Υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος της Υεμένης κλονίζει την άμυνα του Ισραήλ

Το τολμηρό χτύπημα της Υεμένης στο Τελ Αβίβ δεν αποκάλυψε μόνο τις ρωγμές στην άμυνα του Ισραήλ αλλά και τα πολιτικά τρωτά σημεία του κράτους κατοχής, αμφισβητώντας το status quo και σηματοδοτώντας ότι η Σαναά είναι πλέον μια περιφερειακή δύναμη που πρέπει να υπολογίζεται.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 15 Σεπτεμβρίου, ένας υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη διαπέρασε τον αέρα, πλήττοντας την καρδιά του Τελ Αβίβ. Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε την ημέρα του Mawlid, ή αλλιώς των γενεθλίων του Προφήτη Μωάμεθ, διένυσε πάνω από 2.000 χιλιόμετρα, αποφεύγοντας τα συλλογικά αμυντικά συστήματα του Ισραήλ, των ΗΠΑ και των Αράβων συμμάχων του.

Khalil Nasrallah - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή η τελευταία επίθεση από τις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης που πρόσκεινται στην Ανσαράλα «πραγματοποιήθηκε με έναν νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο ... μέσα σε 11,5 λεπτά και προκάλεσε κατάσταση φόβου και πανικού στους Σιωνιστές», σύμφωνα με ανακοίνωση του κινήματος.

Η πυραυλική επίθεση έγινε με φόντο τις αυξανόμενες ισραηλινές απειλές για στρατιωτική δράση εναντίον του ομοϊδεάτη μέλους του Άξονα της Αντίστασης Χεζμπολάχ στον Λίβανο, καθώς και την άρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ηγέτης της Υεμένης: Μπερδέψαμε τον εχθρό στους υπολογισμούς του

Σε συνέντευξή του στο The Cradle, το πολιτικό γραφείο της Ανσαράλαχ και μέλος του Συμβουλίου της Σούρα Δρ Χιζάμ αλ Άσαντ επιβεβαίωσε ότι «η πυραυλική επιχείρηση μπέρδεψε τους υπολογισμούς του εχθρού και έθεσε νέους κανόνες στην ισορροπία των επιχειρήσεων αποτροπής», επισημαίνοντας πως είναι «η πρώτη για τις μελλοντικές επιχειρήσεις».

Ο Άσαντ διαχωρίζει την επιχείρηση από την απάντηση στην ισραηλινή επίθεση που έπληξε τη Χοντάιντα, τονίζοντας ότι θα έρθει «βαθιά μέσα στο Ισραήλ και σε αυτό που δεν περιμένει ο εχθρός ή όσοι στέκονται πίσω από τον εχθρό ή στο πλευρό του».

Όσον αφορά τη διάψευση του ισραηλινού στρατού κατοχής ότι ο πύραυλος που έπληξε το Τελ Αβίβ ήταν υπερηχητικός, ο Άσαντ επιβεβαιώνει πως «η Δημοκρατία της Υεμένης έχει αναπτύξει στρατιωτικές τεχνολογίες και έχει εισέλθει στο δρόμο της τεχνολογικής εκβιομηχάνισης, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων υπερηχητικών πυραύλων, εκτός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα πράγματα».

Σχετικά με την πρόθεση του Νετανιάχου να επεκτείνει τη μάχη με τον Λίβανο, ο αξιωματούχος της Ανσαράλα κατηγορεί ότι αυτές οι «απειλές προέρχονται από μια θέση αδυναμίας» και προειδοποιεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό πως «η επόμενη θα είναι χειρότερη για τις δυνάμεις σας και τους εποίκους».

Και ο Άσαντ αμφισβητεί διπλά τις προσπάθειες του Ισραήλ να κατατμήσει τις μάχες του σε διάφορα μέτωπα, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιωτικές προσπάθειες του Άξονα Αντίστασης αντιπροσωπεύουν ένα ενιαίο μέτωπο:

Όσον αφορά εμάς, στο πλαίσιο του μετώπου υποστήριξης, στεκόμαστε στο πλευρό των αδελφών μας στη Χιζμπολάχ, των αδελφών μας στο ιρακινό μέτωπο και των διαφόρων μετώπων εντός και εκτός Παλαιστίνης και συντονίζουμε και συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο κοινών και μη κοινών επιχειρήσεων.
Καταλήγει υπογραμμίζοντας τον στόχο για όλα τα μέρη του άξονα: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να σταματήσει η επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και να αρθεί η πολιορκία του λαού της».

Συνέχιση της «πέμπτης φάσης»

Η τολμηρή πυραυλική επιχείρηση της Υεμένης την Κυριακή ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι και η ίδια κατέχει επιρροή στη διαμόρφωση του μέλλοντος της σύγκρουσης, διαψεύδοντας τις προσδοκίες του Ισραήλ και αλλάζοντας τους στρατηγικούς υπολογισμούς των περιφερειακών παικτών.

Κρίσιμα, λειτούργησε ως προειδοποίηση προς το κράτος κατοχής να «αναμένει περισσότερα χτυπήματα και ποιοτικές επιχειρήσεις να έρθουν - καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι της πρώτης επετείου της ευλογημένης επιχείρησης της 7ης Οκτωβρίου - συμπεριλαμβανομένης της απάντησης στην εγκληματική του επίθεση στην πόλη Hodeidah».

Πράγματι, δεν είναι η πρώτη φορά που η Υεμένη στοχεύει το Τελ Αβίβ για να υποστηρίξει την παλαιστινιακή αντίσταση. Τον Ιούλιο, αντιπροσωπεύοντας την «πέμπτη φάση» των επιχειρήσεων, οι ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεγάλου βεληνεκούς που είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό, προκαλώντας τον επακόλουθο βομβαρδισμό της πόλης-λιμάνι της Υεμένης από το κράτος κατοχής.

Στην κυριακάτικη ομιλία του για τον εορτασμό του Mawlid, ο ηγέτης της Ansarallah Abdul Malik al-Houthi επανέλαβε την έναρξη της πέμπτης φάσης, δηλώνοντας ότι η επίθεση που είχε στόχο την κατεχόμενη Γιάφα «πραγματοποιήθηκε με πύραυλο υψηλής τεχνολογίας που παρέκαμψε τα συστήματα του εχθρού».

Τόνισε επίσης πως «οι επιχειρήσεις και οι θέσεις της Υεμένης θα συνεχιστούν όσο συνεχίζεται η επίθεση και η πολιορκία της Γάζας» και «μέχρι να καθαριστεί η Παλαιστίνη από τα νύχια της κατοχής».

Στρατιωτική και πολιτική σύγχυση στο Τελ Αβίβ


Η σημασία αυτού του πυραυλικού πλήγματος δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Σηματοδοτεί μια δραματική κλιμάκωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων και της προθυμίας της Υεμένης να προκαλέσει άμεσα το Ισραήλ. Η επιχείρηση ευθυγραμμίζεται επίσης με τη δέσμευση της Σαναά να προωθήσει τη στρατιωτική και τεχνική ικανότητα της χώρας, με έμφαση στη χρήση νέων όπλων σε ξηρά και θάλασσα.

Λίγο μετά το χτύπημα του πυραύλου, ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε την αποτυχία του να αναχαιτίσει την επίθεση, ενώ η ισραηλινή αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος προσγειώθηκε κοντά στον οικισμό Kfar Daniel, κοντά στο αεροδρόμιο Ben Gurion. Η έκρηξη, μαζί με τις απόπειρες αναχαίτισης, οδήγησε σε πυρκαγιές και ζημιές σε μεγάλο σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στην πόλη Μοντίν. Αυτή η τελευταία παραβίαση των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ προκάλεσε άμεσες πολιτικές επιπτώσεις, με το κράτος κατοχής να αντιμετωπίζει ήδη εσωτερική αναταραχή.

Ο Νετανιάχου, αντιμετωπίζοντας τεράστιες πιέσεις, συγκάλεσε χθες την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου υποσχέθηκε ισχυρή απάντηση κατά της Υεμένης. Δήλωσε πως το Ισραήλ θα «επιβάλει βαρύ τίμημα» για οποιαδήποτε επίθεση στο έδαφός του και επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα του κράτους κατοχής να αντιμετωπίσει αυτό που περιέγραψε ως «άξονα του κακού» υπό την ηγεσία του Ιράν.

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου αντανακλούσαν την αυξανόμενη αίσθηση ανησυχίας στο Τελ Αβίβ, καθώς αναγνώρισε τις πολύπλευρες απειλές που αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Ωστόσο, η ρητορική του πρόδιδε μια βαθύτερη απογοήτευση. Παρά τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στη Χοντάιντα, ο Νετανιάχου δεν μπόρεσε να σταματήσει την κλιμάκωση ή να καταστείλει την αποφασιστικότητα της Υεμένης.

Υπερηχητικό μήνυμα

Η απόφαση της Υεμένης να εκτοξεύσει έναν υπερηχητικό πύραυλο ήταν μια υπολογισμένη κίνηση, η οποία μετέφερε πολλά σημαντικά μηνύματα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το γεγονός ότι η Σαναά ήταν πρόθυμη να προβεί σε αυτό το βήμα καταδεικνύει την άρνησή της να αποθαρρυνθεί από τα ισραηλινά, αμερικανικά ή βρετανικά «αντίποινα».

Στην πραγματικότητα, η επιχείρηση καταδεικνύει τη συνεχή ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Υεμένης, οι οποίες έχουν πλέον αποδειχθεί ικανές να φτάσουν βαθιά μέσα στο ισραηλινό έδαφος με ακρίβεια. Επιπλέον, αυτή η πυραυλική επίθεση αποτελεί απόδειξη της αυξανόμενης ικανότητας της Υεμένης να ξεπερνά εξελιγμένα αμυντικά συστήματα, μια εξέλιξη που δεν έχει περάσει απαρατήρητη στην Ουάσιγκτον ή το Τελ Αβίβ.

Στοχεύοντας το Τελ Αβίβ, η Σαναά έχει σηματοδοτήσει πως είναι έτοιμη να αμφισβητήσει το status quo στη Δυτική Ασία, ιδιαίτερα την αντιληπτή κυριαρχία του Ισραήλ. Το χτύπημα αυτό αντανακλά επίσης τη διάβρωση της αποτροπής των ΗΠΑ και του Ισραήλ, μια πραγματικότητα που θα διαμορφώσει τις μελλοντικές δεσμεύσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στην Υεμένη και των εσωτερικών διαιρέσεων που επιδεινώνονται από την ξένη παρέμβαση.

Οι στρατιωτικές ενέργειες της Υεμένης καθιστούν επίσης σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θέση της, ανεξαρτήτως κόστους. Οποιαδήποτε παύση των εχθροπραξιών, επιμένει η Υεμένη, πρέπει να συνδεθεί με την παύση του πολέμου στη Γάζα.

Η πυραυλική επίθεση έρχεται επίσης σε μια περίοδο κατά την οποία η Υεμένη αντιμετωπίζει νέες πιέσεις από την Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών να χρησιμοποιηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια ως μοχλός πίεσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια ως διαπραγματευτικό χαρτί, ελπίζοντας να εξαναγκάσουν σε παραχωρήσεις τόσο την ηγεσία της Υεμένης όσο και την παλαιστινιακή αντίσταση - κάτι που η ηγεσία της Υεμένης έχει σταθερά ορκιστεί ότι δεν θα συμβεί ποτέ.

Εταίρος, όχι πληρεξούσιος

Στο περιφερειακό μέτωπο, η χρονική στιγμή του χτυπήματος είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Πραγματοποιήθηκε στο αποκορύφωμα των ισραηλινών απειλών για την έναρξη μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Λιβάνου, δείχνοντας ότι η Υεμένη είναι έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά σε οποιαδήποτε ευρύτερη πολυμερή σύγκρουση.

Χτυπώντας το Τελ Αβίβ, η Υεμένη έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Ισραήλ και τους συμμάχους του: δεν θα μείνει άπραγη όταν στοχοποιούνται άλλα μέλη του Άξονα Αντίστασης. Αυτή η πυραυλική επίθεση ενισχύει επίσης τον ρόλο της Υεμένης ως βασικού πυλώνα της αντίστασης στην περιοχή, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί ζωτικό μέρος της στρατηγικής εξίσωσης που συνδέει το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και άλλους περιφερειακούς παράγοντες.

Η επιχείρηση αναδεικνύει επίσης τον αυξανόμενο συντονισμό μεταξύ των δυνάμεων που έχουν ευθυγραμμιστεί εναντίον του Ισραήλ. Η στρατηγική του Νετανιάχου να προσπαθεί να απομονώσει και να αντιμετωπίσει κάθε μέτωπο ξεχωριστά υπονομεύεται από την αυξανόμενη αλληλεγγύη και τον συντονισμό μεταξύ των αντιπάλων του.

Η πυραυλική επίθεση από την Υεμένη αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση ότι οι ενέργειες του Ισραήλ σε ένα μέτωπο θα έχουν συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή και πως ο ρόλος της Υεμένης σε αυτή τη δυναμική γίνεται όλο και πιο ισχυρός.

Το χτύπημα του υπερηχητικού πυραύλου στο Τελ Αβίβ μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σημείο καμπής στην κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Υεμένης, αυξάνοντας το πολιτικό κόστος και το κόστος ασφαλείας για το κράτος κατοχής, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα πλησιάζει το όριο του ενός έτους.

Καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, είναι σαφές ότι οποιαδήποτε προσπάθεια υπαγόρευσης των κανόνων εμπλοκής στη Δυτική Ασία θα συναντήσει σθεναρή αντίσταση. Η Υεμένη απέδειξε πως δεν είναι ένας παθητικός παίκτης σε αυτή τη σύγκρουση και οι επιπτώσεις αυτού του χτυπήματος θα αντηχούν πιθανότατα σε όλη την περιοχή για μήνες, αν όχι χρόνια, στο μέλλον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail