάσταση σε ένα σημείο όπου οι αντίπαλοί μας πιστεύουν πως δε θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα σε καμία περίπτωση», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας. «Το να έχεις πυρηνικά όπλα χωρίς να μπορείς να πείσεις τους εχθρούς σου ότι είσαι έτοιμος να τα χρησιμοποιήσεις είναι αυτοκτονία».

Η αποτυχία μιας αποτελεσματικής πυρηνικής αποτρεπτικής πολιτικής «θα βύθιζε τον κόσμο σε μια σειρά πολέμων που αναπόφευκτα θα γίνονταν πυρηνικοί και θα κατέληγαν στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο», πιστεύει ο Καραγκάνοφ, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί «μέσα σε διάστημα μερικών ετών».

«Ο κύριος στόχος ενός δόγματος θα πρέπει να είναι στο να πείσει όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς εχθρούς πως η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Τα λόγια του ήρθαν εν μέσω της συνεχιζόμενης ουκρανικής εισβολής στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας και των προσπαθειών του Κιέβου να λάβει άδεια για τη χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα βαθιά στο εσωτερικό της χώρας.

«Είναι καιρός να δηλώσουμε ότι οποιαδήποτε μαζικά πλήγματα κατά του εδάφους μας μας δίνουν το δικαίωμα να απαντήσουμε με πυρηνικό πλήγμα», επιμένει ο Καραγκάνοφ. Καλεί επίσης τη Μόσχα να καθορίσει με σαφήνεια τα βήματα της «πυρηνικής κλιμάκωσης» στο επόμενο δόγμα, ώστε να μην αφήσει στους αντιπάλους της Ρωσίας κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το αν είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και πότε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail