Παρά την παγκόσμια κλιματική κρίση, η Δύση εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στη γεωπολιτική έναντι της πράσινης συνεργασίας

Illustration: Chen Xia/GT
Ο κόσμος παρακολουθεί στενά κατά πόσον οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορούν να συνεργαστούν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ για τη διεθνή πολιτική για το κλίμα John Podesta επισκέπτεται την Κίνα από την Τετάρτη έως την Παρασκευή.

Global Times / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρόσφατα, ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν με αυξανόμενη συχνότητα παγκοσμίως. Σε περιοχές της Κίνας καταγράφηκε ο θερμότερος Αύγουστος που έχει καταγραφεί ποτέ. Η ακραία καλοκαιρινή ζέστη έχει επίσης αυξηθεί στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Ιδανικά, οι χώρες θα πρέπει να ενωθούν για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας κρίσης, ενώνοντας τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπισή της από κοινού. Δυστυχώς, η Δύση έχει επιλέξει να υπονομεύσει την παγκόσμια πράσινη συνεργασία, ιδίως όσον αφορά τις πράσινες προσπάθειες της Κίνας.

Ο τομέας των νέων πηγών ενέργειας της Κίνας έχει στοχοποιηθεί έντονα, παρουσιάζεται ως έχων «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» από τη Δύση - μια τυπική τακτική για την κατασκευή κατηγοριών, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την επιβολή οποιωνδήποτε μέτρων θεωρούν «απαραίτητα». Ενώ η «νέα τριάδα» της Κίνας - τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι μπαταρίες λιθίου και τα φωτοβολταϊκά προϊόντα - συμβάλλει με πράσινη ενέργεια στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, τα προϊόντα αυτά έχουν γίνει στόχος δυτικών επιθέσεων.

Από τη μία πλευρά, η Δύση κάνει μεγάλη φασαρία για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Κίνας- από την άλλη, επιδιώκει να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Κίνας για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης. Αυτή η αντιφατική στάση αντανακλά τους στενόμυαλους γεωπολιτικούς υπολογισμούς τους. Η Δύση δεν μπορεί να ανεχθεί τις ταχείες εξελίξεις της Κίνας στην πράσινη οικονομία, ιδίως τις επαναστατικές ανακαλύψεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι οποίες τους έχουν αναστατώσει βαθιά. Η στρατηγική τους καταπίεση της Κίνας αποσκοπεί στην πραγματικότητα στον περιορισμό της ηγετικής θέσης της χώρας στον τομέα αυτό.

Η Κίνα όχι μόνο έχει ξεκινήσει μια θεμελιώδη επανάσταση στη βιομηχανία των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά έχει επίσης αποδείξει τις απεριόριστες δυνατότητες μιας πράσινης οικονομίας. Ωστόσο, για να είμαστε ειλικρινείς, η σημερινή στάση της Δύσης υπονοεί πως η Δύση πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει τους όρους της πράσινης μετάβασης και ότι άλλες χώρες, ιδίως η Κίνα, δεν αναγνωρίζονται για τη συμβολή ή την πρόοδό τους στον τομέα αυτό. Με γνώμονα αυτή τη νοοτροπία, η καλή θέληση που συνδέεται με την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη οικονομία έχει διαστρεβλωθεί σε γεωπολιτικό εργαλείο.

Η κλιματική αλλαγή απαιτεί τη συνεργασία όλων των χωρών για τη διάσωση του πλανήτη. Ελπίζουμε ότι η επίσκεψη του Podesta στην Κίνα θα καταδείξει μια αλλαγή στη λανθασμένη στάση της Δύσης -ή τουλάχιστον των ΗΠΑ- απέναντι στην πράσινη συνεργασία με την Κίνα. Για να ενισχυθεί η συνεργασία για το κλίμα, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες πρέπει να επιδείξουν γνήσιες συνεργατικές χειρονομίες και να σταματήσουν την άδικη καταστολή των πράσινων βιομηχανιών της Κίνας. Διαφορετικά, οι ενέργειες της Δύσης θα συνεχίσουν να επιδεινώνουν τις κλιματικές κρίσεις, προκαλώντας τελικά όλη η ανθρωπότητα να πληρώσει το τίμημα της στενοκεφαλιάς και του εγωισμού της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail