Ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει αντιδράσεις στην Ουκρανία μετά την επιδρομή στο Κουρσκ που αποδυνάμωσε το μέτωπο του Ντονέτσκ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντιμετώπισε καταιγισμό επικρίσεων από στρατιώτες, νομοθέτες και στρατιωτικούς αναλυτές σχετικά με τις ταχείες προόδους του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς από τότε που το Κίεβο ξεκίνησε την εισβολή του στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, ανέφεραν οι Financial Times.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Αν και πολλοί Ουκρανοί πανηγύρισαν την εισβολή του στρατού τους στο Κουρσκ στις 6 Αυγούστου, ελπίζοντας ότι το στοίχημα θα ανάγκαζε τη Μόσχα να εκτρέψει πόρους στο νέο μέτωπο και η σύγκρουση θα άλλαζε πορεία, σύμφωνα με το πρακτορείο που εδρεύει στο Λονδίνο, η ρήξη της μετωπικής γραμμής στην περιοχή του Ντονέτσκ αυτή την εβδομάδα προκάλεσε αντιδράσεις κατά της ηγεσίας του Κιέβου, με τους επικριτές να υποστηρίζουν πως οι θέσεις της Ουκρανίας έχουν αποδυναμωθεί από την αναδιάταξη χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών που είχαν εμπειρία από την επιχείρηση στο Κουρσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ποκρόβσκ, απελευθερώνοντας αρκετές κοντινές πόλεις αυτή την εβδομάδα και αναγκάζοντας τις υποστελεχωμένες ουκρανικές μονάδες να υποχωρήσουν από προετοιμασμένες αμυντικές θέσεις. Το Ποκρόβσκ είναι ένας από τους δύο σημαντικότερους σιδηροδρομικούς και οδικούς κόμβους στην περιοχή του Ντονέτσκ και η απώλειά του θα απειλούσε το σύνολο της υλικοτεχνικής υποδομής του ουκρανικού στρατού στην περιοχή, σύμφωνα με την Frontelligence Insight, μια ουκρανική αναλυτική ομάδα που επικαλείται η εφημερίδα.

Οι δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από ερευνητές ανοικτού κώδικα της ομάδας Black Bird Group με έδρα τη Φινλανδία δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα μόλις οκτώ χιλιόμετρα από το Ποκρόβσκ. Σε απάντηση, οι τοπικές αρχές διέταξαν τους κατοίκους της περιοχής να εκκενώσουν την περιοχή.

Ο Aleksandr Kovalenko, στρατιωτικός αναλυτής της ομάδας Information Resistance με έδρα το Κίεβο, χαρακτήρισε την κατάσταση «πλήρη αμυντική αποτυχία».

«Δεν φταίνε οι απλοί στρατιώτες που κρατούν θέσεις. Το πρόβλημα έγκειται σε εκείνους που λαμβάνουν αποφάσεις για αυτούς τους στρατιώτες», έγραψε ο Κοβαλένκο σε ανάρτηση στο Telegram, την οποία επικαλείται το πρακτορείο.

Ο διοικητής του ουκρανικού στρατού Αλεξάντρ Σίρσκι ανέφερε σε δήλωσή του στις 29 Αυγούστου ότι επισκέφθηκε την περιοχή του Ποκρόβσκ και εργάζεται «για την ενίσχυση της άμυνας των στρατευμάτων μας στις πιο δύσκολες περιοχές του μετώπου, για την παροχή στις ταξιαρχίες επαρκούς ποσότητας πυρομαχικών και άλλων υλικών και τεχνικών μέσων».

Πράγματι, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει πιο γρήγορα στο Ντονέτσκ από τις 6 Αυγούστου σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με αρκετούς στρατιωτικούς αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Deep State, μιας ουκρανικής ομάδας με στενούς δεσμούς με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας που παρακολουθεί τις κινήσεις του μετώπου, αναφέρουν οι FT.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, οι δυνάμεις της Μόσχας απελευθέρωσαν γρήγορα περισσότερες από δύο δωδεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις με ελάχιστη αντίσταση, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προπυργίου Νιού-Γιορκ.

«Η Ουκρανία δέσμευσε εφεδρείες στο Κουρσκ, αφήνοντας λιγότερες επιλογές για να καλύψει κενά αλλού. Ορισμένες από τις πιο έμπειρες ταξιαρχίες έχουν αντικατασταθεί από νεότερες, λιγότερο έμπειρες μονάδες», δήλωσε στους FT ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής.

Στρατιώτες σε μονάδες πυροβολικού κοντά στο Ποκρόβσκ τόνισαν επίσης έλλειμμα βλημάτων και μεγάλη αναντιστοιχία στη δύναμη πυρός σε σύγκριση με τις ρωσικές δυνάμεις.

«Τα βλήματά μας τελειώνουν. Απλά δεν έχουμε αρκετά», δήλωσε ένας διοικητής πυροβολικού, σημειώνοντας ότι πολλοί πόροι έχουν ανακατευθυνθεί βόρεια προς το Κουρσκ. Τον τελευταίο μήνα περίπου, η μονάδα του είχε ένα βλήμα για κάθε έξι έως οκτώ που έριχναν οι Ρώσοι.

Ο Stanislav Aseyev, ένας Ουκρανός δημοσιογράφος και στρατιώτης που βρίσκεται αυτή την στιγμή στο ανατολικό μέτωπο, προειδοποίησε για την πιθανή «καταστροφή ολόκληρης της νότιας ομάδας δυνάμεων στην περιοχή, όχι μόνο του Pokrovsk», επικαλούμενος «ένα σύμπλεγμα εσωτερικών λόγων: από τη φύτευση λουλουδιών αντί οχυρώσεων μέχρι την έλλειψη κατανόησης εκ μέρους της ανώτατης διοίκησης των προβλημάτων που είναι εμφανή σε κάθε στρατιώτη στα χαρακώματα».

«Τι μπορεί να γίνει για το Ποκρόβσκ;» ρώτησε ρητορικά. «Δυστυχώς, η μόνη επιλογή είναι η εκκένωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων. Νομίζω ότι η πόλη σύντομα θα πάψει να υπάρχει».

Σύμφωνα με τους FT, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο στις 27 Αυγούστου, ο Ζελένσκι περιέγραψε την κατάσταση στο μέτωπο κοντά στο Ποκρόβσκ ως «εξαιρετικά δύσκολη». Ωστόσο, οι δυσκολίες δεν είναι μόνο στο Ποκρόβσκ αλλά και στο Κουρσκ, με τις ουκρανικές δυνάμεις να εξαλείφονται με ανησυχητικό ρυθμό.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 30 Αυγούστου πως περισσότεροι από 7.800 Ουκρανοί στρατιώτες και 75 άρματα εξουδετερώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στις παραμεθόριες περιοχές της περιοχής του Κουρσκ.

«Συνολικά, κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην κατεύθυνση του Κουρσκ, ο εχθρός έχασε περισσότερους από 7.800 στρατιώτες, 75 άρματα μάχης, 36 οχήματα μάχης πεζικού, 64 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 507 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 235 οχήματα, 53 πυροβόλα, 15 εκτοξευτές πυραύλων πολλαπλών εκτοξεύσεων», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ουκρανικός στρατός υποφέρει ήδη από μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να εκλιπαρεί τους δυτικούς εταίρους του να στείλουν περισσότερο εξοπλισμό, οι στρατιώτες, οι νομοθέτες και οι στρατιωτικοί αναλυτές έχουν κάθε δικαίωμα να επικρίνουν τον Ζελένσκι για την επιχείρηση του Κουρσκ, καθώς ουσιαστικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων που έχει ήδη αποκαλυφθεί μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έναρξή της. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, είναι αδύνατο για την Ουκρανία να κρατήσει τις περιοχές που κατακτήθηκαν στο Κουρσκ και αντίθετα επέτρεψε στον ρωσικό στρατό να συνεχίσει την πορεία του για την απελευθέρωση του Ποκρόβσκ από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, φέρνοντας έτσι την τελική νίκη της Ρωσίας ένα βήμα πιο κοντά.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail