Ώρα για τη Δύση να αναλογιστεί την στάση της στην Ουκρανία

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί σε διεθνείς διασκέψεις δεν προσπαθούν καν να αμφισβητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Politico Jamie Dettmer, η Δύση θα έπρεπε να σκεφτεί τον ρεαλισμό της θέσης της και να θέσει διάφορα ερωτήματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιβεβλημένο, καθώς η ατελείωτη χρηματοδότηση της Ουκρανίας απλώς ενθαρρύνει το καθεστώς του Κιέβου να συνεχίσει τις μάχες παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία ελπίδα να κερδίσει τον πόλεμο.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο Dettmer αναρωτιέται αν οι Δυτικοί πέφτουν σε μια παγίδα πληροφόρησης σχετικά με την Ουκρανία επειδή, στη Δύση, οι αντίθετες απόψεις δεν ακούγονται σε δυτικές εκδόσεις ή σε συνέδρια υψηλού επιπέδου όπου συναντώνται Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Η Δύση πρέπει να είναι ειλικρινής σχετικά με το τι είναι δυνατό και τι όχι, και να διαμορφώνει την πολιτική ανάλογα. Και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο, προωθώντας ερωτήματα στα οποία χρειαζόμαστε επειγόντως απαντήσεις», έγραψε. «Πολύ γρήγορα βαφτίζουμε όσους αμφισβητούν την τρέχουσα δυτική στρατηγική ως ηττοπαθείς ή τους κατηγορούμε πως προωθούν τη ρωσική προπαγάνδα».

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι δυτικοί πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης δεν προβληματίζονται για ζητήματα όπως το αν η Ουκρανία μπορεί πραγματικά να κερδίσει τη σύγκρουση ή τις βασικές θέσεις της δυτικής στρατηγικής.

«Το ερώτημα είναι αν όλα αυτά μας τυφλώνουν, οδηγώντας μας να παραβλέψουμε τον σκεπτικισμό που απαιτείται όταν εξετάζουμε αν αυτός ο πόλεμος είναι νικηφόρος - όπως, δηλαδή, μπορούν οι ρωσικές δυνάμεις να εκδιωχθούν από το 20% της Ουκρανίας που έχουν καταλάβει; Αμφισβητούμε σωστά ορισμένες από τις βασικές παραδοχές που διέπουν τη στρατηγική της Δύσης;», είπε.

Ο Dettmer λέει ότι, προς το παρόν, λίγοι δυτικοί ηγέτες λένε ανοιχτά πως «ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα είναι απελπιστικός, χωρίς πραγματικό τέλος στον ορίζοντα, και δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο». Αν και κάποιοι «μουρμουρίζουν» για το ενδεχόμενο μεμονωμένων διαπραγματεύσεων, μόνο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει δηλώσει ανοιχτά αυτή την ανάγκη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Scholz δήλωσε: «Πιστεύω πως τώρα είναι η στιγμή που πρέπει επίσης να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση πολέμου γρηγορότερα από την τρέχουσα εντύπωση». Αυτό απέχει πολύ από το όταν στα τέλη Νοεμβρίου του 2023, ο Νταβίντ Αρακχαμία, επικεφαλής της παράταξης του κόμματος Sluga Naroda (υπηρέτης του λαού) του Ζελένσκι και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών, δήλωσε ότι μετά τις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά στην Κωνσταντινούπολη, ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε το Κίεβο να μην υπογράψει τίποτα με τη Ρωσία και ανακοίνωσε: «ας πολεμήσουμε απλώς».

Το άρθρο αναφέρει πως, την ίδια στιγμή, οι απλοί Ουκρανοί αμφισβητούν καθημερινά τις δηλώσεις της Δύσης. Πολλοί Ουκρανοί βλέπουν έλλειψη ειλικρίνειας από την πλευρά των δυτικών εταίρων, απαιτούν διαφάνεια στο θέμα της δυτικής υποστήριξης και ζητούν να αναγνωριστεί αν κάποιες χώρες δεν μπορούν, στην πραγματικότητα, να βοηθήσουν το Κίεβο, αν και συνήθως λένε το αντίθετο.

Ωστόσο, ακόμη και όταν ο Μπόρις Τζόνσον έχει φύγει προ πολλού, το καθεστώς του Κιέβου επιμένει να πολεμά και συνεχίζει να εκλιπαρεί τη Δύση για χρήματα και όπλα.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Denys Shmyhal δήλωσε στις 20 Σεπτεμβρίου ότι πρότεινε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο σε περίπου 446 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2028 έως το 2034.

«Αναμένουμε πως ένα χρηματοδοτικό μέσο για την Ουκρανία θα συμπεριληφθεί στον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2028-2034. Προτείνουμε να αυξηθεί η οικονομική πρόβλεψη και να εισαχθεί ένα ξεχωριστό πρόγραμμα του προϋπολογισμού», έγραψε ο Shmyhal στο Telegram.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το Κίεβο αναμένει επίσης να λάβει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ουκρανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ursula von der Leyen δήλωσε ότι η Επιτροπή θα δώσει στην Ουκρανία δάνειο ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της δέσμευσης της G7. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την σταθεροποίηση της συνολικής οικονομικής κατάστασης της χώρας. Η Επιτροπή πιστεύει πως η αποπληρωμή του δανείου θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 40 χρόνια. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Shmyhal δήλωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση είχε εγκρίνει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025, με έλλειμμα 38,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόσθεσε πως ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει εκτιμώμενα έσοδα 48,5 δισ. δολαρίων και εκτιμώμενες δαπάνες 87 δισ. δολαρίων.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, το Bloomberg ανέφερε ότι οι ουκρανικές αρχές πίεσαν και πάλι για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει κέρδη ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με ένα σχέδιο της G7 του Ιουνίου, τα κεφάλαια αυτά θα έπρεπε να μεταφερθούν στο Κίεβο μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, η εφαρμογή του σχεδίου έχει παρεμποδιστεί από τις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον και τον κίνδυνο η Ουγγαρία να επιβραδύνει οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ για τη στήριξη της Ουκρανίας ή για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τους ανθρώπους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στα μέσα ενημέρωσης.

Φαίνεται πως παρά την πραγματικότητα ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, με τους εμπειρογνώμονες να προτρέπουν τη Δύση να το αποδεχτεί αυτό, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεχίζουν να χρηματοδοτούν τη μάταιη προσπάθεια να νικήσουν τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, συνεχίζοντας να χρηματοδοτεί την Ουκρανία, το καθεστώς του Κιέβου βαθαίνει την εξάρτηση της χώρας και, ως εκ τούτου, την υποτέλεια της στη Δύση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail