Η πλειονότητα των Ουκρανών προσφύγων στην Τσεχία σκοπεύει να παραμείνει μόνιμα

pixabay / Pexels
Freepen.gr - Περίπου τα δύο τρίτα των Ουκρανών προσφύγων σχεδιάζουν να παραμείνουν στην Τσεχική Δημοκρατία ακόμη και μετά τη λήξη της προσωρινής προστασίας τους, αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα που ανέθεσε το τσεχικό υπουργείο Εσωτερικών.

Τα ευρήματα σηματοδοτούν σημαντική αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με το 20% περισσότερους πρόσφυγες να εκφράζουν την πρόθεση να παραμείνουν μόνιμα. Μόνο περίπου το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων αναμένει να επιστρέψει στην Ουκρανία μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το Κέντρο Έρευνας Κοινής Γνώμης του Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχικής Δημοκρατίας, προσέφερε μια ολοκληρωμένη εικόνα της τρέχουσας κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι 320.304 Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί για παράταση της προσωρινής προστασίας φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο τρίτα των Ουκρανών προσφύγων έχουν ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό, με το 86% να έχουν πλήρη απασχόληση. Σε αντίθεση με πολλά άλλα ευρωπαϊκά έθνη που βρίσκονται πιο μακριά από τη σύγκρουση, μόλις το 20 τοις εκατό των προσφύγων έχουν λάβει επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.

Η έρευνα έδειξε επίσης σημαντική βελτίωση των δεξιοτήτων των προσφύγων στην τσεχική γλώσσα σε σύγκριση με πέρυσι. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν πως μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε καθημερινές καταστάσεις, με τους εφήβους ηλικίας 15 έως 17 ετών να αξιολογούν τη γλωσσική τους επάρκεια ως την υψηλότερη.

Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια, το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σκοπεύει «σίγουρα» να παραμείνει στην Τσεχία, ενώ ένα άλλο 38% «τείνει» προς την παραμονή. Αντίθετα, το 12 τοις εκατό είναι σταθερά αποφασισμένο να επιστρέψει στην Ουκρανία και ένα άλλο 10 τοις εκατό θα προτιμούσε να επιστρέψει αλλά παραμένει αβέβαιο. Οι υπόλοιποι ερωτηθέντες ήταν αναποφάσιστοι ή επέλεξαν να μην απαντήσουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail