Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αντιδράσεις επειδή πιέζουν τους συμμάχους τους να περιορίσουν τη συνεργασία με την Κίνα

Illustration: Chen Xia/GT
Για να περιορίσουν τις εξελίξεις της Κίνας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα πιέσει τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, να αυστηροποιήσουν περαιτέρω τους περιορισμούς στην πρόσβαση της Κίνας στην τεχνολογία ημιαγωγών. Ωστόσο, η δυσαρέσκεια αυξάνεται εντός των χωρών αυτών σχετικά με τις αυξανόμενες απαιτήσεις της Ουάσινγκτον.

Global Times - globaltimes.cn / Παρουσίαση Freepen.gr

Την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος του ολλανδικού γίγαντα εξοπλισμού τσιπ ASML παραδέχθηκε ότι η εκστρατεία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό των εξαγωγών της εταιρείας σε πελάτες στην Κίνα στο όνομα της εθνικής ασφάλειας έχει γίνει με την πάροδο του χρόνου πιο «οικονομικά υποκινούμενη». Αναγνώρισε πως η απόδειξη ότι οι περιορισμοί αυτοί αφορούν την εθνική ασφάλεια γίνεται όλο και πιο δύσκολη και αναμένει πως οι αντιδράσεις κατά των περιορισμών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα αυξηθούν.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ASML εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Ο Christophe Fouquet, διευθύνων σύμβουλος της ASML, και ο προκάτοχός του Peter Wennink, εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους στους περιορισμούς των ΗΠΑ στις εξαγωγές εξοπλισμού κατασκευής τσιπ της ASML στην Κίνα. Ομοίως, οι Ιάπωνες και οι Νοτιοκορεάτες κατασκευαστές βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις κυβερνήσεις τους, οι οποίες αισθάνονται εδώ και καιρό την πίεση των ΗΠΑ να μειώσουν τη στενότερη συνεργασία με την Κίνα. Οι εταιρείες αυτές φοβούνται ότι η συνέχιση της τήρησης των αμερικανικών περιορισμών θα βλάψει σοβαρά τις κανονικές εμπορικές σχέσεις, βλάπτοντας τελικά τα δικά τους συμφέροντα.

Οι αυξανόμενες ορθολογικές φωνές εντός των συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ καθοδηγούνται κυρίως από τις ανησυχίες για τα εθνικά οικονομικά τους συμφέροντα. Αναδεικνύει επίσης τον εγωιστικό χαρακτήρα των ΗΠΑ, οι οποίες αδιαφορούν για τη δυσαρέσκεια των συμμάχων τους.

Ο Lü Xiang, ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, δήλωσε στους Global Times ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν αναγκαστεί να εφαρμόσουν περιορισμούς στις εξαγωγές λόγω της επιρροής της αμερικανικής ηγεμονίας, αλλά τα μέτρα αυτά έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημιά σε αυτά τα έθνη, αποδεικνύοντας ότι η συνεχιζόμενη πίεση από τις ΗΠΑ δεν είναι βιώσιμη.

Στην πραγματικότητα, ο εξαναγκασμός άλλων χωρών από τις ΗΠΑ να καταστείλουν κινεζικές εταιρείες και να περιορίσουν τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας προς την Κίνα είναι μια μορφή οικονομικού εξαναγκασμού, που δεν σχετίζεται καθόλου με την «εθνική ασφάλεια». Οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον θα πρέπει να αναγνωρίσουν πως ενεργώντας ως «πρώτη γραμμή» στην αντι-κινεζική ατζέντα των ΗΠΑ, τα δικά τους εθνικά συμφέροντα καπελώνονται από τις ΗΠΑ.

Χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ολλανδία έχουν βαθιές οικονομικές σχέσεις με την Κίνα, η οποία θεωρείται μια κρίσιμη, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μια αναντικατάστατη υπερπόντια αγορά. Ωστόσο, οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τις εξαρτήσεις ασφαλείας αυτών των χωρών για να τις εξαναγκάσουν να υιοθετήσουν τις περιοριστικές πολιτικές τους, οι οποίες διαταράσσουν τις καθιερωμένες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Τελικά, οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να βλάψουν όχι μόνο τους συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Lü.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ τονίζουν επανειλημμένα τη σημασία της επέκτασης των συμμαχιών τους, η χώρα δεν έχει καταφέρει να προσφέρει απτά οφέλη στους λεγόμενους συμμάχους της. Για τις ΗΠΑ, οι σύμμαχοι αναμένεται απλώς να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, και τα περιοριστικά μέτρα τους έχουν ήδη προκαλέσει απώλειες γι' αυτούς.

Πάρτε ως παράδειγμα τη Νότια Κορέα: το 2023, η Νότια Κορέα κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα, σηματοδοτώντας το πρώτο έλλειμμα με τη χώρα αυτή εδώ και 31 χρόνια. Σύμφωνα με τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, ο κύριος παράγοντας πίσω από αυτή την αλλαγή είναι η μείωση των εξαγωγών προϊόντων, όπως οι ημιαγωγοί, λόγω των εξαγωγικών περιορισμών που επιβλήθηκαν κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα πιέσει τους συμμάχους τους να περιορίσουν τις εξαγωγές προς την Κίνα, αλλά ποτέ δεν έδειξαν προθυμία ή ικανότητα να προσφέρουν αποζημίωση. Ο Lü δήλωσε ότι ούτε ο ισχυρισμός των ΗΠΑ για την ενίσχυση της διατλαντικής εταιρικής σχέσης, ούτε το λεγόμενο Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού με τους συμμάχους τους περιλαμβάνει οποιαδήποτε δέσμευση των ΗΠΑ να παραχωρήσουν στους συμμάχους τους μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά τους. Αυτό σημαίνει πως οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα πρέπει να επωμιστούν τις οικονομικές συνέπειες για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Κατά ειρωνικό τρόπο, αν και οι ΗΠΑ προσπαθούν σκληρά να περιορίσουν την ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας της Κίνας ακόμη και εις βάρος των συμφερόντων των συμμάχων τους και της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, όχι μόνο δεν έχουν επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να βρεθούν περιτριγυρισμένες από δυσαρεστημένους συμμάχους. Καλλιεργώντας εγωιστικά τη διαίρεση και την αντιπαράθεση για να περιορίσουν την Κίνα, οι ΗΠΑ πυροβολούν τώρα τον εαυτό τους στα πόδια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail