Το φυλλάδιο «Προετοιμασία για πόλεμο» θα διανεμηθεί στο κοινό στη Λιθουανία: Ποιος έφερε τον πόλεμο στην περιοχή;

Photo: Public domain
Ένα φυλλάδιο με τίτλο «Τι να κάνετε σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου;» θα διανεμηθεί στο κοινό στη Λιθουανία.

Erkin Oncan - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Το φυλλάδιο αυτό, το οποίο πρόκειται να παραδοθεί σε περίπου ένα εκατομμύριο νοικοκυριά αυτό το φθινόπωρο, θα ενημερώνει τους Λιθουανούς πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν σε περιόδους κρίσης.

Ο Laurynas Kasčiūnas, μέλος του λιθουανικού κοινοβουλίου (Seimas) και εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών (TS-LKD), εξήγησε τον σκοπό του φυλλαδίου σε συνέντευξη Τύπου: «Στόχος είναι η έκδοση αυτή να υπάρχει σε κάθε νοικοκυριό. Είναι απαραίτητο να παρέχει μια βάση για τον σχεδιασμό της ασφάλειας των αγαπημένων σας προσώπων σε πιθανά σενάρια».

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Kamile Gogelienė πρόσθεσε: «Όλα τα νοικοκυριά θα βρουν αυτή την έκδοση στα γραμματοκιβώτιά τους. Συνολικά 900.000 αντίτυπα θα διανεμηθούν το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ τα υπόλοιπα θα παραδοθούν στις αρχές του επόμενου έτους».

Όχι μόνο η Λιθουανία, αλλά και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής προετοιμάζονται για τον «αναμενόμενο πόλεμο» με τη Ρωσία.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς ανακοίνωσε ότι ένα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπεσε στο έδαφος της Λετονίας, καλώντας τη συμμαχία να συζητήσει απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας κατάρριψης τέτοιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Με άλλα λόγια, ο Ρίνκεβιτς κάλεσε το ΝΑΤΟ να καταρρίψει τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ, οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες των γειτονικών χωρών της Ρωσίας και η στρατιωτικοποίηση της περιοχής θεωρούνται συχνά ως εξελίξεις που σημειώθηκαν μετά την επιχείρηση της Ρωσίας στο Ντονμπάς το 2022. Αυτή είναι και η γενική στάση των δυτικών μέσων ενημέρωσης.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ είχε ήδη επεκταθεί και συνεχίζει να επεκτείνεται, ιδίως κατά τη διάρκεια και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Λιθουανία είναι μία από τις πιο «αντιρωσικές» χώρες της περιοχής. Οι πόλεμοι με τη Ρωσία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Λιθουανίας.

Η ιστορία των πολέμων μεταξύ Λιθουανίας και Ρωσίας χρονολογείται από τη δεκαετία του 1700. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση (που θεωρήθηκε κατοχή από τους Λιθουανούς εθνικιστές) ξεκίνησε το 1944 και τελείωσε το 1990 με τη Λιθουανία να γίνεται το πρώτο κράτος της Βαλτικής που κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση, ωθούμενη από το κίνημα Sajudis που ιδρύθηκε το 1988 και συνοδευόταν από συνθήματα όπως «Κόκκινος Στρατός Go Home».

Τα «γεγονότα του Ιανουαρίου», που ακολούθησαν τη σοβιετική επέμβαση και είχαν ως αποτέλεσμα 14 νεκρούς και 702 τραυματίες, δεν σταμάτησαν τις εθνικιστικές δυνάμεις και η Λιθουανία απέκτησε τελικά την ανεξαρτησία της.

Έκτοτε, η Λιθουανία διαμόρφωσε ολόκληρη την στρατηγική ασφαλείας και τον πολιτικό της προσανατολισμό γύρω από την αντίθεση προς τη Ρωσία. Αυτό οδήγησε στην ανάδυση μιας νέας χώρας, πλήρως ελεγχόμενης από τη Δύση, ακριβώς στο κατώφλι της Ρωσίας.

Μέχρι τη δεκαετία του 2000, η Λιθουανία είχε ήδη γίνει μια σημαντική βάση για τις ΗΠΑ στην αντίθεσή τους στη Ρωσία. Το 2004, μόλις 18 χρόνια πριν η Ρωσία ξεκινήσει την επιχείρησή της στην Ουκρανία, η Λιθουανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, αποτελώντας βασικό μέρος της στρατηγικής επέκτασης της συμμαχίας κατά τη διάρκεια του έτους της πρώτης «έγχρωμης επανάστασης» της Ουκρανίας (η Πορτοκαλί Επανάσταση).

Τα τελευταία χρόνια, η Λιθουανία συνέχισε να εκτελεί αυτή την αποστολή.

Τα τελευταία 5 χρόνια της Λιθουανίας:

- Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των «εγγυήσεων ασφαλείας» για τις χώρες της Βαλτικής κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο του 2019,
- Φιλοξένησε τη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση «Saber Strike» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην περιοχή της Βαλτικής,
- Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ, «Defender Europe 2020», που πραγματοποιήθηκε το 2020,
- Συμμετείχε ενεργά σε αποστολές αεροπορικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ για την «προστασία» του εναέριου χώρου της Βαλτικής, με διάφορους συμμάχους του ΝΑΤΟ που αναπτύχθηκαν στη Λιθουανία,
- Φιλοξένησε και πάλι την άσκηση «Saber Strike» το 2021,
- Εμβάθυνε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με την Πολωνία για διασυνοριακές ασκήσεις και ενσωμάτωση αμυντικών συστημάτων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ,
- Παρείχε στρατιωτική βοήθεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όταν ξέσπασε η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας,
- Ενίσχυσε την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο της Βαλτικής ως μία από τις κύριες χώρες που συμμετέχουν στην αποστολή Baltic Air Policing,
- Φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2023 και την άσκηση «Iron Wolf» με στόχο την αύξηση της πολεμικής ετοιμότητας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Η στενή σχέση της Λιθουανίας με το ΝΑΤΟ, ενώ αναπτύχθηκε ως απάντηση στη «ρωσική απειλή», στην ουσία διατάραξε την ισορροπία ασφαλείας στην περιοχή της Βαλτικής και κλιμάκωσε τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Η συνεχιζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ και η αυξανόμενη συχνότητα των στρατιωτικών ασκήσεων έχουν υπερβεί τον στόχο της Λιθουανίας να παρέχει ασφάλεια, καθιστώντας την μέρος της επιθετικής πολιτικής του ΝΑΤΟ.

Αυτά τα φυλλάδια, που θα μοιραστούν στο κοινό της Λιθουανίας, δεν είναι απλώς οδηγίες έκτακτης ανάγκης, αλλά ένα σημαντικό σύμβολο που δείχνει ότι η μεγαλύτερη υπόσχεση της κυβέρνησης του Βίλνιους προς τον λαό της είναι ο πόλεμος και η καταστροφή.

Αυτή η έκκληση προς τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για πόλεμο αντανακλά το φυσικό αποτέλεσμα της ένταξης της Λιθουανίας στο ΝΑΤΟ, του αντικομμουνισμού της και του δεξιού προσανατολισμού της. Αυτή η στρατηγική, η οποία τροφοδοτεί τη συνεχή στρατιωτικοποίηση με το πρόσχημα της άμυνας, προκαλεί κρίσεις και αγνοεί τα πραγματικά αιτήματα του λαού. Δεν υπόσχεται ειρήνη στο λιθουανικό λαό, αλλά μόνο την αβεβαιότητα και την καταστροφή που φέρνει ο πόλεμος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail