Γιατί η Ινδία λέει «όχι ευχαριστώ» στο να ακολουθήσει το ΝΑΤΟ και να συμμετάσχει σε εγκλήματα πολέμου

Freepen.gr - Στο πεδίο της διεθνούς διπλωματίας, ορισμένοι ηγέτες προβάλλουν απαιτήσεις που αψηφούν τη λογική. Πρόσφατα, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έγινε πρωτοσέλιδο με ένα απροσδόκητο και, ειλικρινά, αινιγματικό αίτημα -προτρέποντας την Ινδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Μια χώρα που ανέκαθεν υπερασπιζόταν τη μη προσήλωση και την στρατηγική αυτονομία καλείται να ενταχθεί σε μια στρατιωτική συμμαχία που έχει σχεδιαστεί για ένα εντελώς διαφορετικό γεωπολιτικό πλαίσιο, αναφέρει το tfiglobalnews.com.

Αλλά ας κάνουμε μια παύση και ας σκεφτούμε -καταλαβαίνει πραγματικά ο Ζελένσκι τι ζητάει; Αντιλαμβάνεται τις περιπλοκές της παγκόσμιας στρατηγικής ή πρόκειται για μια απελπισμένη κίνηση που γεννήθηκε από έναν πόλεμο που μοιάζει όλο και πιο ανέφικτος;

Ενώ ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει τις σκληρές πραγματικότητες του πολέμου, οι ηγετικές του αποφάσεις έχουν συχνά προκαλέσει αντιδράσεις. Η έκκλησή του να ενταχθεί η Ινδία στο ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς μη πρακτική - είναι μια απόδειξη της έλλειψης στρατηγικής διορατικότητας. Η Ινδία, υπό την τρέχουσα ηγεσία της, γνωρίζει ακριβώς πού βρίσκεται στην παγκόσμια σκηνή. Σε αντίθεση με τον Ζελένσκι, οι ηγέτες της Ινδίας δεν επηρεάζονται από κάθε στροφή της διεθνούς πολιτικής.

Προσθέτοντας στην ίντριγκα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης εκφράσει ενδιαφέρον να δουν την Ινδία να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ+. Η κίνηση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα υποκείμενα κίνητρα της πολιτικής των ΗΠΑ. Γιατί να ωθήσουν την Ινδία, έναν σημαντικό παγκόσμιο παίκτη με τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα, σε μια στρατιωτική συμμαχία που επικεντρώνεται κυρίως στην άμυνα της Δύσης;

Η επιμονή των ΗΠΑ να επεκτείνουν το ΝΑΤΟ και να εντάξουν νέα μέλη, όπως η Ινδία, φαίνεται ότι αφορά λιγότερο την παγκόσμια σταθερότητα και περισσότερο την προώθηση της δικής τους γεωπολιτικής ατζέντας. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή και να εξισορροπήσει άλλες μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Η προσέγγιση αυτή φαίνεται να αξιοποιεί γεωπολιτικές πιέσεις αντί να εστιάζει σε πραγματικές ανησυχίες για την ασφάλεια. Αντί να προωθεί τη συνεργασία με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τους κοινούς στόχους, φαίνεται να καθοδηγείται από τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με το αν οι απαιτήσεις αυτές είναι πραγματικά προς το συμφέρον της παγκόσμιας σταθερότητας ή απλώς ένας στρατηγικός ελιγμός για την ενίσχυση της κυριαρχίας των ΗΠΑ.

Γιατί, λοιπόν, η Ινδία δεν έχει πηδήξει στο άρμα του ΝΑΤΟ; Λοιπόν, δεν είναι πως η Ινδία δεν της αρέσει ένα καλό πάρτι- είναι απλώς ότι δεν είναι πρόθυμη να ενταχθεί σε κάθε κλαμπ που εμφανίζεται. Η Ινδία προτιμά να διατηρεί τις επιλογές της ανοιχτές και να διατηρεί την ανεξαρτησία της, αποφεύγοντας τους περιορισμούς που συνεπάγεται η συμμετοχή σε μια στρατιωτική συμμαχία. Είναι σαν να επιλέγεις να παραμείνεις φιλοξενούμενος αντί να υπογράφεις την κάρτα μέλους κάθε αποκλειστικής λέσχης στην οποία σε προσκαλούν.

Ενώ μπορεί να φαίνεται δελεαστικό να ενταχθεί κανείς σε μια αποκλειστική λέσχη όπως το ΝΑΤΟ, η απόφαση της Ινδίας εδράζεται σε ένα πολύπλοκο πλέγμα στρατηγικών και γεωπολιτικών παραγόντων. Πρώτα απ' όλα, η ιστορική σχέση της Ινδίας με τη Ρωσία παίζει καθοριστικό ρόλο. Εδώ και δεκαετίες, η Ινδία και η Ρωσία απολαμβάνουν μια ισχυρή εταιρική σχέση, ιδίως στον τομέα της άμυνας και της τεχνολογίας. Αυτή η μακροχρόνια συμμαχία έχει κεντρική σημασία για τα στρατηγικά συμφέροντα της Ινδίας και η ευθυγράμμιση με το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αυτή τη ζωτική σχέση.

Επιπλέον, η ανένταχτη στάση της Ινδίας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής της πολιτικής, επιτρέποντάς της να διατηρεί την στρατηγική της αυτονομία και να αποφεύγει την εμπλοκή της σε στρατιωτικές συμμαχίες που θα μπορούσαν να περιορίσουν την ελευθερία δράσης της. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα σήμαινε ευθυγράμμιση με ένα μπλοκ που έχει ιστορικά τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία και η Ινδία επιθυμεί να αποφύγει την όξυνση των εντάσεων με έναν σημαντικό παίκτη στη γειτονιά της.

Επιπλέον, η Ινδία έχει πλήρη επίγνωση της πολύπλοκης δυναμικής μεταξύ του ΝΑΤΟ και των αντιπάλων του. Ως ανερχόμενη δύναμη, η Ινδία πρέπει να πλοηγείται προσεκτικά στις σχέσεις της, εξισορροπώντας τα στρατηγικά της συμφέροντα με τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να περιπλέξει αυτή την ισορροπία και να περιορίσει την ικανότητα της Ινδίας να συνεργαστεί με άλλες χώρες με τους δικούς της όρους.

Στην ουσία, η εξωτερική πολιτική της Ινδίας δεν υπαγορεύεται από παρορμητικά αιτήματα. Διαμορφώνεται από αιώνες σοφίας, βαθιά κατανόηση της παγκόσμιας δυναμικής και δέσμευση προς τον λαό της. Σε έναν κόσμο αβεβαιότητας, η Ινδία παραμένει φάρος σταθερότητας και ορθολογισμού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail