Η εισβολή στη Ρωσία δε θα λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ουκρανίας

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ουκρανικές δυνάμεις πέρασαν τα βόρεια σύνορά τους και εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος. Οι Ουκρανοί κατέλαβαν γρήγορα το ένα χωριό μετά το άλλο, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα που σταθμεύουν σε αυτή την περιοχή του Κουρσκ ήταν αραιά, συχνά στρατολογημένα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και άοπλα.

Connor O'Keeffe - mises.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε πάνω από 400 τετραγωνικά μίλια ρωσικού εδάφους. Κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι και πολλοί από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της στα δυτικά μέσα ενημέρωσης πανηγύρισαν την επιχείρηση ως μια μεγάλη αμηχανία για τον Βλανταμίρ Πούτιν και μια αναγκαία αναζωογόνηση του ουκρανικού ηθικού.

Καθώς όμως το σοκ της αιφνιδιαστικής επίθεσης έφυγε και τα ουκρανικά κέρδη στο έδαφος επιβραδύνθηκαν και σταμάτησαν, οι αναλυτές της δυτικής εξωτερικής πολιτικής έμειναν να μαντεύουν ποιος ακριβώς ήταν ο στρατηγικός στόχος της εισβολής.

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται επισήμως ότι πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας μιας νεκρής ζώνης για την ελαχιστοποίηση των διασυνοριακών επιθέσεων με ρουκέτες στην περιοχή, αλλά αυτή η εξήγηση δεν έχει γίνει ευρέως αποδεκτή από τους ειδικούς της εξωτερικής πολιτικής. Ορισμένοι πιστεύουν πως η επιχείρηση είχε σκοπό να δείξει στους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας ότι μπορούν ακόμη να κερδίζουν μάχες, προκειμένου να συνεχίσουν να έρχονται χρήματα και μεταφορές όπλων. Άλλοι πιστεύουν ότι ο κύριος σκοπός ήταν να πληγεί η αξιοπιστία του Πούτιν στη ρωσική κοινή γνώμη.

Για όσους από εμάς ζητούν διαπραγματεύσεις, αυτό έμοιαζε να είναι μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για να ξανακερδίσουν κάποια μόχλευση έναντι της Ρωσίας πριν από την έναρξη συνομιλιών. Στους είκοσι οκτώ μήνες από τότε που η Δύση έπεισε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απομακρυνθεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες τις εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022, η θέση της Ουκρανίας στις μελλοντικές συνομιλίες γίνεται όλο και πιο αδύναμη.

Πρώτον, το Σεπτέμβριο του 2022, οι Ρώσοι διεκδίκησαν μόνιμα δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μίλια ουκρανικού εδάφους που είχαν συμφωνήσει νωρίτερα να εγκαταλείψουν.

Υπήρξε μια ευκαιρία το Νοέμβριο του 2022, όταν η Ουκρανία εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση και ανακατέλαβε τη νότια πόλη Χερσώνα. Και, ενώ η θέση τους ήταν ακόμη πιο αδύναμη από ό,τι την άνοιξη του 2022, η νίκη αυτή ήταν πιθανότατα η καλύτερη ευκαιρία που θα είχε η Ουκρανία για να μεταβεί σε συνομιλίες, όπως δήλωσε τότε ο πρώην πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού Μαρκ Μίλεϊ.
Δε συνέβη. Αντ' αυτού, μας είπαν ότι μια μαζική αντεπίθεση θα ξεκινούσε το περασμένο καλοκαίρι για να εκδιώξει τους Ρώσους από μεγάλο μέρος των εδαφών που έλεγχαν. Όταν ήρθε η ώρα, ωστόσο, οι Ουκρανοί δυσκολεύτηκαν να διασπάσουν τα βαριά ρωσικά ναρκοπέδια και, στο τέλος, έχασαν περισσότερα εδάφη από όσα είχαν κερδίσει. Έκτοτε, η θέση της Ουκρανίας έχει γίνει ακόμη πιο επισφαλής, καθώς ο ανεφοδιασμός της σε στρατιώτες λιγοστεύει.

Τους τελευταίους μήνες, ο πόλεμος έχει εισέλθει σε μια κάπως αδιέξοδη κατάσταση, καθώς η Ρωσία ταμπουρώθηκε και πόνταρε στον ταχύτερο ρυθμό φθοράς της Ουκρανίας - ενώ τα γεράκια στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υποστήριζαν, παράλογα, ότι η Ουκρανία χρειαζόταν απλώς περισσότερα χρήματα και όπλα για να βγει από το τέλμα που προκαλούσε η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Η Ουκρανία είχε ελάχιστη έως μηδαμινή επιρροή και της τελείωνε ο χρόνος.

Έτσι, θα ήταν λογικό για την Ουκρανία να προσπαθήσει να αλλάξει τα πράγματα τώρα με μια επιχείρηση όπως αυτή που βλέπουμε να διαδραματίζεται στην περιοχή του Κουρσκ. Στην καλύτερη περίπτωση, οι Ουκρανοί σκοπεύουν να μεταβούν σε ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά ήθελαν πρώτα να αρπάξουν κάποια εδάφη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να αποσπάσουν παραχωρήσεις από τους Ρώσους.

Αυτό θα σηματοδοτούσε, τουλάχιστον, πως οι Ουκρανοί είναι ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις, αλλά φαίνεται επίσης απίθανο να πετύχει. Προκειμένου αυτή η αρπαγή εδαφών να αποσπάσει με επιτυχία παραχωρήσεις, οι Ρώσοι πρέπει να πειστούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη τους θα είναι μέσω συνομιλιών και όχι με τη βία. Και αυτή τη στιγμή, είναι σαφές ότι δεν είναι πεπεισμένοι γι' αυτό.

Επί του παρόντος, οι Ρώσοι κινητοποιούν εφεδρικά στρατεύματα για να ανακαταλάβουν τα εδάφη που χάθηκαν στο Κουρσκ και έχουν εξαπολύσει ορισμένα καταστροφικά πλήγματα στις ουκρανικές γραμμές ανεφοδιασμού που υποστηρίζουν την εισβολή. Έχουν επίσης κλιμακώσει τις επιθέσεις τους στο κύριο μέτωπο για να επωφεληθούν από την εκτροπή στρατευμάτων της Ουκρανίας στο Κουρσκ. Παρόλο που οι Ρώσοι αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση των Ουκρανών, ανακτούν γρήγορα τη δυναμική τους.

Έτσι, αν ο στόχος της εισβολής στο Κουρσκ ήταν να ενισχυθεί η θέση της Ουκρανίας σε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες, μπορεί και πάλι να βρεθούν σε μια θέση όπου η αναμονή απλώς επιδεινώνει τη θέση τους. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι οφείλουν να αντιστρέψουν την τρομερή απόφασή τους πριν από δύο χρόνια και να ενθαρρύνουν τους Ουκρανούς να πιέσουν επιτέλους για ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ρώσους.

Και αν οι προθέσεις πίσω από την εισβολή είναι χειρότερες -όπως υποδηλώνουν τα σχόλια του Ζελένσκι, ο οποίος υποστηρίζει ότι επειδή η Ρωσία δεν έχει εξαπολύσει πυρηνικές επιθέσεις αφού οι μάχες διαχύθηκαν στο έδαφός της, η Δύση μπορεί και πρέπει να βοηθήσει τους Ουκρανούς να εξαπολύσουν επιθέσεις βαθύτερα στη Ρωσία-, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για την Ουάσινγκτον να ανακτήσει τον έλεγχο του πληρεξουσίου της και να δώσει τέλος σε αυτόν τον φρικτό, περιττό πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail