«Ο κίνδυνος για τη Δύση ήταν ότι δε γνώριζε πού ήταν πραγματικά οι κόκκινες γραμμές του Πούτιν»

Freepen.gr - Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κίρ Στάρμερ συζήτησαν για το αν θα επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας, στην πιθανώς τελευταία συνάντηση των δύο συμμάχων πριν από τις εκλογές που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία, αναφέρει το AFP. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος είναι επιφυλακτικός για την πρόκληση πυρηνικής σύγκρουσης, ήταν έτοιμος να αφήσει την Ουκρανία να αναπτύξει βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία, αλλά όχι τους ίδιους τους αμερικανικούς πυραύλους.

Οι επιλογές του Βλαντιμίρ Πούτιν για αντίποινα εάν η Δύση αφήσει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της για να πλήξει τη Ρωσία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πλήγματα σε βρετανικά στρατιωτικά μέσα κοντά στη Ρωσία ή, σε ακραίες περιπτώσεις, τη διεξαγωγή πυρηνικής δοκιμής για να δείξει την πρόθεσή του, δήλωσαν τρεις αναλυτές για το Reuters.

Ο πρόεδρος Πούτιν, στην πιο ξεκάθαρη προειδοποίησή του μέχρι στιγμής, είπε ότι η Δύση θα πολεμήσει άμεσα τη Ρωσία αν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, η οποία, όπως είπε, θα αλλάξει τη φύση της σύγκρουσης.

Υποσχέθηκε μια «κατάλληλη» απάντηση, αλλά δεν είπε τι θα συνεπαγόταν. Τον Ιούνιο, πάντως, μίλησε για την επιλογή να εξοπλιστούν οι εχθροί της Δύσης με ρωσικά όπλα για να πλήξουν δυτικούς στόχους στο εξωτερικό και να αναπτυχθούν συμβατικοί πύραυλοι σε απόσταση βολής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.

Ο Ulrich Kuehn, ειδικός σε θέματα όπλων στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη και την Πολιτική Ασφάλειας στο Αμβούργο, δήλωσε πως δεν αποκλείει να επιλέξει ο Πούτιν να στείλει κάποιου είδους πυρηνικό μήνυμα - για παράδειγμα να δοκιμάσει ένα πυρηνικό όπλο σε μια προσπάθεια να δειλιάσει τη Δύση.

«Αυτό θα ήταν μια δραματική κλιμάκωση της σύγκρουσης», δήλωσε σε συνέντευξή του. «Διότι το θέμα είναι, τι είδους βέλη έχει τότε ο κ. Πούτιν για να ρίξει, αν η Δύση συνεχίσει και τότε, εκτός από την πραγματική πυρηνική χρήση;».

Η Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει δοκιμή πυρηνικών όπλων από το 1990, το έτος πριν από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, και μια πυρηνική έκρηξη θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας πιο επικίνδυνης εποχής, δήλωσε ο Kuehn, προειδοποιώντας ότι ο Πούτιν μπορεί να αισθάνεται πως θεωρείται αδύναμος στις αντιδράσεις του στην αυξανόμενη υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία.

«Οι πυρηνικές δοκιμές θα ήταν κάτι καινούργιο. Δεν θα το απέκλεια αυτό και θα ήταν σύμφωνο με τη Ρωσία να συντρίψει μια σειρά από διεθνείς συμφωνίες ασφαλείας που έχει υπογράψει κατά τη διάρκεια των δεκαετιών τα τελευταία δύο χρόνια», είπε.

Ο Gerhard Mangott, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία, δήλωσε σε συνέντευξή του πως θεωρεί επίσης δυνατό, αν και κατά την άποψή του όχι πιθανό, ότι η απάντηση της Ρωσίας θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάποια μορφή πυρηνικού σήματος.

«Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια πυρηνική δοκιμή. Έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες. Θα μπορούσαν να ανατινάξουν ένα τακτικό πυρηνικό όπλο κάπου στα ανατολικά της χώρας μόνο και μόνο για να αποδείξουν ότι (το) εννοούν όταν λένε πως τελικά θα καταφύγουμε στα πυρηνικά όπλα».

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή ότι το ΝΑΤΟ «θα ήταν άμεσο μέρος εχθροπραξιών εναντίον μιας πυρηνικής δύναμης», αν επέτρεπε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας.

«Δεν πρέπει να το ξεχνάτε αυτό και να σκέφτεστε τις συνέπειες», είπε.

Η Ρωσία, η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, βρίσκεται επίσης σε διαδικασία αναθεώρησης του πυρηνικού της δόγματος - των συνθηκών υπό τις οποίες η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα. Ο Πούτιν δέχεται πιέσεις από ένα γεράκι της εξωτερικής πολιτικής με επιρροή να το κάνει πιο ευέλικτο, προκειμένου να ανοίξει την πόρτα για τη διεξαγωγή ενός περιορισμένου πυρηνικού πλήγματος σε μια χώρα του ΝΑΤΟ.

Ο Mangott του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο η προειδοποίηση του Πούτιν έχει προβληθεί επανειλημμένα στη ρωσική κρατική τηλεόραση δημιούργησε την προσδοκία πως θα πρέπει να την τηρήσει.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι το μήνυμα του Πούτιν ήταν «εξαιρετικά σαφές και ξεκάθαρο».

Ο Μαρκόφ, ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, δήλωσε πως «η Ρωσία αποφάσισε να σπάσει» την στρατηγική του «βρασμού ενός βατράχου σε αργή φλόγα», αναφερόμενος στις σταδιακές αυξήσεις της βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία με στόχο να μην προκληθεί απότομη ρωσική απάντηση.

«Το βήμα που σχεδιάζει τώρα η Δύση για το επόμενο, είναι ένα μικρό βήμα, αλλά περνάει μια κόκκινη γραμμή στην οποία θα αναγκαστούμε πραγματικά να απαντήσουμε. Θα θεωρήσουμε ότι βρίσκεστε σε πόλεμο μαζί μας».

δήλωσε ο Σεργκέι Μιρόνοφ, ηγέτης ενός φιλοκρεμλινικού πολιτικού κόμματος, σε δήλωσή του στον Τύπο την Παρασκευή: «Έχει έρθει η στιγμή της αλήθειας για τη Δύση, αν επιθυμεί έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με τη Ρωσία».

Ο Μάνγκοτ προέβλεψε πως το Κίεβο θα επωμιστεί το κύριο βάρος της στρατιωτικής απάντησης της Ρωσίας εάν η Δύση της δώσει το ζητούμενο πράσινο φως, ενώ δεν περίμενε ρωσική στρατιωτική επίθεση σε έδαφος του ΝΑΤΟ.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν η Ρωσία να κλιμακώσει τις «υβριδικές» ενέργειες, όπως σαμποτάζ στην Ευρώπη ή παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, δήλωσε ο Kuehn.

Ο Μάνγκοτ είπε ότι ο κίνδυνος για τη Δύση είναι ότι δεν γνωρίζει πού είναι πραγματικά οι κόκκινες γραμμές του Πούτιν.

«Το να επιτρέπουμε στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί δυτικό οπλισμό, με τη βοήθεια δυτικών δορυφορικών εικόνων (και) δυτικών στρατιωτικών συμβούλων είναι κάτι που παρεμβαίνει πολύ στενά στα ζωτικά ρωσικά συμφέροντα», είπε.

«Έτσι, νομίζω ότι κάνουν λάθος εκείνοι (οι άνθρωποι) που λένε «Λοιπόν, τίποτα δεν θα συμβεί, ας το κάνουμε»».

* Πληροφορίες interaffairs.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail