Η μεγάλη κατάρρευση περιμένει

pixabay / OleksandrPidvalnyi
Στη δεκαετία του 1970, όταν υπηρέτησα στο επιτελείο του Κογκρέσου, και στη δεκαετία του 1980, όταν υπηρέτησα στον εκτελεστικό κλάδο, υπήρχαν ακόμη κάποιες πληροφορίες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, με εξαίρεση την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπου δεν υπήρξε ποτέ καμία πληροφορία.

Paul Craig Roberts - paulcraigroberts.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σήμερα δεν υπάρχει κανένα σημάδι πληροφοριών πουθενά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτό το γεγονός τεκμηριώνεται καθημερινά στην ιστοσελίδα μου.

Όπως ανέφερα πρόσφατα, περίπου 900.000 νέες θέσεις εργασίας που είχαν διεκδικηθεί κατά το προηγούμενο έτος μόλις εξαφανίστηκαν με μια αναθεώρηση. Θα μπορούσε να ακολουθήσει περαιτέρω αναθεώρηση προς τα κάτω.

Αυτές οι ανύπαρκτες θέσεις εργασίας ήταν η απόδειξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για μια θερμή οικονομία με κίνδυνο πληθωρισμού που δικαιολογεί τα υψηλά επιτόκια. Όλο αυτό το διάστημα που η Fed κήρυττε τον πληθωρισμό, η Fed συρρίκνωνε την προσφορά χρήματος, μια συρρίκνωση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 2,5 χρόνια. Αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη πως ο «πληθωρισμός» ήταν στην πραγματικότητα υψηλότερες τιμές που προκλήθηκαν από τις ελλείψεις που προκάλεσαν τα παράλογα λουκέτα του Covid. Με άλλα λόγια, οι υψηλότερες τιμές οφείλονταν στις επιβεβλημένες ελλείψεις και όχι στον πληθωρισμό. Μια κεντρική τράπεζα που είναι πολύ ηλίθια για να το αναγνωρίσει αυτό, είναι πολύ ηλίθια για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της.

Κάθε φορά που η Fed συρρικνώνει την προσφορά χρήματος ακολουθεί ύφεση. Αν η συρρίκνωση είναι πολύ μεγάλη και διαρκεί πολύ, όπως έγινε μετά το χρηματιστηριακό κραχ του 1929, το αποτέλεσμα είναι μια δεκαετία ύφεσης και υψηλής ανεργίας.

Η συρρίκνωση της προσφοράς χρήματος σημαίνει ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης στο ίδιο επίπεδο τιμών. Είτε η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση μειώνονται είτε οι τιμές πέφτουν. Ιστορικά, η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση πέφτουν πρώτα και οι τιμές ακολουθούν. Γενικά, αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη μειώνονται.

Τώρα που τα ανδρείκελα της Fed συνειδητοποίησαν ότι έθεσαν σε εφαρμογή μια ύφεση, η συζήτηση είναι η μείωση των επιτοκίων. Η Γουόλ Στριτ τρέφει τα σάλια της για μια πιθανή αρχή του μισού του 1%. Για τη Wall Street, η μείωση των επιτοκίων σημαίνει αύξηση του χρήματος, και οι αυξήσεις της ρευστότητας είναι αυτές που οδηγούν τις τιμές των μετοχών προς τα πάνω. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι πως οι τιμές των μετοχών αυξάνονται εν αναμονή της χαλάρωσης της Fed, αλλά μέχρι να χαλαρώσει η Fed η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Έτσι, οι τιμές των μετοχών αυξάνονται ενώ τα κέρδη μειώνονται, με την αγορά να ποντάρει στην ανάκαμψη για να ανεβάσει τα κέρδη στο επίπεδο που υπονοούν οι τιμές των μετοχών που έχουν προλάβει.

Τα πράγματα, ωστόσο, μπορούν να πάνε στραβά. Οι προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια αποτελούν σήμα για την έναρξη της κατασκευής κατοικιών. Αλλά αν υπάρχει ύφεση, ποιος θα αγοράσει σπίτια; Αν τα δάνεια των κατασκευαστών λήξουν πριν πουληθούν τα σπίτια, ο κατασκευαστής χρεοκοπεί.

Στη σημερινή Αμερική που κατακλύζεται από παράνομους μετανάστες υπάρχει μια νέα σκέψη. Σύμφωνα ακόμη και με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, στις γαλάζιες πόλεις οι συμμορίες των παρανόμων μεταναστών καταλαμβάνουν σπίτια και πολυκατοικίες, και σύντομα, αν όχι ήδη, νεόδμητα σπίτια. Αν είστε αρκετά αγαθοί για να ζείτε σε μια μπλε πόλη, μπορείτε να πάτε στο παντοπωλείο και επιστρέφοντας να βρείτε το σπίτι σας κατειλημμένο από μετανάστες. Η αστυνομία δεν θα τους απομακρύνει.

Αν είστε αρκετά απερίσκεπτοι για να ζείτε σε μια γαλάζια πόλη, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να διακινδυνεύσετε να πάτε για ψώνια, ή σε ένα ιατρικό ραντεβού, ή να πάρετε τα παιδιά σας από το σχολείο που τα κατηχεί, εκτός αν προσλάβετε μια υπηρεσία ασφαλείας για να καταλάβει το σπίτι σας κατά την απουσία σας. Δεν μπορείτε να διακινδυνεύσετε το σπίτι σας πηγαίνοντας διακοπές. Οι κατασκευαστές θα πρέπει να παρέχουν ένοπλη ασφάλεια για σχεδόν έτοιμα σπίτια, διαμερίσματα ή οποιοδήποτε είδος κατασκευής.

Όχι, δεν έχω παραισθήσεις. Αυτό συμβαίνει ήδη.

Λάβετε επίσης υπόψη σας τις αναφορές μου για τη Μεγάλη Εκποίηση. Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές σας έχουν αφαιρέσει την κυριότητα των επενδύσεων και του τραπεζικού σας λογαριασμού και τις έχουν δώσει, σε περίπτωση που το καταθετικό σας ίδρυμα περιέλθει σε οικονομικές δυσκολίες, στους πιστωτές του καταθετικού σας ιδρύματος. Αυτό εννοείται με τον όρο «bail-in».

Για να είμαστε σαφείς, δεν μας ανήκει ήδη τίποτα αν υπάρξει άλλη οικονομική δυσκολία. Δεδομένου του ιστορικού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, μια τέτοια δυσκολία είναι σίγουρη.

Θα είναι αυτή τη φορά, ή την επόμενη ή τη μεθεπόμενη;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail