Ένα χαστούκι στο πρόσωπο της Δύσης: Γιατί οι ελπίδες για τη σύλληψη του Πούτιν ήταν φαντασίωση

Sputnik
Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στη Μογγολία ενισχύει την επιρροή της Μόσχας στην Ασία και δημιουργεί ένα σημαντικό προηγούμενο

Η πρόσφατη διήμερη κρατική επίσκεψη του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μογγολία δεν ήταν απλώς ένα σημαντικό γεγονός για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Μογγολίας, αλλά τράβηξε και τη διεθνή προσοχή. Η Μογγολία είναι μία από τις χώρες που επικύρωσαν το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο πριν από ένα χρόνο. Έκτοτε, ο Πούτιν δεν έχει επισκεφθεί καμία χώρα που είχε υποχρεώσεις έναντι του ΔΠΔ.

Του Farhad Ibragimov - εμπειρογνώμονα, λέκτορα στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου RUDN, επισκέπτη λέκτορα στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οι λεγόμενοι «διπλωμάτες» ήλπιζαν ειλικρινά ότι το Ουλάν Μπατόρ θα συμμορφωνόταν με την οδηγία του ΔΠΔ, αλλά αυτό δε συνέβη. Η Μογγολία επιβεβαίωσε εκ νέου την κυριαρχία της και την έθεσε σε προτεραιότητα έναντι των αποφάσεων των διεθνών θεσμών. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ευρώπη επέκρινε τη Μογγολία και την απείλησε ακόμη και με κυρώσεις.

Το Κίεβο εξέφρασε επίσης την οργή του, καταδικάζοντας τις ενέργειες του Ουλάν Μπατόρ ως «πλήγμα για όλους». Οι ουκρανικές αρχές παραπονέθηκαν πως η Μογγολία αγνόησε το «σαφές μήνυμα» που της είχε σταλεί δύο φορές. Συμπτωματικά ή όχι, μόλις μία ημέρα μετά την τελευταία έκρηξη υστερίας της Ουκρανίας, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα παραιτήθηκε.

Η Μογγολία απειλήθηκε με συνέπειες, αλλά παρέμεινε αμετακίνητη. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι μεγάλοι νομικοί εμπειρογνώμονες αναγνώρισαν πως το ΔΠΔ δεν μπορεί να τιμωρήσει τη Μογγολία ή να την επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο. Ενώ η Συνέλευση των Κρατών Μερών μπορεί να καταδικάσει την απόφαση της Μογγολίας να μην τηρήσει τις υποχρεώσεις της ενώπιον του ΔΠΔ, δεν υπάρχουν σοβαρές συνέπειες, όπως κυρώσεις, για τα μη συμμορφούμενα κράτη.

Επιπλέον, θα ήταν αδιανόητο να σκεφτεί κανείς ότι η Μογγολία μπορεί να αποβληθεί από το ΔΠΔ. Οι ΗΠΑ παραμένουν επίσης σιωπηλές σε αυτό το θέμα, καθώς η Ουάσινγκτον, όπως και η Μόσχα, δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του ΔΠΔ και δεν έχει την κατάλληλη δικαιοδοσία σε αυτό. Επιπλέον, οι ΗΠΑ εφαρμόζουν ανοιχτά διάφορες τακτικές για να ασκήσουν πίεση στο ΔΠΔ. Ορισμένοι δικαστές και εισαγγελείς που συνδέονται με αυτό το λεγόμενο «διεθνές δικαστήριο» απαριθμούνται μεταξύ των ειδικά καθορισμένων υπηκόων και των αποκλεισμένων ατόμων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις εάν εισέλθουν στις ΗΠΑ ή σε χώρες που μπορούν να τους εκδώσουν στις ΗΠΑ.

Η Μογγολία χρησιμεύει ως πρότυπο για άλλα έθνη που θα μπορούσαν να πιεστούν από το ΔΠΔ. Με τη συμπεριφορά της, η Ουλάν Μπατόρ αποδεικνύει σαφώς ότι σέβεται πάνω απ' όλα τα εθνικά συμφέροντα και την κυριαρχία.

Ωστόσο, η επίσκεψη Πούτιν είναι σημαντική όχι μόνο επειδή αναδεικνύει τον μειωμένο ρόλο του ΔΠΔ στην παγκόσμια σκηνή. Υπογραμμίζει επίσης την στρατηγική σημασία των ρωσο-μογγολικών σχέσεων εν μέσω μεταβαλλόμενης γεωπολιτικής δυναμικής και της αυξανόμενης επιρροής της Ασίας.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους αυτής της επίσκεψης ήταν η συνολική ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και του Ουλάν Μπατόρ, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών. Οι δύο πλευρές συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της γεωργίας. Υπογράφηκαν συμφωνίες για την ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής αλληλεπίδρασης και την ανάπτυξη κοινών έργων. Οι ηγέτες διερεύνησαν επίσης τις ευκαιρίες για την επέκταση των ανταλλαγών φοιτητών και της επιστημονικής συνεργασίας και τόνισαν την υποστήριξη των ρωσόφωνων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Μογγολία.

Αναμφίβολα, η στρατηγική θέση της Μογγολίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας την καθιστά έναν ολοένα και πιο σημαντικό εταίρο για τη Μόσχα στην Ασία.

Η επίσκεψη του Πούτιν στη Μογγολία ήταν η πρώτη του μετά από πέντε χρόνια - το τελευταίο του ταξίδι ήταν το 2019. Από τότε, το γεωπολιτικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά. Η πανδημία του κοροναϊού (την οποία ο πρόεδρος της Μογγολίας αναγνώρισε ως παράγοντα που συνέβαλε στην παρακμή της οικονομίας της χώρας), η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ για την Ουκρανία, η εντεινόμενη πάλη μεταξύ Ανατολής και Δύσης και η σταδιακή παρακμή της δυτικής ηγεμονίας είναι θέματα που απασχολούν σοβαρά τη Μογγολία.

Ο πρόεδρος της Μογγολίας ευχαρίστησε τον Ρώσο ηγέτη για την επίσκεψή του και σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση των διμερών δεσμών, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των περιβαλλοντικών θεμάτων, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και των ανθρωπιστικών προσπαθειών. Σε απάντηση, ο Πούτιν τόνισε πως οι σχέσεις με τη Μογγολία αποτελούν μία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας στην Ασία και «έχουν φθάσει σε υψηλό επίπεδο συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Ο τομέας της ενέργειας αποτέλεσε βασικό θέμα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και υπεγράφησαν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας για την προμήθεια πετρελαιοειδών, την παροχή αεροπορικών καυσίμων στη Μογγολία και τα σχέδια για την ανακατασκευή του θερμοηλεκτρικού σταθμού 3 στο Ουλάν Μπατόρ. Υπογράφηκε επίσης ένα μνημόνιο σχετικά με την ασφάλεια των επιδημιών που σχετίζονται με τον έλεγχο της πανώλης και ένα άλλο για τη διατήρηση της λίμνης Βαϊκάλης και του κύριου παραπόταμού της, του διασυνοριακού ποταμού Selenga.

Παρά τον σχετικά χαμηλό εμπορικό κύκλο εργασιών μεταξύ της Ρωσίας και της Μογγολίας (ο οποίος ανέρχεται σε μόλις πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια), υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να επεκταθεί σημαντικά, ιδίως μέσω επενδύσεων από μεγάλες ρωσικές εταιρείες για τις οποίες θα ενδιαφερόταν η Μογγολία (κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2024, οι εμπορικές συναλλαγές ξεπέρασαν τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις ρωσικές εξαγωγές να αυξάνονται κατά 22,1%). Η κυβέρνηση της Μογγολίας σημείωσε πως η χώρα εισάγει το 95% των πετρελαιοειδών της και πάνω από το 20% της ηλεκτρικής της ενέργειας από γειτονικές χώρες (η Μογγολία συνορεύει μόνο με τη Ρωσία και την Κίνα, οπότε είναι εύκολο να μαντέψει κανείς από πού προέρχονται αυτοί οι ενεργειακοί πόροι), τονίζοντας ότι οι προμήθειες αυτές είναι κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας. Η Ρωσία είναι εδώ και καιρό αξιόπιστος προμηθευτής βασικών ενεργειακών πόρων στη Μογγολία - πέρυσι, πάνω από το 90% της βενζίνης και του ντίζελ προμηθεύτηκε εκεί από τη Ρωσία.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που εξετάστηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ήταν το έργο Power of Siberia 2, το οποίο περιλαμβάνει τον αγωγό φυσικού αερίου Soyuz Vostok που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Κίνα μέσω της Μογγολίας. Πριν από λίγο καιρό, ορισμένοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν αμφιβολίες για το έργο αυτό. Επικαλούμενη το πρώην μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Μογγολίας Munkhnar Bayarlkhavga, η εφημερίδα South China Morning Post ανέφερε πρόσφατα ότι οι αρχές της Μογγολίας ενδέχεται να μη συμπεριλάβουν το έργο αυτό στα αναπτυξιακά σχέδια της χώρας μέχρι το 2028, καθώς περιμένουν από τη Ρωσία και την Κίνα να καταλήξουν σε συμφωνία για την τιμή του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η δήλωση του Πούτιν αποκαλύπτει ότι η Μόσχα αισθάνεται πιο αισιόδοξη γι' αυτό. Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε πως η τεκμηρίωση του έργου για τον αγωγό φυσικού αερίου «Σογιούζ Βοστόκ» έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί προς εξέταση από την κυβέρνηση, ενώ εξετάζεται επίσης η επιλογή της προμήθειας φυσικού αερίου στους μογγολικούς καταναλωτές μέσω του αγωγού αυτού. Ο αγωγός Soyuz Vostok στη Μογγολία θα αποτελέσει επέκταση του αγωγού Power of Siberia 2, ο οποίος θα εκτείνεται από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Σιβηρίας προς την αυτόνομη περιοχή Xinjiang Uyghur στη βορειοδυτική Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2 χρονολογείται από το 2020.

Πέρα από τον ενεργειακό τομέα, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τις ιστορικές και πολιτικές πτυχές της επίσκεψης Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε σε δεξίωση για την 85η επέτειο της νίκης στο Khalkhin Gol και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του μεγάλου σοβιετικού διοικητή, στρατάρχη Georgy Zhukov, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον αγώνα του μογγολικού και του σοβιετικού λαού κατά των Ιαπώνων επιτιθέμενων στον ποταμό Khalkhin Gol το 1939. Για αυτή την στρατιωτική επιχείρηση, ο Ζούκοφ έλαβε την πρώτη τιμητική διάκριση του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και τιμήθηκε επίσης ως Ήρωας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Μογγολίας το 1969. Τα γεγονότα στο Khalkhin Gol παραμένουν ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της Μογγολίας. Το Ουλάν Μπατόρ θυμάται πώς η Σοβιετική Ένωση βοήθησε στη διατήρηση της κρατικής υπόστασης της Μογγολίας και πώς έσωσε τις ζωές πολλών ανθρώπων. Για το λόγο αυτό, η Μογγολία είναι βαθιά ευγνώμων για το ρόλο της ΕΣΣΔ στη διατήρηση της σύγχρονης κρατικής της υπόστασης.

Μετά την επίσκεψη Πούτιν, ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της Μογγολίας Ukhnaagiin Khurelsukh θα επισκεφθεί σύντομα τη Ρωσία. Ο Khurelsukh προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν τον Οκτώβριο και να έρθει στη Μόσχα για τους εορτασμούς της 80ής επετείου της νίκης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τον Μάιο του 2025.

Ο πρόεδρος Khurelsukh σημείωσε πως νέες ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα προκύψουν μετά την υπογραφή της προσωρινής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Μογγολίας και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU), η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2024. Αναμφίβολα, η επίσκεψη του Πούτιν στη Μογγολία κατέδειξε την ετοιμότητα των δύο εθνών να ενισχύσουν την εταιρική τους σχέση μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή τους να διερευνήσουν νέους δρόμους για αμοιβαία επωφελή συνεργασία που θα προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail