Illustration: Chen Xia/GT |
Global Times / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι ανακοίνωσαν την Τετάρτη νέα πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία κατά την κοινή επίσκεψή τους στην εμπόλεμη χώρα, την πρώτη τέτοια επίσκεψη εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Ουκρανία 700 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική και ενεργειακή βοήθεια, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαθέσει σχεδόν 800 εκατομμύρια δολάρια σε οικονομική στήριξη και προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού.
Δυστυχώς, εν μέσω της πεποίθησης των δυτικών συμμάχων ότι η σύγκρουση εισέρχεται σε μια «κρίσιμη στιγμή», αυτή η σπάνια κοινή επίσκεψη εξακολουθεί να μην αποσκοπεί στην επίτευξη ειρήνης. Οι ειδικοί εκτιμούν πως` η επίσκεψη αυτή αντανακλά μια σαφή πολιτική στάση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι δύο θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα υιοθετήσει μια σκληρή, ασυμβίβαστη στάση και να εξαντλήσουν στρατιωτικά τη Ρωσία μέσω της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν αποτελούν καν επιλογή. Η πραγματική τους πρόθεση είναι να αναζωπυρώσουν τις φλόγες του πολέμου, διασφαλίζοντας πως η Ουκρανία θα συνεχίσει να χρησιμεύει ως πιόνι σε αυτή την παρατεταμένη σύγκρουση.
Η κρίση στην Ουκρανία σέρνεται πλέον για περισσότερα από δυόμισι χρόνια, και ακριβώς υπό την ανοιχτή και συγκαλυμμένη παρέμβαση δυτικών χωρών όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ευκαιρίες για ειρήνη έχουν επανειλημμένα ξεφύγει. Πρόσφατα, η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Βικτόρια Νούλαντ αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συμβούλευσαν την Ουκρανία να απορρίψει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία το 2022. Ο David Arakhamia, ένας Ουκρανός πολιτικός, δήλωσε επίσης ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson επισκέφθηκε το Κίεβο το 2022 για να ενημερώσει τους Ουκρανούς αξιωματούχους ότι η Δύση δεν θα υπογράψει τίποτα με τη Μόσχα, προτρέποντας: «Ας πολεμήσουμε απλώς».
Ωστόσο, ο λαός της Ουκρανίας είναι αυτός που έχει πληρώσει το τίμημα της παρότρυνσης «ας πολεμήσουμε απλώς» με τη ζωή του, ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που συνεχίζουν να υποδαυλίζουν τη φλόγα, υπολογίζουν τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσουν. Για τις ΗΠΑ, η ιδιοτελής «οικονομία του πολέμου» έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά και πόνο σε πολλές χώρες, ενώ ταυτόχρονα αποφέρει τεράστια κέρδη στο αμερικανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, καλλιεργώντας έναν φαύλο κύκλο μεταξύ «πολέμου και κέρδους». Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Robert F. Kennedy Jr δήλωσε κάποτε ευθέως ότι οι ΗΠΑ διαταράσσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις επειδή η Ουάσινγκτον «ήθελε τον πόλεμο».
Ως πρωτοπόρος των ΗΠΑ στον περιορισμό της Ρωσίας, το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε στενά την Ουάσινγκτον στη στρατιωτική υποστήριξή του προς την Ουκρανία, ελπίζοντας να αποκομίσει περισσότερα οφέλη και επιρροή από την ουκρανική κρίση, επιδεικνύοντας παράλληλα το καθεστώς της μεγάλης δύναμης και την ικανότητά του να διατηρεί τον έλεγχο της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Ωστόσο, ο συνεχής εξοπλισμός της Ουκρανίας από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει έρθει χωρίς τίμημα. Ενώ οι ΗΠΑ επωφελούνται πάρα πολύ, οι δευτερογενείς επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία έχουν αυξήσει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και η μαζική στρατιωτική βοήθεια έχει επιδεινώσει τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας, με την κοινωνική δυσαρέσκεια να συνεχίζει να αυξάνεται. Καθώς η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας από τις ΗΠΑ και αδυνατεί να απεγκλωβιστεί, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τα πραγματικά κέρδη και τις απώλειές του καθώς ακολουθεί το παράδειγμα της Ουάσινγκτον.
Κατά ειρωνικό τρόπο, ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απασχολημένες με την τροφοδότηση της σύγκρουσης και την παρεμπόδιση των ειρηνευτικών συνομιλιών, συνεχίζουν να κατηγορούν αβασάνιστα την Κίνα ότι υποστηρίζει τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην «υποστήριξη της Κίνας». Στην πραγματικότητα, η Κίνα δεν είναι ούτε δημιουργός ούτε μέρος της κρίσης στην Ουκρανία και έχει δεσμευτεί να προωθήσει τις συνομιλίες για την ειρήνη. Ως οι πραγματικοί υποκινητές της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα πρέπει να μεταθέτουν την ευθύνη για τα προβλήματα που δημιούργησαν στην Κίνα. Οι προσπάθειές τους να συκοφαντήσουν άδικα την Κίνα και να παρουσιαστούν ως «υπερασπιστές της ειρήνης» θα είναι τελικά μάταιες.