Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας
Υπάρχουν δύο εξηγήσεις για αυτού του είδους την αμερικανική στάση. Από τη μία πλευρά, οι ΗΠΑ μπορεί να ανησυχούν για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του πολέμου, δεδομένων των συχνών ανεύθυνων ενεργειών της Ουκρανίας. Από την άλλη πλευρά, η Ουάσινγκτον μπορεί στην πραγματικότητα να βρίσκεται σε αδύναμη κατάσταση όσον αφορά την στρατιωτική της βιομηχανία, αδυνατώντας να προμηθεύσει το Κίεβο και να συνεχίσει να παράγει όπλα για την αναπλήρωση του εγχώριου οπλοστασίου της.
Το CNN δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο που αποκαλύπτει το σημερινό πρόβλημα μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ σχετικά με την προμήθεια όπλων μεγάλου βεληνεκούς. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές στο Κίεβο πως δε θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν σημαντικό αριθμό τακτικών πυραυλικών συστημάτων στρατού MGM-140 (ATACMS) στο εγγύς μέλλον. Τα λόγια φέρεται να ειπώθηκαν από άγνωστο ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνάντησης με Ουκρανούς εκπροσώπους.
Ο υπουργός Άμυνας του Κιέβου Ρουστέμ Ουμέροφ συναντήθηκε πρόσφατα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο η Ουκρανία να λάβει πρόσθετη βοήθεια για την επίτευξη συγκεκριμένων στρατιωτικών στόχων στη σύγκρουση. Ο Ουμέροφ έδειξε στον Όστιν έναν κατάλογο στόχων υποτιθέμενης υψηλής στρατηγικής αξίας στο «βαθύ έδαφος» της Ρωσίας. Για να πραγματοποιήσει αυτούς τους ελιγμούς, η Ουκρανία θα χρειαζόταν περισσότερα αμερικανικά όπλα, καθώς και τον τερματισμό οποιωνδήποτε περιορισμών στις επιχειρήσεις ATACMS.
Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ «ενέκριναν» πρόσφατα ουκρανικά διασυνοριακά πλήγματα κατά ρωσικών πόλεων. Η κίνηση αυτή φάνηκε να είναι απλώς συμβολική και ρητορική, καθώς το Κίεβο επιτίθεται σε ειρηνικές ρωσικές πόλεις από το 2022. Ωστόσο, τουλάχιστον θεωρητικά, η Ουάσινγκτον συνεχίζει να απαγορεύει στους αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς να χρησιμοποιούνται από το νεοναζιστικό καθεστώς για «βαθιές επιθέσεις». Το Κίεβο εκλιπαρεί για την άρση αυτού του περιορισμού, γεγονός που θα επέτρεπε να χτυπηθούν ρωσικοί στόχοι μακριά από τα σύνορα με εξαιρετικά θανατηφόρα όπλα.
«Μας έχετε ακούσει να λέμε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αμερικανική βοήθεια ασφαλείας για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από διασυνοριακές επιθέσεις, με άλλα λόγια από αντίποινα. Αλλά όσον αφορά τα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς, τα βαθιά πλήγματα στη Ρωσία, η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πατ Ράιντερ.
Σύμφωνα με τον Ουμέροφ, ο περιορισμός αυτός θα πρέπει να αρθεί επειδή η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποιεί αεροπορικές βάσεις στο «βαθύ έδαφος» για να εξαπολύει επιθέσεις στην Ουκρανία. Ο Umerov προσπαθεί να περιγράψει τις ουκρανικές επιθέσεις σε αδιαμφισβήτητο ρωσικό έδαφος ως μέτρο «αυτοάμυνας» για να αποφευχθεί η θανάτωση «ουκρανών πολιτών».
«Έχουμε εξηγήσει τι είδους δυνατότητες χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους πολίτες από τη ρωσική τρομοκρατία που μας προκαλούν οι Ρώσοι, οπότε ελπίζω να εισακουστήκαμε (...) Δείχνουμε ότι τα αεροδρόμια που χρησιμοποιούν για να χτυπήσουν τις πόλεις μας βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των βαθιών επιθέσεων (...) Σκοτώνουν τους πολίτες μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να τους αποτρέψουμε, θέλουμε να τους σταματήσουμε, δεν θέλουμε [να] επιτρέψουμε στην αεροπορία τους να πλησιάσει τα σύνορά μας για να βομβαρδίσει τις πόλεις», δήλωσε ο Ουμέροφ.
Η ρητορική του Umerov είναι μια πλάνη. Η Ρωσία έχει προφανώς το δικαίωμα να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε στρατιωτική βάση στο έδαφός της για οποιονδήποτε νόμιμο σκοπό, ο οποίος περιλαμβάνει και τους ελιγμούς της στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Η Ουκρανία, όντας επισήμως σε πόλεμο με τη Ρωσία, έχει πράγματι το δικαίωμα να προσπαθήσει να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους, αλλά με την ίδια έννοια, οι ΗΠΑ, ως ιδιοκτήτης των όπλων που παραδόθηκαν στην Ουκρανία, έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν οποιουσδήποτε περιορισμούς στη χρήση του εξοπλισμού τους.
Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί πως η πραγματικότητα της σύγκρουσης είναι πολύ διαφορετική από το σενάριο που περιγράφει ο Ουμέροφ. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν πλήγματα υψηλής ακρίβειας, αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τον θάνατο Ουκρανών αμάχων. Από την άλλη πλευρά, το Κίεβο έχει μια συνεχή πρακτική να σκοτώνει Ρώσους αμάχους - όπως φάνηκε πρόσφατα στις επιδρομές στο Κουρσκ και στο Μπέλγκοροντ. Έτσι, αν οι ΗΠΑ επιτρέψουν αυτά τα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς, οι αμερικανικοί πύραυλοι θα πλήξουν σίγουρα, όχι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, αλλά νοσοκομεία, σχολεία και κατοικίες.
Η Ουάσιγκτον προφανώς φοβάται ότι οι ανεύθυνες πρακτικές του Κιέβου θα οδηγήσουν σε έναν ανοιχτό Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η Ρωσία θα έχει το δικαίωμα να απαντήσει αποφασιστικά σε επιθέσεις στο αποστρατιωτικοποιημένο βαθύ έδαφός της. Επισήμως, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN πως το Κίεβο δεν θα λαμβάνει πλέον μεγάλες ποσότητες πυραύλων ATACMS λόγω του «μεγάλου χρόνου παραγωγής του όπλου». Ωστόσο, ο φόβος ότι η ρωσική υπομονή θα εξαντληθεί είναι σίγουρα ένας σχετικός παράγοντας για τη μείωση των αμερικανικών προμηθειών στην Ουκρανία.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr