Το Ισραήλ θέλει να ματώσει το Λίβανο

idf.il
Freepen.gr - Το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τα πλήγματά του κατά του Λιβάνου και φαίνεται ότι ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία εισβολή κατά της Χεζμπολάχ, αναφέρει το southfront.press.

Η κλιμάκωση ξεκίνησε στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου με μια ισραηλινή επίθεση δολιοφθοράς που είδε χιλιάδες βομβητές και ασύρματους που χρησιμοποιούνταν από μέλη της Χεζμπολάχ να εκρήγνυνται σε ολόκληρο τον Λίβανο.  Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε 42 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 3.500 άλλους.

Αργότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου, ένα ισραηλινό πλήγμα έπληξε το νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού, σκοτώνοντας τον κορυφαίο στρατιωτικό ηγέτη της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Ακίλ, μαζί με άλλα 54 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δέκα διοικητών των επίλεκτων δυνάμεων Ρουντουάν της οργάνωσης. Πάνω από 68 άλλοι τραυματίστηκαν από το χτύπημα.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ με ένταση που είχε να δει από τον πόλεμο του 2006. Η εκστρατεία κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από τη νότια περιοχή μέχρι την ανατολική κοιλάδα Μπεκάα και το κυβερνείο Μπααλμπέκ-Χερμέλ στα βορειοανατολικά.

Το Ισραήλ δήλωσε πως έπληξε 1.300 στόχους της Χεζμπολάχ μέσα στις πρώτες 24 ώρες της εκστρατείας. Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι 492 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.645 άλλοι τραυματίστηκαν εκείνη την ημέρα.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει βαριές ρουκέτες βαθιά στο βόρειο Ισραήλ, πλήττοντας κυρίως στόχους μεταξύ του λιμανιού της Χάιφα και της πόλης Σαφέντ. Η αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ ήταν ένας από αυτούς τους στόχους. Συνολικά 150 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η έντονη αεροπορική εκστρατεία συνεχίστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, με ένα από τα πλήγματα να πλήττει τη νότια Βηρυτό και να σκοτώνει τον Ibrahim Qubaisi, επικεφαλής του Σώματος Πυραύλων της Χεζμπολάχ.

Την ίδια ημέρα, η Χεζμπολάχ έπληξε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας το αρχηγείο των επίλεκτων ειδικών δυνάμεων Shayetet 13 του ισραηλινού ναυτικού στην περιοχή Atlit νότια της Χάιφα. Η ομάδα εκτόξευσε επίσης περίπου 300 ρουκέτες.

Και στις 25 Σεπτεμβρίου, η Χεζμπολάχ κλιμάκωσε την κατάσταση στοχεύοντας με βαλλιστικό πύραυλο Qadir-1 την έδρα της υπηρεσίας κατασκοπείας Mossad σε προάστιο της πόλης του Τελ Αβίβ. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ο πύραυλος αναχαιτίστηκε. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα εκτόξευσε έναν τέτοιο πύραυλο.

Μέχρι το τέλος της 25ης Σεπτεμβρίου, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε πλήξει περίπου 2.000 στόχους της Χεζμπολάχ από την έναρξη της αεροπορικής εκστρατείας του. Το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 636, ενώ περισσότεροι από 2.000 άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Μία ημέρα την ίδια, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι καλεί δύο εφεδρικές ταξιαρχίες για να αναπτυχθούν στο βόρειο μέτωπο της χώρας.

Συνολικά, το Ισραήλ φαίνεται να ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία εισβολή στον Λίβανο για να εκπληρώσει τον διακηρυγμένο στόχο του να απωθήσει τη Χεζμπολάχ από το μέτωπο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail