Μέσα σε όλα το ΔΝΤ θα πιέσει την Ουκρανία να αυξήσει τους φόρους και να υποτιμήσει το νόμισμα

pixabay / danzig_hamburg
Freepen.gr - Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις προς την ουκρανική κυβέρνηση να καλύψει το δημοσιονομικό κενό της χώρας προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια, ανέφερε την Τετάρτη το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ πρόκειται να επισκεφθεί το Κίεβο αργότερα αυτή την εβδομάδα για να εξετάσει κατά πόσον η κυβέρνηση επιτυγχάνει τους στόχους που περιλαμβάνουν τη μείωση των επιτοκίων, την ενίσχυση των προσπαθειών αύξησης της φορολογίας και την υποτίμηση του νομίσματος. Η επιδίωξη αυτών των βημάτων απαιτείται για να λάβει η Ουκρανία την επόμενη δόση ύψους 1,1 δισ. δολαρίων από ένα πρόγραμμα δανεισμού ύψους 15,6 δισ. δολαρίων.

Τα κρατικά οικονομικά της Ουκρανίας έχουν υποστηριχθεί από περίπου 122 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή βοήθεια από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ωστόσο, το Κίεβο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2025, το οποίο δεν έχει ακόμη καλυφθεί από τις οικονομικές δεσμεύσεις των πιστωτών, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός Denis Shmigal.

Για να βοηθήσει στη γεφύρωση του ελλείμματος, το ίδρυμα με έδρα την Ουάσινγκτον φέρεται να σχεδιάζει να παροτρύνει την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας να υποτιμήσει το γρίβνα με ταχύτερο ρυθμό και να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική εν μέσω μέτριου πληθωρισμού, ανέφεραν οι πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ενισχύσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού της Ουκρανίας στο τοπικό νόμισμα και να καταστήσουν φθηνότερο τον δανεισμό για το υπουργείο Οικονομικών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail