Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας αγωνίζονται να προμηθεύσουν όπλα στο Κίεβο, καθώς επίκειται ένας δύσκολος χειμώνας

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τις δικές τους υποσχέσεις για την παράδοση στρατιωτικών προμηθειών στο Κίεβο, ενώ ο όγκος της ρωσικής παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού ξεπερνά αυτόν της Δύσης, γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές. Αυτό δημιουργεί ανησυχίες, καθώς η Ουκρανία δεν έχει τα μέσα να υπερασπιστεί τις ενεργειακές της υποδομές, με έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα να απέχει μόλις λίγες εβδομάδες.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Οι Ουκρανοί σύμμαχοι εν τω μεταξύ αγωνίζονται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που δόθηκαν νωρίτερα φέτος για την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας του κατεστραμμένου από τον πόλεμο έθνους. Αρκετοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν έχουν ακόμη ακολουθήσει τις δεσμεύσεις που επαναβεβαιώθηκαν στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο», αναφέρει η έκθεση.

Μαζί με τις δυσκολίες προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, ο οργανισμός υπογράμμισε την ικανότητα της ρωσικής οικονομίας να εξασφαλίζει την παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και πυρομαχικών, σε ποσότητα που υπερβαίνει την ικανότητα της Δύσης να στείλει όπλα στις ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις αναφερόμενες πηγές, ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει έλλειψη όπλων και αδυνατεί να αναχαιτίσει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, εν μέσω της αποτυχημένης προσπάθειας αποδυνάμωσης της επίθεσης της Μόσχας μέσω της επίθεσης της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ και της παρατηρούμενης μείωσης της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία μετά την καταστροφή των ενεργειακών υποδομών.

«Οι εξελίξεις συνιστούν μια ζοφερή στιγμή για την Ουκρανία, η οποία έχει χάσει ένα σημαντικό μέρος της ικανότητας παραγωγής ενέργειας, καθώς οι πολίτες βασίζονται όλο και περισσότερο στις γεννήτριες ντίζελ και αντιμετωπίζουν παρατεταμένες διακοπές ρεύματος. Η προοπτική αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης πριν από την περίοδο θέρμανσης γίνεται όλο και πιο δύσκολη», ανέφερε το Bloomberg.

Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας και σημαίνουν επίσης πως οι χώρες του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι οποιαδήποτε αποστολή που περιέχει όπλα στην Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για τη Ρωσία. Η προειδοποίησή του έρχεται καθώς η Ρωσία καταφέρνει να συνεχίσει να προμηθεύει τα στρατεύματά της, κάτι που απέχει πολύ από τις προβλέψεις ότι οι κυρώσεις θα κατέρρεαν τη ρωσική παραγωγή.

«Η πολεμική οικονομία της Ρωσίας ήταν σε θέση να παράγει πυραύλους και πυρομαχικά με ρυθμό που συχνά ξεπερνά την ικανότητα των Ουκρανών συμμάχων να στέλνουν όπλα. Η Μόσχα ήταν επίσης σε θέση να βασίζεται σε παραδόσεις από χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, ενώ συντηρεί τη δική της κατασκευαστική ικανότητα με τεχνολογία και βασικά εξαρτήματα από έθνη όπως η Κίνα», εξήγησε το πρακτορείο.

Η Μόσχα έχει αυξήσει την παραγωγή της σε βολίδες πυροβολικού, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν ελάχιστα να επιδείξουν για τις εκτεταμένες κυρώσεις που έχουν επιβάλει για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την πρόσβαση σε βασικά εξαρτήματα που απαιτούνται για την κατασκευή όπλων. Το 2021, η Ρωσία παρήγαγε 56 πυραύλους κρουζ Kh-101 ετησίως, αλλά μέχρι πέρυσι, είχε κατασκευάσει 460 πυραύλους κρουζ, ενώ το απόθεμα των βαλλιστικών πυραύλων Iskander της Ρωσίας αυξήθηκε επίσης δραματικά, από περίπου 50 πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση σε 180, παρόλο που ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε μεγάλο αριθμό των πυραύλων στο πεδίο της μάχης.

Το Bloomberg υπογράμμισε ότι «οι ουκρανικές δυνάμεις αγωνίζονται να σταματήσουν τη ρωσική προέλαση στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, καθώς οι πόλεις και οι ενεργειακές υποδομές της έχουν υποστεί συνεχείς βομβαρδισμούς με τον τρίτο πλήρη χειμώνα του πολέμου να πλησιάζει», προσθέτοντας: «Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιέζει τους συμμάχους να αυξήσουν τις προμήθειες και να άρουν τους περιορισμούς στις βαθιές επιδρομές στο ρωσικό έδαφος. Η κυβέρνησή του έχει υποστηρίξει ότι τέτοιες επιθέσεις είναι απαραίτητες για να πλήξουν αεροδρόμια και εκτοξευτές που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις και υποδομές».

Αν και η Ουκρανία εξακολουθεί να βιώνει ζεστό καιρό, τα συνεχή ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές δημιουργούν ανησυχίες ότι η χώρα θα βιώσει έναν τρίτο, ίσως τον πιο δύσκολο χειμώνα στην πρόσφατη ιστορία της. Ακόμη και πριν από τα μεγάλα χτυπήματα της Ρωσίας σε υποδομές διανομής, όπως υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, στα τέλη Αυγούστου, περίπου το ήμισυ της ενεργειακής ικανότητας της Ουκρανίας είχε ήδη καταστραφεί. Ο Zelenskiy δήλωσε τον Ιούνιο ότι η Ρωσία είχε καταστρέψει το 80% της θερμικής παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας και το ένα τρίτο της υδροηλεκτρικής παραγωγής της, γεγονός που ενισχύει την απελπισία του καθεστώτος του Κιέβου να λάβει αυξημένη υποστήριξη αεράμυνας και όπλα από τους δυτικούς συμμάχους.

«Δεν είναι εύκολο να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά οι πρόσθετες επιθέσεις μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση», δήλωσε ο Andrian Prokip, ειδικός σε θέματα ενέργειας με έδρα το Κίεβο, από το Ινστιτούτο Κένναν στην Ουάσιγκτον. «Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο θα υπάρξουν προγραμματισμένες διακοπές. Το πώς θα φαίνονται θα εξαρτηθεί από τη θερμοκρασία. Εάν έχουμε -5 [βαθμούς Κελσίου], θα μπορούσε να αναμένεται ένα πρόγραμμα επτά ωρών διακοπής και δύο ωρών ενεργοποίησης».

Με τις ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν ταχύτατα στο Ντονμπάς, το καλύτερο σενάριο για τους Ουκρανούς, οι οποίοι θα υποφέρουν και πάλι τον χειμώνα, είναι το καθεστώς του Κιέβου να αρχίσει επιτέλους διαπραγματεύσεις και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα πως δεν μπορεί να αντιστρέψει την τύχη του. Αυτό, προς το παρόν, φαίνεται απίθανο, παρόλο που η Ουκρανία δε διαθέτει αρκετά στρατεύματα ή δυτικά όπλα για να έχει ελπίδες νίκης επί της Ρωσίας, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι Ουκρανοί πολίτες θα βιώσουν έναν τρίτο βάρβαρο χειμώνα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr    

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail