Πώς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ άρχισε να διαλύεται ανάμεσα σε δύο ωκεανούς

US aircraft carrier. Photo: Reuters
Θα διολισθήσει η Αμερική σε έναν κτηνώδη πόλεμο που δε θέλει; - Το Al Jazeera θέτει το ερώτημα.

Freepen.gr - Στρατηγικά, η συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή κινδυνεύει να αφήσει το αμερικανικό ναυτικό χωρίς αεροπλανοφόρα στον δυτικό Ειρηνικό, σε μια περιοχή όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος αντίπαλος των ΗΠΑ, η Κίνα.

Μετά από αρκετές δολοφονίες της κατοχικής δύναμης, με κυριότερη την επιχείρηση κατά του Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης (Χαμάς), η οποία έλαβε χώρα σε ιρανικό έδαφος, οι φόβοι για μια ιρανική αντίδραση κατά του Ισραήλ έχουν αυξηθεί και ο κίνδυνος έχει αυξηθεί ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα ενός περιφερειακού πολέμου, η έκβαση του οποίου μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Σε τέτοιες καταστάσεις και σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη προσδοκίες, φαίνεται φυσικό η Ουάσιγκτον να διασφαλίζει τον στρατηγικό της στόχο, που είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο στρατός αναδιατάσσει τον εξοπλισμό του και μετακινεί πρόσθετους αμυντικούς μηχανισμούς προς τη Μέση Ανατολή για να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή επίθεση κατά του Ισραήλ από την ιρανική πλευρά.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε πως θα αναπτύξει μια μοίρα πολεμικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή, καθώς και πρόσθετα καταδρομικά και αντιτορπιλικά στην περιοχή. Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε επίσης μια σχεδόν πλήρη αναδιάταξη βασικών ναυτικών πλοίων, προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη, 21 Αυγούστου, ότι το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και τα αντιτορπιλικά που το συνοδεύουν έφτασαν στη Μέση Ανατολή, αφού ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διέταξε την ομάδα ναυτικής κρούσης να κινηθεί ταχύτερα στην περιοχή.

Στις αρχές Αυγούστου, η Washington Post ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στείλει 12 πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή, μαζί με το γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt, το οποίο αντικατέστησε το αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower, που επέστρεψε πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τρία αμφίβια αντιτορπιλικά εντοπίστηκαν επίσης στην ανατολική Μεσόγειο: το αεροπλανοφόρο USS Wasp, το αεροπλανοφόρο USS Oak Hill και το αεροπλανοφόρο USS New York, καθώς και δύο αντιτορπιλικά, το USS Bulkley και το USS Roosevelt.

Οι κινήσεις αυτές φαίνεται να ξεπερνούν την αμυντική πολιτική και να προχωρούν σε επιθετικά σχέδια και πιθανά χτυπήματα που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον του Ιράν ή άλλων περιφερειακών χωρών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για το Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αντιμετωπίζουν τις επικίνδυνες συνέπειες στις οποίες διολισθαίνει η περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αντιμετωπίζουν επίσης τη γενοκτονία που λαμβάνει χώρα στη Λωρίδα της Γάζας, το πιο καυτό σημείο της περιοχής.

Από στρατηγική άποψη, η συγκέντρωση του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή κινδυνεύει να αφήσει το αμερικανικό ναυτικό χωρίς αεροπλανοφόρα στον δυτικό Ειρηνικό, μια περιοχή που περιέχει τους μεγαλύτερους και πιο επικίνδυνους αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως σημειώνεται σε έκθεση του Business Insider τον Ιούλιο. 

Η έκθεση αναφέρει ότι η ανάπτυξη του USS Theodore Roosevelt πέρα από τον δυτικό Ειρηνικό κινδυνεύει να αφήσει ένα κενό στα σχέδια του αμερικανικού ναυτικού στην περιοχή, ενώ η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα θέτουν νέες προκλήσεις για τη σύμμαχο των ΗΠΑ Νότια Κορέα. Η Κίνα διεξάγει επίσης αποστολές επίδειξης με τη χρήση των αεροπλανοφόρων της, με κινεζικά αεροσκάφη να έχουν στόχο έναν άλλο σύμμαχο των ΗΠΑ, τις Φιλιππίνες. Η Κίνα έχει εντείνει πρόσφατα τις αψιμαχίες με τις Φιλιππίνες στα αμφισβητούμενα ύδατα στα ανοικτά της νότιας Θάλασσας της Κίνας.

Αυτό συνάδει με την κινεζική ναυτική δραστηριότητα. Το αεροπλανοφόρο Shandong και ένα κινεζικό πλοίο αμφίβιας επίθεσης διεξήγαγαν ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στις αρχές Ιουλίου του περασμένου έτους. Τα αεροπλανοφόρα της Κίνας καταδεικνύουν την ταχύτητα με την οποία κατασκευάζονται και αναπτύσσονται στους ωκεανούς, καθώς το Πεκίνο επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός στόλου αεροπλανοφόρων ικανών να προβάλλουν στρατιωτική ισχύ στην περιοχή και, δυνητικά, σε όλο τον κόσμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail