Η προεκλογική τρέλα της Αμερικής

Η απάτη και η υποκρισία είναι ο «χρυσός κανόνας» της κυρίαρχης μηχανής προπαγάνδας. Ωστόσο, για να έχει οποιαδήποτε επίδραση στις μάζες, τα κύρια σημεία της πρέπει να έχουν πλήρη κυριαρχία στη σφαίρα των μέσων ενημέρωσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι όποιες αντίθετες φωνές πρέπει να φιμώνονται πάση θυσία. Το RT (πρώην Russia Today) αποτελεί αγκάθι για την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, καθώς παρέχει μια διαφορετική οπτική γωνία που ήταν αρκετά επιζήμια για τις προπαγανδιστικές αφηγήσεις της πολιτικής Δύσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι στενότεροι σύμμαχοί τους, οι υποτελείς τους και τα δορυφορικά κράτη χρειάζονται όλοι έναν εξαιρετικά ελεγχόμενο θάλαμο ηχούς για να διατηρήσουν τις εν λόγω αφηγήσεις. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο το RT έχει κατασταλεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία δυόμισι χρόνια, καθώς η παγκόσμια εμβέλειά του στα μέσα ενημέρωσης αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τις προσπάθειες της κυρίαρχης προπαγανδιστικής μηχανής να διατηρήσει ζωντανή την αφήγηση «η Ουκρανία κερδίζει» για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Ωστόσο, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το βαθύ κράτος μπαίνει σιγά σιγά σε κατάσταση πανικού και χρειάζεται τον απόλυτο έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, γι' αυτό και δεν μπορεί να αφήσει τίποτα στην τύχη. Τα διπλά πρότυπα της mainstream προπαγανδιστικής μηχανής απεικονίζονται ίσως καλύτερα από την κάλυψη του Volodymyr Zelensky. Ενώ το RT επεσήμαινε πως το πρωτοπαλίκαρο του Κιέβου κάθε άλλο παρά ο «γενναίος, καλοπροαίρετος Τσώρτσιλ της εποχής μας» είναι, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να διατηρήσουν ακριβώς αυτή την εικόνα. Ωστόσο, καθώς ο Ζελένσκι πιθανότατα σύντομα θα ξεπεράσει τη (γεω)πολιτική του χρησιμότητα, υπάρχει μια σταδιακή αλλαγή στην κάλυψη, με ορισμένα μέσα να τον καλούν πλέον ουσιαστικά να παραιτηθεί. Συγκεκριμένα, την ίδια ημέρα που οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο στο RT, το Politico αποκάλεσε ουσιαστικά τον Zelensky έναν διψασμένο για εξουσία δικτάτορα, κάτι που απέχει πολύ από την αφήγηση περί «ηγέτη του φάρου της δημοκρατίας στην Ανατολική Ευρώπη» που επικρατούσε προηγουμένως.

Στην πραγματικότητα, μια ελάχιστη ουδετερότητα και ακόμη και η αποτυχία να υποστηρίξει κανείς πλήρως τον Ζελένσκι θα έμπαινε σε μεγάλους μπελάδες, καθώς αμέσως θα διασύρονταν και θα κατακρίνονταν ως «τσιράκι του Κρεμλίνου», «φιλορωσικό τρολ», «γλείφτης του Πούτιν» και παρόμοιες ad hominem πλάνες που αποσκοπούν στον πλήρη αποκλεισμό των διαφορετικών απόψεων. Αυτό χρησιμοποιείται τώρα εναντίον του RT και είναι ένας από τους «νόμιμους» λόγους που χρησιμοποιεί η Ουάσινγκτον για να καταστείλει την εμβέλεια του ρωσικού δικτύου. Σχεδόν όλα όσα έλεγαν το RT και άλλα μη δυτικά μέσα ενημέρωσης για τον Ζελένσκι επιβεβαιώθηκαν από το Politico, το οποίο κατηγόρησε τον πρωτοστάτη της νεοναζιστικής χούντας για αρπαγή εξουσίας με το πρόσχημα του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Επιπλέον, επικαλούμενο έναν ανώτερο αξιωματούχο του καθεστώτος του Κιέβου, το Politico αναφέρει ότι η καταστροφική εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ (Kursk oblast) «για να αναπτερώσει τα εξασθενημένα πνεύματα εν μέσω μειωμένων ποσοστών προσωπικής γνώμης και ενός κουρασμένου έθνους που αμφισβητεί πιο ανοιχτά την ηγεσία [του Ζελένσκι]».

Το δημοσίευμα προειδοποιεί περαιτέρω για τον «αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης» του Ζελένσκι, ενώ τον χαρακτηρίζει «σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτο», καθώς «αποκτά ένα πρωτοφανές επίπεδο εξουσίας». Ο συγγραφέας προειδοποιεί ακόμη και για τη διαφθορά υψηλού επιπέδου στη χώρα, η οποία είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα που η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας προσπαθούσε προηγουμένως να λογοκρίνει έντονα. Το Politico κατήγγειλε επίσης πως ο Ζελένσκι απέλυσε αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ουκρανίας, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα ευνοημένοι από την πολιτική Δύση, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πλέον υπουργού Εξωτερικών Dmytro Kuleba (αντικαταστάθηκε από τον Andrii Sybiha) και του πρώην κορυφαίου διοικητή Valery Zaluzhny (αντικαταστάθηκε από τον στρατηγό Oleksandr Syrsky, ο οποίος λέγεται πως είναι ιδιαίτερα αντιπαθής μεταξύ των στρατευμάτων). Η μάχη εξουσίας είναι πιο εμφανής στην περίπτωση του τελευταίου, καθώς ο Zelensky είδε τον Zaluzhny ως σοβαρό διεκδικητή στην πολιτική αρένα, οπότε του ανέθεσε τον εν πολλοίς εθιμοτυπικό ρόλο του πρεσβευτή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αντιμετώπιση του RT και άλλων παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης που τολμούν να πουν κάτι έστω και ελάχιστα παρόμοιο για τον Ζελένσκι ή οποιονδήποτε άλλον υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ δείχνει την απύθμενη άβυσσο της υποκρισίας και των διπλών προτύπων τους. Η Ουάσινγκτον στοχεύει τώρα το RT σε παγκόσμιο επίπεδο και θέλει όλα τα έθνη να μπλοκάρουν τις εκπομπές του και να κλείσουν τα τοπικά γραφεία του δικτύου. Η προβληματική κυβέρνηση Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι το RT αποτελεί μέρος «κακόβουλων παγκόσμιων επιχειρήσεων πληροφοριών και επιρροής» και μια «απειλή για τη δημοκρατία μας», κάτι που είναι μάλλον διασκεδαστικό, δεδομένου πως οι ΗΠΑ διαχειρίζονται τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη μηχανή κυρίαρχης προπαγάνδας στον κόσμο, με εκατοντάδες μεγάλα μέσα ενημέρωσης και χιλιάδες μικρότερα, ενώ παράλληλα προσπαθούν να προσποιηθούν την αντικειμενικότητα με τη λειτουργία ιστοσελίδων «ελέγχου των γεγονότων», όπως η NewsGuard, και παρόμοιων γελοίων προπαγανδιστικών ηχοθαλάμων που στοχεύουν στη δυσφήμιση ανεξάρτητων συγγραφέων με βάση ψευδείς κατηγορίες για «παραπληροφόρηση».

Επιπλέον, ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους το RT στοχοποιείται είναι η κάλυψη των παράνομων συναλλαγών της οικογένειας Μπάιντεν, οι οποίες αναφέρθηκαν εκτενώς από πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του 21st Century Wire, το οποίο κάλυψε την απόφαση ενός αυστριακού δικαστηρίου σχετικά με τη δίωξη των Ουκρανών υπηκόων που τόλμησαν να αντισταθούν στην επιθετικότητα των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και την καταστροφή της χώρας τους. Πρόσφατα πήρα συνέντευξη από το RT ακριβώς για αυτό το θέμα, όπως έχω επίσης γράψει γι' αυτό πολλές φορές.

Είναι απολύτως σαφές πως η αμερικανική πολιτική είναι μια μάλλον θλιβερή δικαιολογία για «δημοκρατία» και απέχει πολύ από την πολυδιαφημισμένη «δικαιοσύνη» που οι ΗΠΑ «επιμένουν» στις περισσότερες άλλες χώρες. Η οπλοποίηση του δικαστικού συστήματος της χώρας, καθώς και οι απόπειρες δολοφονίας πολιτικών αντιπάλων (πλέον «φυσιολογικό» φαινόμενο, όπως φαίνεται) δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα για να διατηρήσει την εξουσία πάνω στην αφήγηση, ακόμη και σε παγκόσμια κλίμακα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail