Image Source : edition |
Τόσο ο Λίβανος όσο και η Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ γι' αυτό. Και αν αυτό είναι πιστευτό, αυτό που έχει πετύχει η Μοσάντ εδώ είναι πραγματικά θαυμάσιο. Μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, το Ισραήλ κατάφερε να σχεδιάσει και να εκτελέσει άψογα μια από τις πιο τολμηρές επιχειρήσεις. Ορισμένοι ειδικοί και αναλυτές έχουν διατυπώσει τη θεωρία πως οι βομβητές μπορεί να είχαν αλλοιωθεί πριν από λίγο καιρό, να είχαν εμφυτευτεί εκρηκτικά και να είχαν προγραμματιστεί να εκραγούν κατά τη λήψη ενός συγκεκριμένου μηνύματος.
Πώς λοιπόν το Ισραήλ κατάφερε να παραβιάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού αυτών των βομβητών που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ;
Οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στις εκρήξεις της Τρίτης [17/9] κατασκευάστηκαν από μια ευρωπαϊκή εταιρεία που ονομάζεται BAC. Ισραηλινοί πράκτορες υπέκλεψαν τις συσκευές στην Ευρώπη, προσθέτοντας εκρηκτικά κοντά στην μπαταρία με μια τηλεχειριζόμενη σκανδάλη.
Στις 17 Σεπτεμβρίου, όλοι οι βομβητές έλαβαν ταυτόχρονα ένα μήνυμα που φαινόταν να προέρχεται από πράκτορες της Χεζμπολάχ, αλλά το έστειλε η Μοσάντ. Η έκρηξη είχε προγραμματιστεί να συμβεί δευτερόλεπτα μετά το μήνυμα, δίνοντας στους πράκτορες αρκετό χρόνο για να βγάλουν τους βομβητές για να τους διαβάσουν. Όσοι έβγαλαν τους βομβητές για να τους διαβάσουν τυφλώθηκαν, ενώ όσοι δεν το έκαναν, έχασαν τα απόκρυφα μέλη τους. Μια άλλη πιθανότητα είναι μια κυβερνοεπίθεση, η οποία μπορεί να προκάλεσε την υπερθέρμανση και την έκρηξη των μπαταριών των συσκευών.
Ένας από τους εμπειρογνώμονες αναφέρθηκε από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να λέει: «Το μόνο που χρειάζεται είναι να εισαγάγετε μια κακόβουλη ενημέρωση λογισμικού και στη συνέχεια απλώς να πατήσετε το πλήκτρο “enter”».
Ο εμπειρογνώμονας διευκρίνισε περαιτέρω ότι μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία λιθίου 50 γραμμαρίων παράγει θερμότητα ισοδύναμη με την έκρηξη επτά γραμμαρίων ΤΝΤ. «Αν βραχυκυκλώσετε μια μπαταρία λιθίου, θερμαίνεται εξαιρετικά γρήγορα, μέσα σε δευτερόλεπτα».
Αλλά μην κάνετε κανένα λάθος. Αυτό είναι μόνο η αρχή.
Για τη Χεζμπολάχ, η απώλεια εκατοντάδων ανδρών, ο ευνουχισμός και ο ακρωτηριασμός ίσως 1.000 άλλων & η ολοκληρωτική καταστροφή του δικτύου επικοινωνίας τους είναι μόνο η αρχή της επίθεσης με τους βομβητές. Το Ισραήλ έχει το ιστορικό τοποθεσίας όλων των πρακτόρων τους. Όλες οι υποδομές τους είναι χαρτογραφημένες.
Οι διαδρομές που χρησιμοποιούν τα μέλη της Χεζμπολάχ. Οι αποθήκες όπλων. Τα μυστικά κρησφύγετα. Τα υπόγεια καταφύγια. Κέντρα εκπαίδευσης. Κάθε λεπτομέρεια της Χεζμπολάχ είναι πλέον προσβάσιμη στο Ισραήλ. Και όπως ακριβώς στη Γάζα, το Ισραήλ μπορεί σύντομα να ξεκινήσει μια μαζική επιχείρηση εκκαθάρισης και στο Λίβανο. Από τη μία πλευρά, το Ισραήλ καταφέρνει το ένα χτύπημα μετά το άλλο στη Χαμάς στη Γάζα. Από την άλλη, έχει σχεδόν εξαλείψει όλους τους κορυφαίους διοικητές και πράκτορες της Χεζμπολάχ.
Πριν υπογράψουμε, ας συζητήσουμε επίσης τι είναι οι βομβητές. Ο βομβητής ή «μπίπερ» είναι μια μικρή, φορητή συσκευή επικοινωνίας που λαμβάνει σύντομα μηνύματα, συνήθως αριθμητικά ή αλφαριθμητικά, μέσω σήματος ραδιοσυχνοτήτων.
Η λειτουργία ενός βομβητή ήταν απλή αλλά και αποτελεσματική. Όταν στέλνονταν ένα μήνυμα μέσω ραδιοκυμάτων, η συσκευή ειδοποιούσε τον χρήστη με ένα διακριτό ηχητικό σήμα. Αυτή η προτροπή θα απαιτούσε στη συνέχεια από τον χρήστη να εντοπίσει ένα κοντινό δημόσιο ή σταθερό τηλέφωνο για να απαντήσει στο μήνυμα. Καθώς η τεχνολογία εξελισσόταν, οι βομβητές υπέστησαν σημαντικές βελτιώσεις. Τα νεότερα μοντέλα ήταν εξοπλισμένα με μια μικρή οθόνη, που τους επέτρεπε να εμφανίζουν σύντομα μηνύματα απευθείας στη συσκευή.
Τον Ιούλιο, η Χεζμπολάχ είχε στραφεί από τα κινητά τηλέφωνα στους βομβητές. Υπήρχαν ανησυχίες ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι ευάλωτα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των κινήσεων ενός ατόμου. Αλλά αυτό το ένα λάθος έχει πλέον κοστίσει στη Χεζμπολάχ ολόκληρη την υποδομή της.