Το Μπανγκλαντές οδεύει προς οικονομική ελεύθερη πτώση; Η πολιτική αναταραχή διαγράφει χρόνια ανάπτυξης

Το Μπαγκλαντές, που κάποτε εξυμνήθηκε ως μια οικονομική ιστορία επιτυχίας στην ινδική υποήπειρο, πλέει τώρα σε ταραγμένα νερά μετά από μια δραματική πολιτική κρίση τον Αύγουστο του 2024. Η παραίτηση της πρωθυπουργού Sheikh Hasina, η επακόλουθη φυγή της στην Ινδία και η εγκαθίδρυση μιας προσωρινής κυβέρνησης με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Πακιστάν έστειλαν κύματα αβεβαιότητας στο έθνος και πέραν αυτού.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Τον Αύγουστο του 2024, το Μπαγκλαντές αντιμετώπισε μια μεγάλη πολιτική αναταραχή, καθώς οι διαμαρτυρίες των φοιτητών για τις ποσοστώσεις των κυβερνητικών θέσεων εργασίας κλιμακώθηκαν σε εκτεταμένη βία, με αποτέλεσμα πάνω από 130 νεκρούς και ένα πραξικόπημα, με τη Χασίνα να αναγκάζεται να παραιτηθεί και να διαφύγει στην Ινδία, ενώ είχαν προηγηθεί εισβολές διαδηλωτών στην κατοικία της και σε κυβερνητικά γραφεία.

Ακόμη και πριν ξεσπάσει η πολιτική κρίση, το Μπαγκλαντές αντιμετώπιζε διάφορες οικονομικές προκλήσεις που απειλούσαν να υπονομεύσουν την πρόοδό του, όπως η μείωση των εξαγωγών και η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Η οικονομία της χώρας, η οποία στηρίζεται στις εξαγωγές, αντιμετώπισε σοβαρές διαταραχές, ιδίως ο κρίσιμος τομέας της ένδυσης. Τα συναλλαγματικά αποθέματα είχαν μειωθεί απότομα, με τα ακαθάριστα αποθέματα να ανέρχονται σε 21,8 δισ. δολάρια τον Ιούνιο του 2024, 35% χαμηλότερα από ό,τι τον Ιούνιο του 2022, καλύπτοντας μόλις πάνω από τρεις μήνες πληρωμών του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός έφθασε σε υψηλό δεκαετίας, 9,7% σε ετήσια βάση, τον Απρίλιο του 2024, ασκώντας τεράστια πίεση στο κόστος διαβίωσης για τον μέσο όρο των κατοίκων του Μπαγκλαντές. Το ΔΝΤ ανέφερε πως ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ ανέρχεται στο 41% για το 2024, προκαλώντας ανησυχίες στους τοπικούς οικονομολόγους, ιδίως δεδομένης της στασιμότητας στην αύξηση των εσόδων. Τα δύο πέμπτα του νεαρού πληθυσμού του Μπαγκλαντές δεν έχουν αξιόπιστη απασχόληση, συμβάλλοντας στην κοινωνική αναταραχή. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, η ανεργία αυξήθηκε κατά 3,51% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023, με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να αυξάνεται σε 2,59 εκατομμύρια. Στασιμότητα μεταξύ 8% και 9% κατά την τελευταία δεκαετία, ο χαμηλός λόγος εσόδων προς ΑΕΠ είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι σε γειτονικές χώρες όπως η Ινδία (20,2%), περιορίζοντας τη δημοσιονομική ικανότητα της κυβέρνησης.

Αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν την S&P Global Ratings στις 30 Ιουλίου στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης του Μπαγκλαντές σε ξένο και τοπικό νόμισμα σε «Β+» από «ΒΒ-».

Η πολιτική αναταραχή επιδείνωσε τα υφιστάμενα οικονομικά ζητήματα και δημιούργησε νέες προκλήσεις που απειλούν να εκτροχιάσουν την οικονομική πρόοδο του Μπαγκλαντές και να επηρεάσουν σοβαρά τις εμπορικές σχέσεις, οι οποίες έφτασαν τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2023-24. Η πολιτική αβεβαιότητα έχει οδηγήσει σε επιβράδυνση των εμπορικών δραστηριοτήτων και των επενδύσεων, όπως στη βιομηχανία ενδυμάτων, η οποία αντιπροσωπεύει το 85% των εξαγωγών της χώρας. Τα εργοστάσια ένδυσης παρέμειναν κλειστά, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αγωνίζονται με απλήρωτους μισθούς και να μην μπορούν να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα.

Λόγω της φθίνουσας οικονομίας, υπάρχουν ανησυχίες για αύξηση του εξτρεμισμού και της περιφερειακής αστάθειας. Το πολιτικό κενό που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση της Hasina έχει προκαλέσει φόβους για την πιθανή αναζωπύρωση εξτρεμιστικών ομάδων εντός του Μπαγκλαντές, με πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν μόνο ανησυχίες για την αύξηση του εξτρεμισμού, αλλά η κρίση έχει περιπλέξει τις σχέσεις του Μπαγκλαντές με βασικούς συμμάχους, όπως η Ινδία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις. Μια τέτοια ανησυχία είναι η δημιουργία αβεβαιότητας γύρω από την ξένη βοήθεια και τις επενδύσεις. Το τάκα, το εθνικό νόμισμα, έχει υποχωρήσει απότομα έναντι του δολαρίου, επιδεινώνοντας την οικονομική αστάθεια και αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών. Αυτό συμβαίνει καθώς ο τραπεζικός τομέας παρουσιάζει σημάδια πίεσης, συμβάλλοντας στη συνολική αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος.

Παρά την τρέχουσα αναταραχή, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε τη σημαντική οικονομική πρόοδο που έχει σημειωθεί υπό την ηγεσία της Sheikh Hasina. Υπό την εποπτεία της, το Μπανγκλαντές παρουσίασε σταθερή αύξηση του ΑΕΠ που κυμαινόταν από 6% έως 8% από το τέλος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης έως την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Αυτή η συνεπής ανάπτυξη συνέβαλε στην ανύψωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Το Μπαγκλαντές ανέλαβε επίσης πολλά εμβληματικά μεγαλεπήβολα έργα, ενισχύοντας τις υποδομές και την ανάπτυξη. Ωστόσο, τα δάνεια που συνδέονται με τα έργα αυτά μειώνονται τώρα, επιτείνοντας την οικονομική πίεση.

Ο Hasini βοήθησε επίσης να επιβλέψει τη μείωση του ποσοστού φτώχειας από 44% το 1991 σε 18,7% το 2022, σηματοδοτώντας σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων κατοίκων του Μπαγκλαντές, ενώ η οικονομία της χώρας τετραπλασιάστηκε από 102 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009 σε 437 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, καθιστώντας την τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής μετά την Ινδία. Το γεγονός αυτό κορυφώθηκε με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ινδική υποήπειρο, το οποίο έφθασε τα 2.529 δολάρια το 2023, ξεπερνώντας αυτό των γειτόνων της, γεγονός που αντανακλά την οικονομική πρόοδο της χώρας.

Δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι η συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στο Μπαγκλαντές θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις ινδικές επιχειρήσεις και τους επενδυτές με συμφέροντα στη χώρα. Οι ινδικές εταιρείες, ιδίως εκείνες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις λόγω πιθανών διαταραχών στο εμπόριο και καθυστερήσεων στις πληρωμές. Δεδομένου πως οι ινδικές επιχειρήσεις κατέχουν περίπου το ένα τέταρτο των μονάδων παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στο Μπαγκλαντές, η αστάθεια θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους πίσω στην Ινδία.

Το Μπαγκλαντές βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αντιμετωπίζοντας τη διπλή πρόκληση της πολιτικής αστάθειας και της οικονομικής αβεβαιότητας. Τα επιτεύγματα που επιτεύχθηκαν υπό την ηγεσία της Hasina, συμπεριλαμβανομένης της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και της μείωσης της φτώχειας, βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο. Η προσωρινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει το τρομακτικό καθήκον να αντιμετωπίσει τις άμεσες οικονομικές ανησυχίες και ταυτόχρονα να θέσει τις βάσεις για μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ανάπτυξη.

Η μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τη βιομηχανία ενδυμάτων, η χαμηλή αναλογία φόρων προς το ΑΕΠ και τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους παρουσιάζουν σημαντικές αδυναμίες. Επιπλέον, η ενδεχόμενη απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών και της διεθνούς υποστήριξης θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης. Η προβλεπόμενη μείωση της αύξησης του ΑΕΠ σε ποσοστό κάτω του 6% για τα επόμενα δύο χρόνια αντανακλά τον δύσκολο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας.

Με την προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Μοχάμεντ Γιούνους να δηλώνει πρόσφατα ότι οι επιθέσεις κατά των ινδουιστών ήταν «υπερβολή» και πως οι επιθέσεις δεν είχαν κοινοτικό χαρακτήρα, δεν είναι σαφές αν δικαιολογούσε τις επιθέσεις και αν η βία θα συνεχιστεί. Εάν η βία συνεχιστεί, η σταθερότητα στο Μπαγκλαντές θα μετατραπεί σε μακρινό όνειρο. Αυτό θα επηρεάσει τελικά την οικονομία και τον λαό στο σύνολό του. Μένει να δούμε πώς η προσωρινή κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει όλα τα τρέχοντα ζητήματα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail