Η Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης για να συνομιλήσουν;

Προεδρία της Ουκρανίας
Και οι δύο πλευρές φαίνεται τώρα να σηματοδοτούν ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί άμεσα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ήταν ανοιχτός σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Ben Armbruster - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε μαζί τους; Ποτέ δεν αρνηθήκαμε, αλλά όχι με βάση κάποια εφήμερα αιτήματα, αλλά μάλλον με βάση τα έγγραφα που συμφωνήθηκαν και πράγματι μονογραφήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια δηλώσεων σε οικονομικό φόρουμ με ηγέτες από τη Μαλαισία και την Κίνα.

Ο Πούτιν αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022. Εκείνη την εποχή, το Κίεβο και η Μόσχα φέρονται να βρίσκονταν κοντά σε μια συμφωνία στην οποία το Κίεβο θα συμφωνούσε να μειώσει το μέγεθος του στρατού του, να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αλλά να είναι ελεύθερο να επιδιώξει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνομιλίες αυτές τελικά απέτυχαν, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για το κατά πόσον οι δυτικές χώρες τις μετέφεραν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία θα μπορούσαν να μεσολαβήσουν σε νέες συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Τα σχόλιά του έρχονται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου Ρώσοι αξιωματούχοι απέρριψαν τις περιορισμένες, έμμεσες συνομιλίες με το Κίεβο ως απάντηση στην εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας τον περασμένο μήνα.

Ορισμένοι παρατηρητές έχουν αμφισβητήσει αν η εμφανής επιθυμία του Πούτιν για συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου είναι ειλικρινής, αλλά δεν υπάρχει επίσης κανένας λόγος να μην προσπαθήσουν οι δυτικοί ηγέτες να το μάθουν.

«Σε μια σκηνή με Ασιάτες ηγέτες, μεταξύ των οποίων και από την Κίνα, γνωρίζει πως είναι σημαντικό να αγκαλιάσει ρητορικά τις συνομιλίες, ανεξάρτητα από τις πραγματικές του προθέσεις», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Samuel Charap, ειδικός σε θέματα Ρωσίας και ανώτερος πολιτικός επιστήμονας στο RAND. Και πρόσθεσε: «Οι δυτικές πρωτεύουσες τείνουν να συντονίζονται όταν απορρίπτει τις συνομιλίες και να αποσυντονίζονται όταν τις αγκαλιάζει. ... Αλλά μέχρι κάποιος να δοκιμάσει πραγματικά την πρόταση δε θα μάθουμε ποτέ ποιες είναι οι πραγματικές του προθέσεις. Αν πρόκειται για μπλόφα, το ξέρεις μόνο όταν την προκαλέσεις».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε την παραίτησή του αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο του ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου που υπαινίχθηκε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αντιδρώντας στην είδηση, ο Ζελένσκι δήλωσε πως η χώρα του χρειάζεται «νέα ενέργεια, και αυτό περιλαμβάνει και τη διπλωματία».

Δεν είναι σαφές αν η αποχώρηση του Κουλέμπα θα έχει ως αποτέλεσμα το Κίεβο να πιέσει για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, ούτε αν ο Ζελένσκι θα είναι πλέον ανοιχτός σε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής ενός διαμελισμού του ουκρανικού εδάφους, ως μέρος οποιασδήποτε ευρύτερης συμφωνίας. Προηγουμένως δεν ήταν πρόθυμος να δεχτεί τέτοιες παραχωρήσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail