Η Αρμενία και η ΕΕ ξεκινούν τη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων

Photo: primeminister.am
Freepen.gr - Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει τον «διάλογο» με την Αρμενία για την παροχή δυνατότητας ταξιδιού χωρίς βίζα στους Αρμένιους πολίτες στην ΕΕ. Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω αναφορών για αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος οι Αρμένιοι στην απόκτηση βίζας και στην είσοδο σε χώρες του χώρου Σένγκεν.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται ευρέως να διαρκέσουν χρόνια για να ολοκληρωθούν και θα απαιτήσουν από την Αρμενία να εφαρμόσει εκτεταμένες, φιλελευθεροποιητικές μεταρρυθμίσεις για να ικανοποιήσει τα κριτήρια της ΕΕ. Τελικά, οποιαδήποτε συμφωνία για την απελευθέρωση της βίζας θα απαιτήσει την έγκριση του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά το τελευταίο έτος, η Αρμενία έχει κάνει μια γεωπολιτική στροφή μακριά από τη Ρωσία προς τη Δύση, τροφοδοτούμενη από την ευρέως διαδεδομένη απογοήτευση με το Κρεμλίνο για την αποτυχία του να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία κορυφώθηκε με την ανακατάληψη της περιοχής από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν φαίνεται να έχει την πρόθεση να προετοιμάσει τη χώρα για μια υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ. Στις 9 Σεπτεμβρίου υποδέχθηκε στο Ερεβάν αντιπροσωπεία της ΕΕ με επικεφαλής τον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ και Επίτροπο για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.  Ο Pashinyan σημείωσε πως η δημόσια συζήτηση στην Αρμενία σχετικά με μια πιθανή υποψηφιότητα προσχώρησης αυξάνεται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail