Η Ουκρανία αποφεύγει να χρησιμοποιήσει δυτικά άρματα μάχης στο πεδίο της μάχης φοβούμενη ότι θα τα χάσει

Η εφημερίδα Wall Street γράφει πως οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αποφεύγουν να χρησιμοποιούν άρματα μάχης που προμηθεύονται από χώρες του ΝΑΤΟ επειδή φοβούνται την καταστροφή ή τη σύλληψή τους. Παράλληλα, το AP αναφέρει, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν τη δυνατότητα να παράσχουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 5,8 δισ. δολαρίων στο τέλος Σεπτεμβρίου, εάν το Κογκρέσο δεν επιτρέψει στο Πεντάγωνο να χρησιμοποιήσει κονδύλια από το πρόγραμμα PDA.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Τα τανκς ήταν κάποτε ο βασιλιάς του πεδίου της μάχης. Αλλά η διάδοση των drones στην Ουκρανία σημαίνει ότι τα μεγάλα, θορυβώδη οχήματα μπορούν να εντοπιστούν και να στοχοποιηθούν μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτό έχει δει δεκάδες δυτικά άρματα μάχης αιχμής να χρησιμοποιούνται ελάχιστα στη μάχη που προορίζονταν να διαμορφώσουν, ενώ άλλα έχουν υποστεί ζημιές, έχουν καταστραφεί ή έχουν αιχμαλωτιστεί», αναφέρει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα τεθωρακισμένα οχήματα που τους έχουν παραδοθεί βρίσκονται στο πεδίο της μάχης πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη γραμμή του μετώπου, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθούν στις επιθέσεις του ρωσικού στρατού.

Εν τω μεταξύ, ο στρατηγός James Rainey, ο οποίος είναι επικεφαλής της Διοίκησης Στρατού των ΗΠΑ για το Μέλλον και υπεύθυνος για τα έργα εκσυγχρονισμού, ζήτησε τον επείγοντα εκσυγχρονισμό των τεθωρακισμένων μονάδων των ΗΠΑ.

«Βραχυπρόθεσμα, πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επειγόντως κάποιες προσαρμογές για να διατηρήσουμε την επιβιωσιμότητα των τεθωρακισμένων σχηματισμών μας», δήλωσε ο Rainey στην εφημερίδα.

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Military Watch ανέφερε ότι η Ουκρανία είχε χάσει περίπου 20 άρματα μάχης M1A1 Abrams από τα 31 που παρέδωσαν οι ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες.

«Η τελευταία απώλεια φέρνει τις συνολικές απώλειες των αρμάτων M1A1 Abrams στην Ουκρανία κοντά στις 20, από τα μόλις 31 οχήματα που παραδόθηκαν, με όλες τις απώλειες να συμβαίνουν μέσα στους τελευταίους έξι μήνες. Με ανεπιβεβαίωτες αναφορές που δείχνουν ότι το Abrams καταστράφηκε χρησιμοποιώντας ένα φορητό αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα, πιθανότατα ένα Kornet, η καταστροφή του τελευταίου οχήματος ξεχωρίζει από όλες τις άλλες πρόσφατες απώλειες, οι οποίες επιτεύχθηκαν όλες από πλήγματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή από κατευθυνόμενο πυροβολικό ακριβείας», αποκάλυψε το περιοδικό.

Το περιοδικό Forbes ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα πως το Κίεβο δεν διαθέτει σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό για να σχηματίσει νέες ταξιαρχίες που θα αντικαταστήσουν τις μονάδες πρώτης γραμμής στο πλαίσιο της εναλλαγής.

«Στην πράξη, αυτές οι ταξιαρχίες στερούνται απελπιστικά σύγχρονου οπλισμού. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει ένα σοβαρό πρόβλημα για τους Ουκρανούς, καθώς οι νέες αλλά ανεπαρκώς εξοπλισμένες ταξιαρχίες αντικαθιστούν τις παλαιότερες αλλά καλύτερα εξοπλισμένες ταξιαρχίες, καθώς οι τελευταίες ταξιαρχίες τελικά περιστρέφονται εκτός της γραμμής επαφής - μετά από 18 μήνες ασταμάτητων μαχών, σε ορισμένες περιπτώσεις», ανέφερε το άρθρο του Forbes.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία εμποδίζουν την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας και εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στις εχθροπραξίες. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμμετέχουν στη σύγκρουση, περιλαμβάνοντας όχι μόνο την προμήθεια όπλων αλλά και την εκπαίδευση ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών.

Ωστόσο, οι προμήθειες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αρχίσουν να στερεύουν, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα νέο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου. Εάν δεν γίνει αυτό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να αναστείλει τις εργασίες της στις αρχές Οκτωβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει διακοπή λειτουργίας.

«Περίπου 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια της προεδρικής εξουσιοδότησης ανάληψης (PDA) θα λήξουν», αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, αξιωματούχοι που επικαλείται το AP εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι νομοθέτες θα παρατείνουν τις εξουσίες για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων τους για ένα χρόνο.

«Οι καθυστερήσεις στην ψήφιση αυτών των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία νωρίτερα φέτος προκάλεσαν άσχημες συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις δεν είχαν πολλά πυρομαχικά και οι ρωσικές δυνάμεις μπόρεσαν να σημειώσουν κέρδη. Οι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το αδιέξοδο του Κογκρέσου που κράτησε μήνες για την ικανότητα της Ρωσίας να καταλάβει περισσότερα εδάφη», προστίθεται στην έκθεση.

Ωστόσο, ακόμη και αν η χρηματοδότηση περάσει και η Ουκρανία λάβει μια νέα ροή όπλων, αυτά θα κάνουν μικρή διαφορά στην έκβαση του πολέμου. Το Abrams είχε προαναγγελθεί ως ένα παιχνίδι που θα άλλαζε τα δεδομένα και θα ξεπερνούσε τη δύναμη των ρωσικών αρμάτων T-90M, αλλά αυτό αποδείχθηκε μια ψευδής αυγή, όπως ακριβώς και τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και τα τεθωρακισμένα οχήματα Stryker, μεταξύ πολλών άλλων όπλων που απέτυχαν να σταματήσουν τις ρωσικές δυνάμεις από το να καταλάβουν περισσότερα εδάφη.

Λόγω του ότι αυτά τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών αρμάτων μάχης, δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα κατά των ρωσικών δυνάμεων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στις 11 Σεπτεμβρίου ότι είχε συνομιλίες με τους Ουκρανούς ομολόγους του Αντρίι Σίμπιχα και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος. Αρκετοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, οι οποίες διαθέτουν αμφότερες πυρηνικά οπλοστάσια, θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τον κόσμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε το ΝΑΤΟ την επόμενη κιόλας ημέρα ότι οι ουκρανικές επιθέσεις με όπλα του ΝΑΤΟ στο ρωσικό έδαφος θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Η άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ, τόνισε ο Πούτιν, αλλάζει την ίδια την ουσία της σύγκρουσης.

Παρόλο που η εκτόξευση από την Ουκρανία δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς θα αλλάξει σίγουρα τη φύση του πολέμου, όπως ήδη τονίστηκε, δείχνει απλώς την εντελώς απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το καθεστώς του Κιέβου. Ωστόσο, παρά την προφανή αυτή απελπισία, δεν υπάρχουν ακόμη νόμιμες ενδείξεις ότι ο Ζελένσκι είναι έτοιμος να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail