Η Πολωνία πρέπει να επαναπροσδιορίσει την στάση της απέναντι στη Γερμανία

.bundesregierung.de
Καμία άλλη εξωτερική πολιτική δε διχάζει τους Πολωνούς τόσο έντονα όσο η άποψή μας για τις πολιτικές στρατηγικές της Γερμανίας.

Γράφει ο Πολωνός πολιτικός επιστήμονας Marek A. Cichocki - REMIX / Παρουσίαση Freepen.gr

Έχει γίνει κεντρικός άξονας εσωτερικής πολιτικής διαίρεσης και τροφοδοτεί δύο αντίθετες κομματικές αφηγήσεις. Σε ένα πολωμένο πολιτικό τοπίο, αυτό έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου είναι ασαφές αν η Πολωνία μπορεί ακόμη να συζητά τη σχέση της με τη Γερμανία με όρους εθνικών συμφερόντων και στρατηγικών υπολογισμών ή αν η συζήτηση καθοδηγείται καθαρά από κομματικά συναισθήματα.

Σε γενικές γραμμές, μια αφήγηση υποστηρίζει πως οι περισσότερες από τις χαμένες ευκαιρίες και τα αναπτυξιακά πισωγυρίσματα της Πολωνίας είναι αποτέλεσμα της αυτοκρατορικής προσέγγισης του Βερολίνου έναντι της Πολωνίας. Η άλλη υποστηρίζει ότι μόνο υπό την προστασία μιας ισχυρής Γερμανίας εντός της Ευρώπης μπορεί η Πολωνία να είναι ασφαλής και ευημερούσα.

Η πρώτη αφήγηση λοιπόν υποστηρίζει την αντίθεση σε αυτή την αυτοκρατορική πολιτική με όλα τα απαραίτητα μέσα. Η δεύτερη υποστηρίζει για βαθύτερη ενοποίηση με τη Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτή τη διχογνωμία, τα πραγματικά δυνατά και αδύναμα σημεία της Γερμανίας που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τα ίδια τα συμφέροντα της Πολωνίας συχνά παραβλέπονται.

Πριν από περίπου 20 χρόνια, στην κατανόησή μας για τη Γερμανία κυριαρχούσε η έννοια του χάσματος κέντρου-περιφέρειας και η προκύπτουσα ασυμμετρία στις Πολωνο-Γερμανικές σχέσεις . Ευτυχώς, σήμερα κανείς με κοινό νου δε θα θεωρούσε τη Γερμανία ως το κέντρο της Ευρώπης, ανεξάρτητα από τη σημαντική οικονομική και πολιτική κυριαρχία του Βερολίνου.

Από την πολωνική σκοπιά, το ζήτημα δεν είναι πλέον η ασυμμετρία αλλά η ανεξάρτητη ανάπτυξη. Το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι ποιες μορφές αλληλεξάρτησης με τη Γερμανία είναι ωφέλιμες, ποιες είναι επιβλαβείς και απλώς επικίνδυνες για την Πολωνία — σε τομείς όπως οι υποδομές, το κεφάλαιο, η ενέργεια ή ο στρατός.

Το να είμαστε σε κοινές δομές όπως η ΕΕ ή το ΝΑΤΟ με τη Γερμανία δεν μας απαλλάσσει από την ανάγκη να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας, ούτε μας παρέχει απόλυτες εγγυήσεις.

Το να πιστεύουμε πως η σχέση μας με τη Γερμανία θα οδηγήσει αυτόματα σε ανάπτυξη και ασφάλεια είναι εξίσου παράλογο με το να πιστεύουμε ότι η Πολωνία μπορεί να ευδοκιμήσει ανεξάρτητα χωρίς καμία σχέση με τη Γερμανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail