Τα έθνη του Ειρηνικού αντιμετωπίζουν το τελεσίγραφο της Κίνας για την Ταϊβάν με ψυχρότητα

Freepen.gr - Σε μια δραματική επίδειξη διπλωματικής προκλητικότητας, το Φόρουμ Νήσων Ειρηνικού αποφάσισε να πει στην Κίνα τι ακριβώς σκέφτεται για το τελευταίο τελεσίγραφό της: «Δεν ενδιαφέρεται». Η Κίνα, πάντα ο ενθουσιώδης παγκόσμιος πορτιέρης, απαίτησε από το Φόρουμ Νησιών Ειρηνικού -μια εκλεκτική συλλογή 18 εθνών που κυμαίνονται από την πανίσχυρη Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μέχρι γοητευτικά απομακρυσμένα σημεία όπως το Κιριμπάτι και το Ναούρου- να χαντακώσει την Ταϊβάν. Προφανώς, η Κίνα πιστεύει ότι είναι ο αυτόκλητος διαιτητής του κόσμου στο παιχνίδι «Πρέπει να αναγνωρίσουμε την Ταϊβάν;», αναφέρει το tfiglobalnews.com.

Η Κίνα, με τη χαρακτηριστική της γοητεία και λεπτότητα, θεωρεί την Ταϊβάν ως κάτι περισσότερο από ένα επαναστατημένο παιδί που χρειάζεται ένα τάιμ άουτ. Η ιδέα πως οποιοδήποτε έθνος αντιμετωπίζει την Ταϊβάν ως αναπτυξιακό εταίρο, προφανώς προκαλεί στην Κίνα διπλωματική οργή. Αλλά το Φόρουμ Νήσων Ειρηνικού, σε μια τολμηρή επίδειξη πείσματος -ή ίσως απλώς έλλειψη ενθουσιασμού για να παίξει μαζί με τα ξεσπάσματα του Πεκίνου- αποφάσισε να κρατήσει την Ταϊβάν στο παιχνίδι.

Στην ετήσια σύνοδο κορυφής του στην Τόνγκα, το Φόρουμ είχε μια στιγμή συλλογικής νοσταλγίας και επιβεβαίωσε τη συμφωνία του 1992 που επιτρέπει τις συνομιλίες με την Ταϊβάν. Σε αυτή τη γοητευτική επίδειξη μη ενοχλητικότητας, επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν τη θέση της Ταϊβάν στο τραπέζι, προς μεγάλη απογοήτευση της Κίνας.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Κίνας να ξαναγράψει τη λίστα των προσκεκλημένων, είναι σαφές ότι η Ταϊβάν δεν θα είναι απρόσκλητη. Οι Νήσοι Σολομώντος, μεγάλος οπαδός της Κίνας, φιλοξενούν την ετήσια σύνοδο κορυφής του Φόρουμ το 2025 και πιέζουν έντονα για την εκδίωξη της Ταϊβάν. Ο υπουργός Εξωτερικών των Νήσων Σολομώντος Πίτερ Αγκοβάκα πρότεινε ακόμη και αναθεώρηση για να διασφαλιστεί ότι το Φόρουμ αποτελείται από «κυρίαρχα κράτη» και όχι από εκείνα που «διέπονται από άλλη δικαιοδοσία». Φαίνεται σαν ένας έξυπνος τρόπος για να παραγκωνιστεί η Ταϊβάν χωρίς να προκληθεί διπλωματικός πονοκέφαλος -αν δε δίνετε προσοχή.

Το Φόρουμ του Ειρηνικού, που κάποτε ήταν πιστός σύμμαχος της Ταϊβάν, έχει δει αρκετά μέλη να αλλάζουν στρατόπεδο, δελεασμένα από τις γενναιόδωρες υποσχέσεις της Κίνας για ανάπτυξη και επενδύσεις. Όμως, σε μια πραγματική ειρωνεία, καθώς η Κίνα προσπαθεί να εισχωρήσει δυναμικά σε κάθε διπλωματική γωνιά, τα έθνη του Ειρηνικού της δίνουν ένα στιβαρό διπλωματικό σφίξιμο των ώμων, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η παγκόσμια σκηνή δεν είναι μόνο η παιδική χαρά της Κίνας.

Ενώ η Κίνα συνεχίζει να ασχολείται με την αγαπημένη της ενασχόληση -επιβάλλοντας τη δική της εκδοχή της παγκόσμιας τάξης-, το Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού παραμένει ευτυχισμένα ατάραχο, επιδιδόμενο στη δική του διπλωματία που σαφώς δεν περιλαμβάνει το να δέχεται εντολές από το Πεκίνο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail