Το Γκουαντάναμο είναι ο λεκές τόσο του Ομπάμα όσο και της Αμερικής, από τον οποίο κανείς δεν μπορεί να απαλλαγεί

pixabay / podex99
Η πρόσφατη είδηση ότι ο Λόιντ Όστιν επιθυμεί να ακυρώσει τη συμφωνία για την απολογία του άνδρα που κατηγορείται ως αρχιτέκτονας των βομβιστικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και των αμερικανικών αρχών, έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στο Γκουαντάναμο - έναν κολοσσό της αμερικανικής υποκρισίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το πόσο σπάνια η Αμερική εφαρμόζει αυτά που πρεσβεύει σε όλο τον κόσμο όσον αφορά το διεθνές δίκαιο.

Martin Jay - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Γκουαντάναμο, ένας χώρος στην Κούβα, τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση μισθώνει από την κυβέρνηση της Αβάνας, δεν θεωρείται αμερικανικό έδαφος και, όπως μας είπαν, δημιουργήθηκε για να δικάζει τρομοκράτες. Δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο Μπους το 2001 και παρά το γεγονός πως σχεδόν 800 κρατούμενοι πέρασαν από εκεί, μόνο 8 μέχρι σήμερα έχουν καταδικαστεί.

Δώδεκα χρόνια αφότου ανακαλύφθηκε ότι οι τζιχαντιστές από την Αίγυπτο, το Πακιστάν, την Αλγερία, ακόμη και το Μαρόκο που πολέμησαν για τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα στις ΗΠΑ από ό,τι αναμενόταν, είναι σαν να δημιούργησε ο Μπους τη βάση για να περιορίσει τους «άγριους» που αρνούνταν να παραμείνουν στο μισθολόγιο των ΗΠΑ και να λάβουν τις διαταγές τους σε μέρη όπως το Ιράκ και η Συρία. Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών ξεγέλασαν τη Δύση. Ήξεραν πως όταν άδειαζαν τις φυλακές τους από τους εξτρεμιστές τους για να τους στείλουν στο Αφγανιστάν, δεν θα τους επέτρεπαν ποτέ να επιστρέψουν στις χώρες τους. Η Αμερική χρειαζόταν ένα νομικό σύστημα που παρέκαμπτε τους δικούς της νόμους και τους νόμους του υπόλοιπου κόσμου, τους οποίους είχε συμφωνήσει με διάφορες συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είχε υπογράψει. Γκουαντάναμο.

Στις μέρες μας γίνεται είδηση ότι αποτελεί παρωδία της διεθνούς δικαιοσύνης, καθώς φαίνεται να παραβιάζει όλους τους νόμους που υπέγραψαν οι ΗΠΑ σε διεθνείς συμφωνίες και κυρίως τραβάει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης για όλους τους λάθος λόγους: συνήθως για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους πρωταθλητές της.

Μόλις πρόσφατα ο Λόιντ Όστιν απέρριψε τη συμφωνία ομολογίας μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και του «KSM», του Πακιστανού που κατηγορείται για τη βομβιστική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και για πλήθος άλλων τρομοκρατικών ενεργειών. Ο Khalid Sheik Mohamed υπέγραψε πρόσφατα μια συμφωνία απολογίας ώστε να γλιτώσει τη ζωή του, αλλά η υπόθεσή του έχει προκαλέσει διεθνή οργή καθώς η κατάθεση που υπέγραψε έγινε κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων. Η κίνηση του Λόιντ μοιάζει με άσκοπη χειρονομία, δεδομένου ότι ο KSM θα ζήσει όλη του τη ζωή στο Γκουαντάναμο και ούτως ή άλλως δεν επρόκειτο ποτέ να εκτελεστεί. Τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του είναι άγνωστα και δεν είναι σαφές αν οι ΗΠΑ έχουν κάτι εναντίον του εκτός από την ένορκη κατάθεση που υπέγραψε αφού υποβλήθηκε σε πνιγμό στο νερό πάνω από 170 φορές

Ο KSM και άλλοι δύο είχαν αρχικά καταθέσει τους ισχυρισμούς τους το 2008, αλλά αποδέχθηκαν το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί η θανατική ποινή. Στη συνέχεια τις ανακάλεσαν αργότερα για να εξετάσουν μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να αποκλείσει τη θανατική ποινή, καθώς είδαν ότι ήταν πολύ απίθανο οι ΗΠΑ να βρεθούν σε δύσκολη θέση στην παγκόσμια σκηνή, ενώ προσπαθούσαν να κρεμάσουν υπόπτους που βασίζονταν σε καταθέσεις που έγιναν με βασανιστήρια. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί γιατί οι Αμερικανοί δεν αμφισβητούν τη νομική αξιοπιστία του Γκουαντάναμο, καθώς η οργή που έχουν τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου θα έπρεπε αναμφισβήτητα να στρέφεται εναντίον εκείνων που δημιούργησαν αυτό το παράδοξο εξ αρχής. Ηλίθιοι όπως ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος σημειωτέον ήταν στρατιωτικός δικαστής σε ένα σημείο της καριέρας του, κάνουν ηλίθιες δηλώσεις για την εγκυρότητα και τη χρήση της βάσης, αλλά στην πραγματικότητα γίνεται λιγότερο σύμβολο της αμερικανικής ηγεμονίας και περισσότερο μια άσχημη κονδυλωμάτων που η αμερικανική ελίτ φοβάται να αφαιρέσει χειρουργικά - προτιμά να ελπίζει ότι μπορεί απλά να εξαφανιστεί μια μέρα.

Το Atlantic συνόψισε τέλεια τη βάση των ΗΠΑ και μας έδωσε μια ιδέα για το μέλλον της. «Το Γκουαντάναμο είναι το μέρος όπου στέλνεις έναν μαζικό δολοφόνο αν θέλεις να πεθάνει από γηρατειά, ενώ αυτοί που τον διώκουν πνίγονται στη γραφειοκρατία».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail