ΗΠΑ-Ινδία: Είναι μια κατάσταση τύπου "η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;"

AFΡ
Η τρίτη θητεία του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι είναι μια περίοδος κληρονομιάς που χαρακτηρίζεται από την «ενηλικίωσή» του - λαμβάνοντας τολμηρές αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική. Μόλις κατακάθισε η σκόνη από την αμφιλεγόμενη απόφαση του Μόντι να επισκεφθεί το Κίεβο ως ειρηνοποιός, ακόμη και όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία μόνο επιταχύνεται, ο Μόντι πήρε την απόφαση στη μοναξιά του μυαλού του προφανώς να καλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της σύντομης τριήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ που αρχίζει το Σάββατο.

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό, τουλάχιστον, είναι το μήνυμα από τη σιωπή των αμνών στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και την αποστολή μας στην Ουάσιγκτον. Στην πραγματικότητα, η «έκτακτη είδηση» ήρθε από τον ίδιο τον μεγάλο άνθρωπο. Τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης την αναπαρήγαγαν αμέσως.

Τώρα που η γάτα βγήκε από το σακί, οι spin masters στο Δελχί αναβαθμίζουν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τραμπ. Το ANI πήρε συνέντευξη από τον διακεκριμένο επιχειρηματία με έδρα τη Νέα Υόρκη και στενό συνεργάτη του Τραμπ, τον Al Mason (ο οποίος συγκαταλέγεται στον στενό κύκλο του Τραμπ) και το Doordarshan μετέδωσε αμέσως ολόκληρο το ρεπορτάζ 760 λέξεων του ειδησεογραφικού πρακτορείου στην ιστοσελίδα του, με τίτλο PM Modi, Trump Are Strong Leaders Who Respect Each Other, Says Former US President's Close Aide.

Παρά την ενορχηστρωμένη εκστρατεία κατά του Τραμπ από τα κυρίαρχα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το Δελχί προφανώς διατηρεί ανοιχτό μυαλό. Ο Μόντι βρίσκεται στην ίδια σελίδα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, τους σημαιοφόρους της δεξιάς συντηρητικής-εθνικιστικής ιδεολογίας στην ευρωπαϊκή πολιτική, οι οποίοι απορρίπτουν τη νεοσυντηρητική-παγκοσμιοποιητική προοπτική που εκπροσωπεί ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Στην πολιτική κουλτούρα των ΗΠΑ, δεν είναι ασυνήθιστο οι ξένοι αξιωματούχοι να καλούν πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σάρα, ολοκλήρωσε μια εβδομαδιαία επίσκεψη στις ΗΠΑ στα τέλη Ιουλίου, επισκεπτόμενος τον Τραμπ στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα.

Ο Όρμπαν συναντήθηκε με τον Τραμπ περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Αλλά από την άλλη, ο Όρμπαν ασκεί έντονη κριτική στον Μπάιντεν και στον πόλεμο στην Ουκρανία και εκφράζει ανοιχτά την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Τραμπ. Ο Όρμπαν πέταξε στη Μόσχα και το Κίεβο πριν συναντήσει τον Τραμπ τον Ιούλιο.

Ο Μόντι θα συναντήσει ομοίως τον Τραμπ. Η κρίση στην Ουκρανία θα εμφανιστεί σχεδόν σίγουρα στη συζήτησή τους.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη συνάντησή του με τον επισκέπτη σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Ινδίας Ajit Doval στη Μόσχα, ο Πούτιν πρότεινε ακόμη ένα «διμερές» με τον Μόντι όταν επισκεφθεί τη Ρωσία αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS (22-24 Οκτωβρίου) στο Καζάν.

Την τελευταία φορά που ο Μόντι επισκέφθηκε τη Ρωσία τον Ιούλιο και συναντήθηκε με τον Πούτιν, την πρώτη τους τέτοια συνάντηση μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έγιναν έξαλλοι. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σούλιβαν προειδοποίησε ότι οι ισχυροί δεσμοί με τη Ρωσία ήταν ένα «κακό στοίχημα» για την Ινδία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε πως οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις σχέσεις της Ινδίας με τη Ρωσία. Και ο Έρικ Γκαρσέτι, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ινδία, επέπληξε δημοσίως την κυβέρνηση Μόντι ότι δεν μπορεί να θεωρεί τη φιλία της Ουάσινγκτον με το Δελχί «δεδομένη». Ο Garcetti αμφισβήτησε τον λόγο ύπαρξης της στρατηγικής αυτονομίας της Ινδίας.

Σε ένα τόσο περίπλοκο σκηνικό, μπορεί να είναι σύμπτωση πως ο αμφιλεγόμενος ακτιβιστής του Χαλιστανισμού που έχει εγκατασταθεί στις ΗΠΑ, ο Gurpatwant Singh Pannun, έχει καταθέσει πολιτική αγωγή στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη εναντίον της κυβέρνησης της Ινδίας, του Doval και ανώτερων αξιωματούχων της Πτέρυγας Έρευνας και Ανάλυσης και του «Ινδού επιχειρηματία» Nikhil Gupta (ο οποίος εκδόθηκε στις ΗΠΑ από την Πράγα νωρίτερα φέτος) για την «πρωτοφανή απόπειρα δολοφονίας ενός Αμερικανού πολίτη στο έδαφος των ΗΠΑ»;

Είναι σημαντικό ότι η αγωγή αναφέρει επίσης: «Ο κ. Pannun αυτή την στιγμή δεν έχει κατονομάσει τον Narendra Modi ως κατηγορούμενο λόγω της ασυλίας που απολαμβάνει πλέον σύμφωνα με το αμερικανικό και το διεθνές δίκαιο ως επικεφαλής ξένης κυρίαρχης κυβέρνησης. Ωστόσο, ο κ. Pannun επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να τροποποιήσει την αγωγή για να συμπεριλάβει τον Narendra Modi ως εναγόμενο σε περίπτωση που το καθεστώς του ως αρχηγού κράτους αλλάξει κατά τη διάρκεια της παρούσας διαδικασίας».

Η εξέλιξη αυτή έχει σοβαρές επιπτώσεις στο βαθμό που «φέρνει τα πράγματα σχεδόν στο κατώφλι του πρωθυπουργού, του οποίου η εργασία με την NSA [Doval] είναι συνυφασμένη και άρρηκτα συνδεδεμένη», για να παραθέσω τα λόγια του V Sudarshan, ανώτερου δημοσιογράφου που γράφει για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Η μήνυση του Pannun είναι προσεκτικά χρονικά τοποθετημένη ώστε να συμπέσει με την επίσκεψη του Μόντι. Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας και το FBI διατηρούν ενεργά επαφή με τον Pannun και κατά πάσα πιθανότητα έδωσαν το πράσινο φως για την αγωγή του. Η αμερικανική διπλωματία έχει ιστορικό εκβιασμού χωρών που ακολουθούν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

Μέχρι τη Δευτέρα, ο Μόντι θα έχει επιστρέψει στην Ινδία και η Σύνοδος Κορυφής του Μέλλοντος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ , η οποία αποτέλεσε την αφορμή για το ταξίδι του στις ΗΠΑ, θα αρχίσει να ξεθωριάζει ως μακρινή ανάμνηση. Μια διεθνής συναίνεση για το «πώς θα προσφέρουμε ένα καλύτερο παρόν και θα διασφαλίσουμε το μέλλον» θα παραμείνει άπιαστη στην εποχή της γεωπολιτικής μας.

Το υπόλοιπο της ημέρας θα είναι σε μεγάλο βαθμό οι επιπτώσεις από την αγωγή του Pannun. Αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία επίσκεψη του Ντοβάλ στις ΗΠΑ, καθώς μπορεί σύντομα να γίνει φυγάς από τον αμερικανικό νόμο. Αυτό θέτει τον υπουργό Εξωτερικών S. Jaishankar σε διπλό ρόλο στις ανταλλαγές υψηλού επιπέδου με την Ουάσινγκτον - διπλασιάζοντας επίσης τον ρόλο του τσάρου ασφαλείας της Ινδίας. Οι Αμερικανοί δεν θα έχουν αντίρρηση γι' αυτό.

Ωστόσο, η συναλλακτική σχέση ως τέτοια αποκτά μια νέα δυναμική. Η στρατηγική κατευνασμού του Δελχί μπορεί τώρα να μεταφραστεί σε περισσότερες συμφωνίες όπλων μεγατόνων με τις ΗΠΑ, δημιουργώντας σημαντικές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία. Πρόκειται για μια κατάσταση με το κοτόπουλο και το αυγό. Μην κάνετε κανένα λάθος, οι Αμερικανοί θα τη χρησιμοποιήσουν για να πιέσουν την Ινδία.

Η σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν γίνεται μια δοκιμαστική διαδικασία. Σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «αναπτύσσονται εναλλακτικές πλατφόρμες πληρωμών στο πλαίσιο των BRICS, οι οποίες επιτρέπουν στις χώρες να εμπορεύονται, να επενδύουν και να πραγματοποιούν άλλες οικονομικές συναλλαγές χωρίς να εξαρτώνται από εκείνους που αποφάσισαν να θέσουν ως όπλα το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ». Ο κ. Λαβρόφ πρόσθεσε ότι το νέο σύστημα πληρωμών δεν θα χρησιμοποιείται μόνο για τον διακανονισμό διασυνοριακών συναλλαγών, αλλά θα λειτουργεί ως ένα πλήρες οικονομικό σύνολο.

Η «απο-δολαριοποίηση» εξελίσσεται σε θέμα προεκλογικής εκστρατείας στις πολιτείες που δίνουν μάχη στις αμερικανικές εκλογές. Ο Τραμπ δήλωσε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ουισκόνσιν: «Μισώ όταν οι χώρες βγαίνουν από το δολάριο..... Θα πω: «Αν φύγετε από το δολάριο, δεν θα κάνετε δουλειές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί θα επιβάλουμε 100% δασμούς στα προϊόντα σας» (εδώ). Η Ουάσινγκτον θα περιμένει από την Ινδία να επιβραδύνει τη διαδικασία «απο-δολαριοποίησης» στην πλατφόρμα των BRICS.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail