Οι ηγέτες της Κεντρικής Ασίας αναζητούν γερμανική τεχνογνωσία για τη δημιουργία μεταποιητικής βάσης

Freepen.gr - Οι ηγέτες της Κεντρικής Ασίας έστειλαν στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ένα σαφές και συνεπές μήνυμα κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην περιοχή: «για να πάρεις, πρέπει να δώσεις».

Οι πέντε αρχηγοί κρατών της Κεντρικής Ασίας συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα στις 17 Σεπτεμβρίου για συνάντηση με τον Σολτς, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στην επέκταση του εμπορίου μεταξύ της Δύσης και της Κεντρικής Ασίας. Η Γερμανία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ενίσχυση των εισαγωγών φυσικού αερίου από την περιοχή, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας της Πανευρωπαϊκής Ένωσης να απομακρυνθεί από τη ρωσική ενέργεια. Δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένες συμφωνίες κατά την ολοκλήρωση της συνάντησης, αλλά όλες οι πλευρές ήταν αισιόδοξες για το μέλλον, διατηρώντας την πιθανότητα να επιτευχθούν συμφωνίες στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

«Οι ανταλλαγές μεταξύ των κοινωνιών μας δεν ήταν ποτέ τόσο στενές, και συνεχώς αυξάνονται», ανέφερε ο Σολτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Ο οικοδεσπότης της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev, ανταπέδωσε την καλή θέληση, λέγοντας ότι «η διεξοδική ανταλλαγή απόψεων που πραγματοποιήθηκε ενίσχυσε το αμοιβαίο ενδιαφέρον των ηγετών για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας». Τόνισε επίσης πως τα ενεργειακά ζητήματα θα διαδραματίσουν «βασικό ρόλο» στην καθοδήγηση των σχέσεων.

Οι παρατηρήσεις του Tokayev κατά τη διάρκεια της συνάντησης προσέφεραν έναν πρόχειρο οδικό χάρτη για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις. Ανέφερε πως το Καζακστάν και άλλα κράτη της περιοχής θα ήταν περισσότερο από ευτυχείς να βοηθήσουν τη Γερμανία, μαζί με άλλα κράτη της ΕΕ, να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Αλλά η Κεντρική Ασία αναζητά κάτι περισσότερο από χρήματα σε αντάλλαγμα για τις εξαγωγές ενέργειας.

Περιγράφοντας τη Γερμανία ως παγκόσμιο ηγέτη στον «τομέα της οικονομικής και τεχνολογικής καινοτομίας», ο Τοκάγιεφ δήλωσε ότι το Καζακστάν και άλλα κράτη της Κεντρικής Ασίας θέλουν να αξιοποιήσουν τη γερμανική τεχνογνωσία με στόχο την προώθηση της «τοπικοποίησης της παραγωγής και της παραγωγής προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία». Μεταξύ των οικονομικών τομέων που ανέφερε ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη μεταφορά γερμανικής τεχνολογίας είναι τα χρηματοοικονομικά, η γεωργία, η διαμετακομιστική εφοδιαστική και η τεχνολογία της πληροφορικής.

Ο Τοκάγιεφ κατέστησε επίσης σαφές ότι το Καζακστάν αναζητά τη γερμανική εμπειρογνωμοσύνη, μαζί με τις επενδύσεις, για την ανάπτυξη της ατζέντας της πράσινης ενέργειας στην Κεντρική Ασία, αναφέροντας συγκεκριμένα μια πρωτοβουλία που ανέλαβαν το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν για την ανάπτυξη ηλιακών και αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για εξαγωγή στην ΕΕ. «Καλούμε τους Γερμανούς εταίρους μας να εξετάσουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτό το στρατηγικό σχέδιο», άφησε ο Τοκάγιεφ έναν όχι και τόσο διακριτικό υπαινιγμό.

Πριν από την επίσκεψή του στο Καζακστάν, ο Σολτς σταμάτησε στο Ουζμπεκιστάν, όπου μια παρόμοια δυναμική «δούναι και λαβείν» διέπει τις συνομιλίες του στη Σαμαρκάνδη με τον Ουζμπέκο πρόεδρο Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ. Το κυριότερο αποτέλεσμα ήταν μια πολιτικά σκόπιμη συμφωνία βάσει της οποίας η Γερμανία μπορεί να στέλνει τους επίδοξους Αφγανούς μετανάστες στο Ουζμπεκιστάν για τον ενδεχόμενο επαναπατρισμό τους στο Αφγανιστάν- σε αντάλλαγμα, το Βερολίνο συμφώνησε να δέχεται Ουζμπέκους ειδικευμένους εργάτες για την κάλυψη ευκαιριών απασχόλησης στη Γερμανία.

«Με τη συμφωνία μας ... δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους με μεγάλα ταλέντα να εισέλθουν στη χώρα μας. Επίσης, δεσμευτήκαμε για μη γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε όσοι δεν μπορούν να παραμείνουν στη χώρα μας να επιστρέψουν πίσω», έγραψε ο Σολτς στο κανάλι του Χ. 

* πληροφορίες eurasianet.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail